TI: Ugovor UKC-a Republike Srpske i Prointera i dalje sakriven od javnosti

Rukovodstvo Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske više od godinu dana i deset mjeseci odbija da objavi ugovor sa kompanijom „PROINTER ITSS“ o nabavci implementacije sistema za konsolidaciju poslovne štampe koja je koštala preko 210 hiljada maraka.

Republika Srpska 16.07.2020 | 13:40
TI: Ugovor UKC-a Republike Srpske i Prointera i dalje sakriven od javnosti

Transparency International BIH je tražio na uvid ključna dokumenta o ovoj nabavci kao što su izjave o sukobu interesa članova komisije, zapisnik sa otvaranja ponude, izvještaj o ocjeni ponuda, odluku o dodjeli ugovora, kopiju ugovora kao i izvještaj o njegovoj realizacije.

Zbog nedostavljanja ovih informacija TIBIH je već dobio jedan sudski spor pred Okružnim sudom u Banjaluci, ali ih ova javna ustanova odbija dostaviti jer ih, kako navode, PROINTER ITSS smatra poslovnom tajnom. U međuvremenu je raspisan novi tender za isti predmet nabavke, cijena je utrostručena i sada iznosi preko 600 000 maraka a brojna pitanja iz prethodnog postupka i dalje ostaju bez odgovora.

Iz UKC-a ponovo tvrde da bi objavljivanje ovih informacija moglo „prouzrokovati negativne posljedice na (…) poslovanje, naročito u odnosu sa poslovnim partnerima“. Tako je rukovodstvo UKC RS odlučilo da komercijalne interese privatnog preduzeća stavi ispred interesa javnosti, a ista ova argumentacija je već nekoliko puta osporena na sudu.  

UKC RS je do sada u tri slučaja odbio da dostavi informacije o važnim tenderima zbog čega je TI BIH do sada pokrenuo pet upravnih sporova i dobio četiri presude. Sud je na kraju svaki put zaključio da se dokumenti od javnog interesa moraju objaviti.

Tako je bilo i u slučaju kada je UKC RS zbog zaštite poslovnih interesa privatne firme odbijao da objavi ključne informacija o postupcima nabavke mrežne opreme. Ugovor vrijedan 2,3 miliona KM opet je dodijeljen ponuđaču „PROINTER ITSS“ a UKC RS je dostavio informacije iz ovog postupka tek nakon dugotrajnog sudskog spora i presude Okružnog suda u Banjaluci.

Isto je bilo i u slučaju nabavke potrošnog medicinskog materijala iz 2017. godine. Tom prilikom je javnost tek nakon sudske presude u korist TIBIH dobila uvid u ugovor i informacije o sprovedenom postupku nabavke. Tajnost podataka se i ovaj put temeljila na komercijalnom interesu privatnog poslovnog partnera sa kojim je sklopljen ugovor, u ovom slučaju preduzećem „Medicom“ d.o.o. iz Bijeljine.

Sakrivajući na koji način se pristupa potrošnji javnih sredstava  rukovodstvo UKC RS se više puta stavilo isključivo u funkciju odbrane komercijalnih interesa privatne firme.

Zakon o slobodi pristupa informacijama RS jasno definiše da informacije pod kontrolom javnog organa predstavljaju značajno javno dobro a pristup tim informacijama potiče veću transparentnost i odgovornost javnih organa, obajljeno je na portalu transparentno.ba.

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Transparentno

16.07.2020 11:54

Kod nas je providna jednino plata sirotinje, a ostalo je sve u mutnom.

ODGOVORITE
Name

APS MILORADEEEE

16.07.2020 12:39

HAPSENJE, SUDJENJE, ZATVOR, LUSTRACIJA, ODUZIMANJE IMOVINE. MILORADE TO SI TI SAM IZABRAO. AKO MISLIS NECE BITI LOLAKO HOCE. DAVNO SU TI REKLI NEKI AMBASADORI NEODOLJIVO LICIS NA IVU SANADERA. LAGUMDZIJA SE PREPAO PA POBJEGAO.

Name

NIŠTA NOVO

16.07.2020 12:02

TAKVO IM JE SVE ŠTO RADE. SVE SAMA MUTLJAŽA I SKKRIVANJE.

ODGOVORITE
Name

За Додикрада

16.07.2020 14:58

Само плови Милокраде, отми им и посљедњи фенинг кад су глупаци.

Name

Veteran

16.07.2020 12:05

Na izborima će da vidimodali im treba davati još ili ga precrtati za vijek vijekova..

ODGOVORITE
Name

Xx

16.07.2020 12:22

Pljacka, pljacka svaki dan i na svakom koraku. To rade ovi sto se izjasnjavaju kao najvece patriote RS. Te patriote ciljano unistavaju sve sto je srpsko. Narode progledaj!!!

ODGOVORITE
Name

Boris

16.07.2020 15:44

Bez promjene vlasti nema pravde i transparentnosti, kao ni demokratije i prosperiteta

ODGOVORITE