Zoom COVID-19 saradnja Izraela i Srbije

U organizaciji Agencije Mašav (Mashav), izraelskog Ministarstva spoljnih poslova, danas je upriličeno zoom predavanje prof. Hagaj Levin-a (Hagai Levine), na temu "Pandemija COVID-19 u Izraelu - lekcije za druge zemlje." 

Svijet 16.07.2020 | 16:17
Zoom COVID-19 saradnja Izraela i Srbije

Predstavljena platforma bila je namijenjena razmjeni relevantnih i pravovremenih informacija faktorima koji sugerišu i utiču na predmetno donošenje nacionalnih i lokalnih politika, planiranje, koordinaciju odnosno pružanje medicinskih usluga, kao i saopštavanje zdravstvenih poruka javnosti, provođenje terenskih istraživanja, te druge prilagođene aktivnosti reagovanja na COVID-19. 

Prof. Levin je elaborirao da je jedan od najtežih izazova s ​​kojim se suočavaju analitičari, planeri i donosioci odluka, globalno, nedostatak pouzdanih informacija i podataka. Prikazane su aktivnosti na osnovu kojih bi Izrael mogao poslužiti uzorom, s relativno malim brojem smrtnih slučajeva. 

U svom izlaganju prof. Levin je razmotrio i značajne ekonomske, socijalne i zdravstvene učinke preduzetih mjera, uključujući restriktivnih. Izložio je pouke usmjerene jačanju strukture javnog zdravstva u cilju efikasnijeg odgovora na sljedeće faze pandemije, kao i na ostala urgentna stanja u javnom zdravstvu, te o ulozi dinamičnog ažuriranja, zasnovanog na zdravom razumu a utemeljenog na lokalnim podacima, iz perspektive kako donosioca odluka, tako i epidemiologa.

Prof. Levin је docent na epidemiologiji pri "the Braun School of Public Health and Community Medicine", Hebrejskog univerziteta (Hadassah) u Jerusalimu i predsjedavajući Asocijacije ljekara javnog zdravstva Izraela. Bogatog je iskustva u kreiranju mjera pripravnosti od prirodnih nepogoda i vanrednih situacija. 

Predaje i na renomiranom Maunt Sinaju (Mount Sinai) u Nju Jorku, a bio je na više dužnosti u Izraelskim odbrambenim snagama (IDF) i Ministarstvu zdravlja. Objavio je preko 70 stručnih radova. 

Kako za BN prenosi Aleksandar Nikolić, počasni konzul Republike Srbije u Beer Ševi, predavanju su prisustvovali epidemiolozi, specijalisti predmetno uvezanih medicinskih disciplina, te problematici srodni javni radnici iz država Evrope i Azije.

Iz Srbije su učešće uzeli eksperti iz Kliničkih centara (KC) Srbije, Vojvodine i Niša, te Ministarstva zdravlja, kao i predstavnici sredstava javnog informisanja. 

Između ostalih: doc. dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KC Srbije, te načelnik Odjeljenja za kliničku farmakoterapiju, doc. dr Ivana Milošević, infektolog, gastroenterohepatolog, profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu i zamjenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti KC Srbije, doc. dr Gordana Jovanović,  Klinika za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Vojvodine, doc. dr Radmila Popović sa KC Vojvodine, dr Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju KC Niš, dr Danijela Urošević, pomoćnik ministra zdravlja, Sektor za evropske integracije i međunarodnu saradnju te Tijana Toljić, novinar i reporter TV Zlatara iz Nove Varoši.  

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar