Bugarski premijer traži ostavku trojice ministara

Bugarski premijer zatražio je danas od ministara finansija, ekonomije i unutrašnjih poslova da podnesu ostavke zbog protesta protiv korupcije.

Svijet 15.07.2020 | 21:47
Bugarski premijer traži ostavku trojice ministara

Odluka je doneta nakon sastanka sa regionalnim koordinatorima njegove stranke Građani za evropski razvoj Bugarske, koji su od njega tražili da razreši trojicu ministara kako bi opovrgao tvrdnje da su GERB i ti ministri direktno zavisni od Pokreta za prava i slobde i poslanika Deljana Pevskog, potiv koga su protesti usmereni.

Bojkov Borisov, koji je na funkciji skoro bez prekida od 2009. odine ranije danas je rekao da će do kraja nedelje odlučiti da li će njegova treća vlada ostati na vlasti do redovnih parlamentarnih izbora sledećeg proleća, prenosi Rojters.

Najveća opoziciona Bugarska sociljalistička stranka podnela je danas zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi premijera Bojka Borisova i pozvala ga da podnese ostavku.

Borisov je rekao da će odlučiti da li će ostati na vlasti posle povratka sa samita EU kasnije ove nedelje, upozoravajući da je Bugarskoj potrebno da se konsoliduje kako bi se suočila sa ekonomskom krizom koju je izazvao korona virus.

Hiljade Bugara pozvale su Borisova, kao i glavnog državnog tužioca da podnesu ostavku zbog korupcije na visokom nivou koja je oslabila državne institucije i donela korist moćnim tajkunima.

"Okidač" za proteste bilo je pretresanje i zaplena materijala istražnog tima u kancelarijama saradnika bugarskog predsednika Rumena Radeva.

Posle racije na zgradu predsednika, političke tenzije prelile su se na ulice bugarskih gradova.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar