Ulica "Kneginje Milice" najstarija u Bijeljini (VIDEO)

Jedna od najstarijih ulica u Bijeljini, koja je dugo godina bila Žitna pijaca, a početkom 20 vijeka zahvaljujući posjeti kralja Aleksandra i popločana, je ulica Kneginje Milice.

Republika Srpska 15.07.2020 | 13:08
Ulica "Kneginje Milice" najstarija u Bijeljini (VIDEO)

Poznata i po zgradi Jevrejske opštine, zgradi Biblioteke koja je napravljena 80-tih godina prošlog vijeka, zgradi Pošte, koja potiče iz perioda prije II svjetskog rata, kao i po spomeniku Vladimiru Kecmanoviću, istaknutom komunističkom funkcioneru, koji je u njoj živio.

Ulica Kneginje Milice u Bijeljini, koja se proteže od Gradske biblioteke, do tzv. Svetog drveta, nekada se zvala Kantardžijska, još iz doba turske vladavine. Skoro do II svjetskog rata ovdje, u samom centru grada se nalazila Žitna pijaca.

“Tako da su seljaci, kada su dolazili ovdje prvo mjerili robu, zato se zvala Kantardžijska. Od 1945.-1992. godine nosila je ime dr. Vojislava Kecmanovića-Đede koji je u njoj i živio, istaknuti antifašista. Na kraju ulice je njegov spomenik”, pojašnjava kustos u Muzeju Semberije, Zoran Midanović. 

Zemljano-drveno utvrđenje opkopano šancem,odnosno šarampol u centru Bijeljine se iz turskog vremena održalo do vladavine Austro-Ugarske.

“Kada je rađena Gradska biblioteka 1981. godine, majstori koji su kopali temelj, pronašli su ostatke drvenog mostića, što znači da je nekada tu negdje proticala Janjica, današnja Dašnica”.

Prije nego što je, na samom početku ulice napravljena Biblioteka, dugi niz godina nalazila se čuvena kafana “Korzo”. Preko puta nje, današnja zgrada Pošte napravljena je 30-tih godina 20 vijeka, u bau-haus stilu. Podigao ju je čuveni Ljubomir Pantić, rodom iz semberskog sela Zagoni, koji je posle postao ministar šumarstva u NDH, jedan od rijetkih Srba koji su u toj tvorevini obavljali visoke funkcije.

Čuvena je i prepoznatljiva i zgrada Jevrejske opštine u koju su posle II svjetskog rata smještene izbjeglice iz Podrinja, te su tu dobili stanove od države.

“U ovoj ulici je i kuća Vlade Kazandžića, profesora muzike i nekadašnjeg direktora Muzičke škole. Pripovijedao mi je da je kao dijete u ovoj ulici sreo kralja Aleksandra, koji ga je pitao za smjer, putujući u svoj ljetnikovac u Han-Pijesak. Zauzvrat mu je dao šaku bombona i provozao ga u kočijama dalje kroz grad”, kaže Midanović.

Jedna je od prvih ulica u Bijeljini koja je bila popločana, tadašnja kaldrma, a i ta priča je vezana za Kralja Aleksandra. Ulica sa mnoštvom kuća trgovačkih porodica i jevrejskih. Zahvaljujući zaštićenosti građevina raznih stepen u ulici Kneginje Milice, kao i peripetija oko vlasništva, još uvijek su sačuvane zgrade ali i izgled prošlih vremena. Među njima nekoliko privatnih kuća, kuća Jevrejske opštine, 80-tak godina stara zgrada Pošte...  

BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

šteta

15.07.2020 11:31

Građevinska bagra već decenijama uništava ovaj grad, pa su ga doveli u stanje kao da i nema prošlost. Šta znaju polupismeni političari šta je kulturna baština jednog grada?

ODGOVORITE
Name

Re

15.07.2020 11:39

Sta ocekivati od mice trecine i njegovi satelita. Njih samo novac zanima.

Name

Bljuzgo

15.07.2020 12:20

Razlog više da se to sve lijepo poruši,da se da BUK-u,Rimaksu i ostalim mrziteljima trotoara i zelenih površina da se tu naprave nove zgrade sa puno kvadrata.

ODGOVORITE
Name

Knez

15.07.2020 12:37

Trospratnica u kojoj se nalazio hotel "Drina" bila je jedna od najljepših zgrada u Bijeljini u kojoj su se održavali koncerti, izložbe! Bila je sagradjena u stilu zgrade opštine. A onda su je 1971. godine srušili, kako bi na tom mjestu napravili sadašnju autobusku stanicu. Preko puta hotela nalazila se jevrejska sinagoga, sa dvije kupole. Ali, koga je briga za istoriju, stara obilježja ovog grada!

ODGOVORITE
Name

Bijeljinac

15.07.2020 15:00

Zašto je promjenjeno ime ulice?

ODGOVORITE
Name

GLEDA TV.

15.07.2020 19:32

NEKO JE OVDJE DAVNO UNISTIO KULTURU KO TO DANAS UCI U SKOLI O KULTURNIM SOOMENICIMA A VJERUJEM DA 90 POSTO SVRSENIH SREDNJOSKOLACA NEZNA NI DA SU U BIJELJINI NEKAD ZIVILI JEVREJI I DRUGI NARODI.NJIHOVA ISTORIJA POCINJE OD 1990 NAZALOST.POGLEDAJTE KO DANAS IDE U BIBLIOTEKU.IDU STARIJE OSOBE CITSJU KNJIGE A MLADI LEKTIRU PROCITAJU NA PRESKOK SA INTERNETA NIJE BITNO STA JE SADRZAJ I STA JE PISAC HTIO DA KAZE.

Name

Olja

15.07.2020 16:07

Zaboga, mozete li ista prikazati bez muzicke dreke!

ODGOVORITE
Name

re Olja

15.07.2020 17:33

Budite ljubazni , pa objasnite vaš komentar .