Banjaluka: Oni i dalje Vrbas prelaze čamcem

Iako su prošle godine apelovali na gradsku vlast u Banjaluci da im riješi problem visećeg mosta, mještani zaseoka Kaluđerica u banjalučkoj mjesnoj zajednici Krmine i dalje Vrbas prelaze drvenim čamcem. Poručuju da su razočarani načinom na koji se prema njima ophode predstavnici vlasti, te da nije prihvatljivo da u 21. vijeku tako žive. 

Vijesti 27.07.2020 | 20:44
Banjaluka: Oni i dalje Vrbas prelaze čamcem

Život mještana Kaluđerica izgleda ovako. Zbog nepostojanja mosta preko Vrbasa primorani su da žito prenose čamcem. Viseći most bi, kažu, riješio njihove dugogodišnje probleme. Na koji način se snalaze objasnili su predsjedniku Mladih PDP-a Banjaluka Ivanu Begiću, koji ih je posjetio. 

„Oni ovdje dovezu žito, onda ga ručno unose i čamac i čamcem dalje prevoze preko Vrbasa, onda imaju mali traktor kojim voze do svojih kuća“, pojašnjava predsjednik  Mladih PDP-a Ivan Begić. Osim visećeg mosta, čija izgradnja bi im u znatnoj mjeri olakšala obavljanje svakodnevnih poslova, mještani Kaluđerica nemaju ni adekvatnu putnu infrastrukturu.  Nepristupačnim terenom kroz šumu dolaze do kuća, što je nedostojno i neprihvatljivo u 21. vijeku - poručuju mještani, ali i Begić.  

„Kad su istovarili sve to ručno, prevezli preko Vrbasa, onda malim traktorom kozjim stazama moraju to žito da prebace do svojih kuća da bi mogli da hrane stoku i da žive“, navodi Begić. 

Ogorčeni su odnosom države prema njima. Podsjećaju da je Kaluđerica u proteklom ratu za Republiku Srpsku dala i svoju žrtvu. Kažu, tri borca ovog sela izgubila su živote, dok je nekoliko njih ranjeno. 

„Oni cijeli život traže samo jednu stvar, a to je jedan mali viseći most da ne bi svaki dan po kiši, snijegu, ledu, gradu morali da prelaze Vrbas. Dali su i živote za ovu državu, a ova država nije u stanju da obezbijedi jedan most“, kaže Begić.

„Tri su glave pale u ratu. Dva su direktno poginula, a treći je umro od posljedica poslije nekoliko godina“, podsjećaju mještani Kaluđerica. 

U kakvim teškim uslovima žive mještani Kaluđerica uvjerila se prošle godine ekipa BN TV. Od oktobra 2019. godine pa do danas njihov problem nije riješen, zbog čega su još jednom uputili apel gradskoj vlasti da ne ignorišu njihove zahtjeve.   

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Skeptik

27.07.2020 19:41

Mogao bi im Gospodar prstenova pred izbore napraviti skelu i zaposliti dva skelara. Taman da se pohvali kako ima nove investicije...

ODGOVORITE
Name

Za banja luku

27.07.2020 19:58

Ne sme Dajak da izumre na Vrbasu.

ODGOVORITE
Name

Milan

27.07.2020 20:03

Žalosno, u 21 vijeku.

ODGOVORITE
Name

Sikter more

27.07.2020 20:20

Klasični predizborni trik. Svi političari eksploatišu ljude pred izbore. Da vas gospodo vidim 16-og novembra, dan poslije izbora, da tako trčkarate i tobož riješavate probleme običnih građana, hoćete ali malo morgen

ODGOVORITE
Name

Re

27.07.2020 21:07

Koji si ti sendvicar.

Name

Andric

28.07.2020 05:23

A kad tvoj mamlaz burle pravi trikove,to je ok.Zasto ne glasas za promjene,pa ne moze biti bolje u ovoj drzavi,ako ne das ljudima sansu.Zar mislis da nije vrijeme...

Name

Boris

28.07.2020 09:02

Malo je 25 godina da se napravi mostić

ODGOVORITE