Rezultati ispitivanja dvije vakcine - dobra vijest

 Izvršni direktor SZO za vanredne programe Majkl Rajan pozdravio je kao "dobre vijesti" rezultate kliničkih ispitivanja u ranoj fazi dva kandidata za vakcinu protiv virusa korona, ali je upozorio da predstoji dug put do razvoja vakcine.

Bosna i Hercegovina 20.07.2020 | 21:08
Rezultati ispitivanja dvije vakcine - dobra vijest

"Sada moramo da pređemo na testiranja većih razmjera u stvarnom svijetu. Ali dobro je vidjeti da više podataka i više proizvoda prelazi u ovu veoma važnu fazu otkrića vakcine", rekao je Rajan na konferenciji za novinare u Ženevi.

On je dodao da su u kliničkoj fazi razvoja trenutno 23 kandidata za vakcinu protiv virusa korona, prenosi AP.

Rajan se oglasio nakon što su naučnici sa Univerziteta Oksford u dokumentu objavljenom u naučnom časopisu "The Lancet" naveli da se pokazalo da njihova eksperimentalna vakcina izaziva zaštitni odgovor imunog sistema kod više stotina ljudi, koji su je primili.

I kineski istraživači, koji su koristili sličnu tehniku kao tim s Oksforda, objavili su u tom časopisu studiju o svojoj eksperimentalnoj vakcini, koja je pokazala da njihova vakcina izaziva odgovor imunog sistema.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus izrazio je ranije danas zabrinutost zbog uticaja kovida-19 na autohtone zajednice, naročito u Sjevernoj i Južnoj Americi.

Tedros je rekao da je više od 70.000 slučajeva prijavljeno među starosjedeocima u Sjevernoj i Južnoj Americi, a da je više od 2.000 ljudi preminulo.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Skeptik

20.07.2020 21:29

Ustvari, to nije dobra vijest, to je loša vijest.

ODGOVORITE
Name

re

21.07.2020 08:43

korona nije važna, vakcina je najbitnija, to je poenta