Kako se region priprema za novu školsku godinu

Da li će se od septembra nastava za osnovce i srednjoškolce odvijati pretežno uživo, u kombinaciji nastave u učionici i nastave na daljinu ili će to biti model pretežno nastave na daljinu, niko u regionu trenutno nema odgovor. To su, ipak, modeli o kojima se, uglavnom, u svim zemljama razmišlja.

Region 18.07.2020 | 19:01
Kako se region priprema za novu školsku godinu

Hrvatska je već otišla korak dalje, pa je i pripremila akcioni plan koji definiše ovakva tri scenarija nastave za narednu školsku godinu, a koji od njih će se primjenjivati odlučiće najesen, u zavisnosti od epidemiološke situacije u vezi sa novim virusom korona. Od škola će se očekivati da se pripreme za provođenje odabranog scenarija.

Po prvom od njih, ako bi učenici većinu vremena bili u školama, po potrebi bi opet mogli imati određene periode kad će se provoditi nastava na daljinu, ako bi se, recimo, pogoršala epidemiološka situacija ili bi se ona izvodila za pojedine grupe učenika.

Po drugom, mješovitom modelu, nastava bi se provodila dijelom u školi, dijelom kod kuće, a svi učenici ne bi istovremeno bili u školi. Moguće je i da učenici jednu sedmicu uče u školi, a drugu od kuće, ali svi bi imali elemente e-učenja.

Treći scenario značio bi da se nastava od početka provodi uz pomoć informaciono-komunikacione tehnologije, kako se radilo na početku pandemije, sa mogućnošću i vrednovanja na daljinu. Tako su to zamislili u Hrvatskoj, a detalje su razradili u akcionom planu za nastanu na daljinu.

– Sudeći po najavama stručnjaka vezano uz „drugi talas“ pandemije i dalje je izgledno da neće cijelo vrijeme biti moguće da škole i visokoškolske ustanove rade u punom kapacitetu. Zato je razumno planirati da se naredne školske i akademske godine jedan dio nastave izvodi na daljinu i za to se treba pripremiti. Za svaki od razrađenih scenarija treba prilagoditi tri glavna područja djelovanja: strateški pristup, opremanje i digitalizaciju i edukaciju – navode se, između ostalog, u ovom akcionom planu.

U Srbiji se, istovremeno, može čuti da razrađuju desetak modela i podmodela za nastavu od septembra, a sve će zavisiti od snage pandemije.

Ministar prosvjete Mladen Šarčević ističe i da učenje na daljinu nije dovoljno, posebno za prvačiće, koji ne mogu kod kuće biti sami.

– Ako bude moguće da djeca dolaze u manjem broju, kombinovaćemo da to bude u različitim uzrastima, grupama, različitim nedjeljama, škole će planirati rad kombinovano – istakao je nedavno Šarčević. 

U Srbiji se tako nastavljaju i pripreme za snimanje od kuće, a nastava za septembar se, kaže, uveliko snima. Za srednjoškolce i studente, kaže, nema problema, jer ima dovoljno velikih prostora da može da se ide naizmjenično na nastavu. Slične modele, tvrdi on, razrađuju i u Sloveniji, te nekim njemačkim pokrajinama.

Po trenutno dostupnim informacijama, u Sloveniji se pravi plan da se u školu ide kao i u redovnim uslovima, uz poštovanje zaštitnih mjera, ali razmišlja se i o kombinovanim modelima.

Tako bi u školu, recimo, mogla da idu samo djeca u nižim razredima, dok bi stariji imali nastavu na daljinu. Za srednje škole se razmišlja o modelu pohađanja nastave tako da se dvije sedmice radi u školi, a dvije nastava na daljinu, od kuće, a sve to s obzirom na važnost žive interakcije između nastavnika i učenika.

I ministarka prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić smatra da je neposredni kontakt i komunikacija među učenicima, te između učenika i nastavnika, vrijednost redovnog vaspitno-obrazovnog procesa koja je izostala u toku izvođenja nastave na daljinu. Međutim, kako će se od septembra tačno raditi, diktiraće epidemiološka situacija.

Za sada se sve sprema kao da će nastava biti u učionicama i TV časovi još se ne snimaju, a do kraja ovog mjeseca biće definisane jasne smjernice za nastavni proces u novoj školskoj godini, kao i mjere zaštite od virusa korona u obrazovnim ustanovama. Predstavnici obrazovnih institucija bi naredne sedmice trebalo o modelima nastave da razgovaraju i sa predstavnicima zdravstvene struke u Srpskoj.

– Po onom što smo čuli, obrazovni sistem Srpske će se pripremati za sve scenarije, kao i okruženje, a zdravlje će biti na prvom mjestu – kaže predsjednik Sindikata obrazovanja Dragan Gnjatić koji je na nedavnom sastanku sa ministarkom Trivić razgovarao i o pripremama za novu školsku godinu i razrađivanju modela nastave kojima će se pribjeći, ako epidemiološka situacija ne dozvoli nastavu u učionicama.

Da li bi to moglo da znači i manja odjeljenja, sa manje učenika nego sada, niko još ne može da potvrdi. Modeli za nastavu u visokom obrazovanju u RS će se, takođe, posebno razraditi u resornom ministarstvu za tu oblast.

Najteže bi moglo biti za prvačiće

– Zajednički stav je da se pripremamo za nastavu i za učenike u učionicama, osim ako situacija ne bude nalagala drugačije, a to će reći i Ministarstvo zdravlja. Mi ćemo u skladu sa svim tim formirati i odjeljenja i sve što treba. Trenutno radimo sve što se obično radi u ovom periodu, a škole će biti spremne za septembar. O samim modelima nastave razgovaraju Ministarstvo prosvjete i Republički pedagoški zavod i škole nisu uključene u to, ali koliko znamo i dalje su sve opcije otvorene. Svi se, istovremeno, još nadamo da će to biti tradicionalni model, jer najljepše je održavati nastavu u klupama  – kaže Danijela Mrda, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola Sarajevsko-romanijske, Starohercegovačke i Donjopodrinjske regije.

Najteže će, smatra, svakako, biti naći model nastave za najmlađe osnovce, prvačiće, kojima i inače treba vrijeme da se upute u školski sistem i prilagode. Za njih bi i nastava na daljinu od prvog dana školovanja, realno, bila najteža.

(Srpskainfo)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

a

18.07.2020 17:20

a kako se natasa sprema(

ODGOVORITE
Name

KUPOVINA DIPLOMA

18.07.2020 17:38

NAJBOLJE DA SE DIPLOME KUPUJU. DA SE TO LEGALIZIRA. I DA NIJE SAMO ZA MINISTRE. NEKA BRATE I NAROD KUPUJE.

ODGOVORITE
Name

Re

19.07.2020 00:34

Lose zbog socijalizacije djece, a odlicno zato sto djeca nece trpjeti nastavnike sa kupljenim diplomama koji im pricaju o poznatim licnostima tipa starleta i o tome kako je pao na kladionici pa je nervozan

Name

bravo za Nataliju

18.07.2020 17:39

Ona najbolje zna kako doci najbrze do diplome .

ODGOVORITE
Name

re

18.07.2020 19:47

epidemiološka situacija je u nečijim rukama..kad on kaže dosta tad će se smiriti..pripreme za vakcine..da se vakciniše sirotinja

ODGOVORITE
Name

Lili

18.07.2020 22:04

Ne treba se ici u skolu. Ukinuti skolu.!! I onako djeca nemaju posla

ODGOVORITE
Name

Andric

19.07.2020 05:43

Daj pustajte djecu da idu u skolu,sta dramite bezveze...

ODGOVORITE