"Zbog ustupaka Dodik je prodao Srbe u Federaciji"

„Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH juče je bio čekaonica za predsjednike tri stranke – Dodika, Čovića i Izetbegovića i završetak njihovog sastanka“, rekla je na današnjoj konferenciji za medije Mira Pekić, poslanik PDP u PD PS BiH. 

Republika Srpska 08.07.2020 | 15:42
"Zbog ustupaka Dodik je prodao Srbe u Federaciji"

Ona dodaje da je Klub SDS - PDP imao jasne stavove i mogao da radi, ali su drugi morali sačekati kraj sastanka da bi dobili mišljenje, čime su ova tri predsjednika stranaka stavljeni i iznad zakona i iznad Ustava. 

Pekićeva ističe da je prijedlog budžeta koji je nama stigao je u iznosu od 996 miliona KM, što znači da je veći za 46 miliona KM od prijašnjeg budžeta koji je predlagan ranije, do dolaska ove vlasti u Sarajevo: 

„To praktično znači da će budžet biti korišten za vraćanje kredita, zatim za zajedničke institucije, tek na kraju za entitete. Ovim povećanjem budžeta se slabe entiteti, slabi Republika Srpska, a jačaju institucije BiH. Stava smo da institucijama BiH ne trebaju tolika sredstva i da se prilikom formiranja budžeta trebalo voditi računa o entitetima, gdje se odvija stvarni život“, ističe Pekićeva. 

Pekićeva se osvrnula i na 27 miliona KM izdvojenih za budžetske rezerve, naglasivši da će biti postavljeno pitanje o namjeni tih rezervi: 

„Budžetska rezerva, ali i dodatnih 15 miliona predviđenih direktnim transferima, namjenjeni su namirenju ekonomske štete. Opet, ako uzmemo u obzir relativno uske nadležnosti Savjeta ministara postavlja se pitanje kako će se ta sredstva raspoređivati, po kojim kriterijumina, posebno ako uzmemo u obzir da se budžetska rezerva dodijeljuje u hitnim slučajevima i po zahtjevu korisnika“, zaključuje Pekić. 

„Izborni zakon koji je juče usvojen predstavlja Dodikovo izigravanje povratničke srpske populacije koja u dobrom dijelu Federacije BiH još nema status konstitutivnog naroda. Juče smo došli u situaciju da tri čovjeka: Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović odlučuju o svemu pa i o sudbini srpskog naroda u FBiH“, istakao je Dragan Mektić, poslanik SDS u Parlamentu BiH. 

Mektić je kazao da je Dodik je izdao i prodao Srbe u Mostaru kako bi dobio ustupke od druge dvojice lidera. 

„Srbima su zagarantovana četiri mjesta u Vijeću grada Mostara. Postavljenjem cenzusa na 3% i jučerašnjim pristankom na promjene Izbornog zakona, Dodik je prevario Srbe u Mostaru jer sada je nemoguće da Srbi imaju svoje autentične predstavnike u Gradskom Vijeću Mostara“, nagašava Mektić. 

On kaže da će srpska mjesta sada zauzeti, oni Srbi koje kandiduju liste SDA i HDZ-a i to je isključivo Dodikova krivica. 

Govoreći o odlasku stranih sudija Mektić je kazao da je neprihvatljivo da poziciju iz Republike Srpske predlaže Predsjedništvo BiH.

„Dogovor koji je i SDS podržao bio je da Narodna skupština RS imenuje jedno ime u Ustavni sud BiH da bi dok je to otišlo do Sarajeva, Milorad Dodik sebe ugradio u to tako što je rekao da srpski član Predsjedništva BiH predlaže sudiju u Ustavni sud BiH. Zakoni u Republici Srpskoj šetaju za Miloradom Dodikom. Kad se Milorad Dodik vrati u mjesnu zajednicu onda će mjesna zajednica predlagati sudiju iz Republike Srpske za Ustavni sud“, ponovio je Mektić. 

Govoreći o imenovanjima u agencije na nivou BiH Mektić naglkašava da je Milorad Dodik interese Srba dao za fotelje i dogovor o imenovanjima. 

