Od 75 samo 21 institucija dobila pozitivno mišljenje

Kancelarija za reviziju institucija BiH završila je izvještaje o finansijskim revizijama 75 institucije BiH za 2019. godinu od kojih je samo 21 dobila čisto pozitivno mišljenje.

Bosna i Hercegovina 31.07.2020 | 18:46
Od 75 samo 21 institucija dobila pozitivno mišljenje

Iz Kancelarije je saopšteno da su 44 institucije dobile pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje, devet mišljenje s rezervom, dok su se za jednu instituciju revizori uzdržali od davanja mišljenja zbog ograničenosti obima revizije.

Svih devet institucija dobilo je mišljenje s rezervom na usklađenost sa zakonima i propisima, a jedna institucija i na finansijske izvještaje i na usklađenost.

Kancelarija se u jednom slučaju suzdržala od davanja mišljenja usljed ograničenosti obima revizije.

"Ukupno izvršenje budžeta revidiranih institucija za 2019. godinu iznosilo je 861.028.800 KM", saopšteno je iz Kancelarije.

Kroz proces finansijske revizije za 2019. godinu, institucijama BiH date su ukupno 483 preporuke.

"Iako je novonastala situacija pred Kancelariju, s obzirom na prirodu posla koji obavlja, postavila znatne izazove, otežane okolnosti nisu ugrozile kontinuitet njenog poslovanja, pa je plan revizija za 2019. godinu u potpunosti i bez kašnjenja ispunjen", navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije navode da proces revizije ni u jednom trenutku nije prestao, jer je rad blagovremeno, u svim segmentima u kojima je to bilo moguće, uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, organizovan onlajn, uz svakodnevno korištenje video i telekomunikacijskih kanala.

"Osoblje Kancelarije je novonastalim radnim okolnostima pristupilo odgovorno, uz maksimalni angažman i posvećenost, kako bi se planirane aktivnosti bez odgađanja i izuzetka završile, ne dovodeći u pitanje kvalitet obavljenih revizija niti njihovu usklađenost sa primjenljivim međunarodnim standardima", naveli su iz Kancelarije.

Kancelarija nastavlja da realizuje godišnji plan revizije, pa je tako trenutno u toku revizija izvještaja o izvršenju budžeta institucija BiH za 2019, izrada godišnjeg revizorskog izvještaja o glavnim nalazima i preporukama za 2019, četiri revizije učinka, te paralelno s tim i više predstudijskih revizionih istraživanja.

(Srna)

Foto: Srpskainfo

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

BL

31.07.2020 19:13

cudo pa ih ima toliko pozitivno misljenje.

ODGOVORITE
Name

Ministar

01.08.2020 10:30

Sramota je da se oni rukobodioci sa negativnim mišljenjem neće suočiti sa posledicama. Isto je i kod nas u Republici Srpskoj.

Name

Ralea

31.07.2020 19:21

Pozitivno ili negativni ne mjenja stvar.

ODGOVORITE