Naučnici razvijaju novi test na virus korona

Farmaceuti sa Univerziteta Martin Luter u Hale-Vitenbergu uspjeli su razviti novu metodu testiranja na korona virus za koju se pretpostavlja da može biti nadopuna za konvencionalno testiranje. Ovaj metod se još poboljšava i postoji nada da će biti dostupan kao standardni način za dijagnosticiranje virusa.

Svijet 17.07.2020 | 12:29
Naučnici razvijaju novi test na virus korona

Cilj profesorice Andree Sinc je da razvije test koji će biti utemeljen na spektrometriji, a koji će nadopuniti PCR test. Time se omogućava precizno identificiranje odnosno dijagnostifikovanje korona virusa. 

Prema riječima Sinz, direktno se mjere proteini virusa, a ne njegov genetski materijal virusa, objavio je “Journal of Proteome Research”.

Ovom metodom moguće je utvrditi prisustvo virusa čak i kada su njegovi uzorci razblaženi. Kako je kazala Sinc, testiranje traje 15 minuta. Sada je cilj da se smanji vrijeme analize. Da bi se to postiglo, tražena je pomoć kompanija.

Ako se uspije razviti ovakav način testiranja, neće biti vrlo brzo dostupan. Sinz je napomenula da će za to biti potrebno nekoliko mjeseci.

(Srpskainfo)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Batman

17.07.2020 10:57

Na kraju ce napraviti nesto ko Nacional Detektor iz Nadrealista, davace zvucni signal kad detektuje koronasha...

ODGOVORITE
Name

Hahaha

17.07.2020 11:17

Jalte ili HEPEEEEEK.

Name

Hm

17.07.2020 14:20

Nebuloze i lazna plandemijska testiranja se nastavljaju.

ODGOVORITE
Name

Potvrda

17.07.2020 16:43

Je li to potvrda da ovi testovi ne valjaju?

ODGOVORITE