„Dragan Čović to sebi nikad ne bi dopustio. Juče je Milorad Dodik pristao na sadašnjeg direktora OBA iako već četiri godine izjavljuje da je OBA neprijateljska institucija i za Republiku Srpsku i za Srbiju“ – zaključuje Mektić.  

(BN)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Sds100%

08.07.2020 13:54

Hajmo samo po dodiku, tako cemo sigurno dobiti izbore, ima li medju vama neko pametan, da kaze kako ce ovom narodu biti bolje, vece plate, penzije. Vidite da prica o kriminalu bez dokaza ne prolazi pricamo je 15 godina uzalud.

ODGOVORITE
Name

Re

08.07.2020 14:58

Biće bolje...biće

Name

Re sds100%

08.07.2020 15:08

Bravo! Uporno im ponavljamo da ih ne priznajemo niti poziciju niti opoziciju, jer su iz iste kese placeni i jedni i drugi. Jer su bezidejni, prodani, ogavni i ni jednu jedinu stvar ne cine za narod, ali oni nama ne vjeruju. Misle da su Bogom dani da su nama pozicija i opozicija. Narod tj.mi smo pukli, SKLANJAJTE se s puta izrodi, pozicioni i opozicioni!

Name

Mihajlo

08.07.2020 16:05

Pa po kome nego po dodigu, jer je on prodao i predao i pokrao sto je doslo pod ruku. Taj nazovi covjek je napravio vecu stetu ovom narodu od svih dosadasnjih neprijtelja.

Name

Re SDS 100%

08.07.2020 16:19

Ma tako i treba , zna se čemu to vodi, dok je nama ovakve opozicije Dodik će pobjeđivati još najmanje 20 godina .

Name

Apis

08.07.2020 14:13

Dodig je davno prodao RS i sve Srbe u njoj, a FEDERALNE Srbe ustupio bakiru i čoviću, a RS opljačkao do temelja.

ODGOVORITE
Name

Kratko i jasno

08.07.2020 14:46

Dodik je najvece zlo za RS

Name

Re Apis

08.07.2020 16:02

A ti si neki ko biva zajeban tip pa se potpisujes kao Apis ????

Name

kratko,jasno

08.07.2020 16:22

Dodik je sebe i svoje obogatio,a srbe i srpsku do temelja unistio.

Name

Milan

08.07.2020 16:31

Hapsi Mekticu samo hapsi bravo za gospodina Mektica...

Name

USTAVNI SUD BIH

08.07.2020 20:31

Zasto je gospodin Mektic oborio zakon o Ustavnom sudu kojim bi bile izbacene strane sudije, njegov glas je bio presudan? Da bi se na drugaciji nacin rijesilo pitanje stranih sudija (tj biranje jos jednog iz Narodne skupstine) trebalo bi mijenjati ustav, sto je jos teze i trazi veci konsenzus nego donosenje zakona, dakle nemoguce. Evo neka on pojasni to, pa onda neka postavlja nekome pitanja.

Name

Hehehe

08.07.2020 16:05

E mom mektica da si ziveo u vreme kaligule mogao si biti rimski senator a ne tamo neka bosne neka minister.

ODGOVORITE
Name

Da

08.07.2020 16:40

I ovako je putko dobro proso.

Name

Ilija

08.07.2020 16:25

Kada ce biti bolje.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

08.07.2020 17:28

Dodik je prodao Srbe u Srpskoj da neće i one iz Federacije.

Name

BRANKO

08.07.2020 16:44

Da se ja pitam ja bih ovaj Balkan zatrpao komplet i neka izniknu nova pokoljenja koja če naći neki novi put...

ODGOVORITE
Name

Stranac

08.07.2020 17:45

Prodao je i srbe u Srebrenici,sačekajte objavu rezultata izbora.

ODGOVORITE
Name

Rembrant

09.07.2020 06:21

Eee jadni srbi u federaciji... oni ne zive u boljem entitetu,ne glodju kosti pod satorom,nema ko da im produzi zivotni vijek,nije im trnansvestit predsednik,nema ko da im otpjeva onu nemoze nam niko nista,imaju u federaciji duplo manje korone,njihova federacija je iz jednog dijela,penzije im vece 30 posto ,glavni grad bih im je u federaciji jaaadni oni.

ODGOVORITE