Muškarac se vratio zaražen iz Srbije u Italiju?

U poslednjih nekoliko dana povećan je broj obolelih od korona virusa u Vićenci zbog čega italijanski region Veneto najavljuje oštrije mere, a "nulti pacijent" je menadžer jedne kompanije koji se vratio sa putovanja iz balkanskog regiona, javili su italijanski mediji.

Svijet 04.07.2020 | 07:34
Muškarac se vratio zaražen iz Srbije u Italiju?

Italijanski mediji, međutim, ne izveštavaju istovetno iz koje balkanske države se taj muškarac vratio zaražen virusom kovid-19, čije je zdravstveno stanje pogoršano i nalazi se na odeljenju intenzivne nege bolnice San Bartolo u Vićenci.

Ansa prenosi da se taj čovek vratio iz BiH u Italiju, sajt Korijere del Veneto u dva teksta navodi različite države - najpre da je stigao iz Srbije, a narednom izveštaju da je doputovao iz BiH, međutim pojedini internet portali navode da se on vratio iz Srbije u Italiju.

Vićenca je postala novo žarište po povratku tog biznismena sa putovanja koji je odbio odlazak u bolnicu nakon prvih simptoma korona virusa, zbog čega predsednik italijanskog regiona Veneto Luka Zaja najavljuje pooštravanje mera u borbi protiv virusa i uvođenje prinudne hospitalizacije.

- Novo žarište korona virusa izazvao je preduzetnik iz Vićence koji se vratio iz Bosne i povećao rizik u Venetu, a stopa reprodukcije virusa povećana je sa 0,43 na 1,63 - rekao je Zaja, prenela je agencija Ansa.

Prema njegovim rečima, to je dovelo do pet novih pozitivnih slučajeva i 89 slučajeva izolacije.

Portal tgcom24.mediaset.it tvrdi međutim da je "nulti" pacijent novog žarišta u Vićenci menadžer koji se vratio sa poslovnog putovanja u Italiju iz Srbije, gde se zarazio tokom večere.

Oni navode i da je on iako je imao jasne simptome korona virusa odbio lečenje i izolaciju, i nastavio sa društvenim i radnim aktivnostima sve do pogoršanja zdravstvenog stanja.

Pišu i da je taj čovek u Italiju stigao 25. juna i istog dana imao simptome korona virusa, a da je naredna dva dana imao aktivnosti, uključijući kontakte sa prisutnima na jednoj privatnoj zabavi 26. juna i sahrani 27. juna.

Vlasti Veneta najavile su da će od ponedeljka biti predstavljen novi pravilnik i da će biti strože kažnjavani ljudi koji su pozitivni na korona virus, a odbijaju karantin.

U Italiji je od početka krize sa korona virusom zaraženo 241.184 ljudi, od kojih je 14.884 aktivnih slučajeva, među kojima 79 u teškom ili kritičnom stanju.

Sa više od 34.000 umrlih od posledica korona virusa, Italija je četvrta zemlja u svetu po broju žrtava, posle SAD, Brazila i Velike Britanije.

(Tanjug)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Jagoda

04.07.2020 06:56

Najlakše je reći došao iz Srbije ili BiH, a možda je došao iz crne gore ili hrvatske

ODGOVORITE
Name

075

04.07.2020 07:16

Ma hajde! A koliko je "naša dijaspora" uvezla virusa iz EU u BiH, skoro svaki slučaj nakon 01.06.2020. u BiH je povezan sa dijasporom !

ODGOVORITE
Name

Srbija

04.07.2020 07:24

Bas me čudi da nisu rekli da je korono i počela iz srbije i da su srbi krivi a talijani svi koronaši 45% talijana ili ima il je imalo koronu

ODGOVORITE
Name

Italia

04.07.2020 21:34

A Niste ga vi rasirili po Bosni? Partijanjem pecenjem janjadi i prasica, nenosenjem maski? Bolje da sutite, ko dodje iz dijaspore znaju svi kako je stanje ne ide vise niko da partija okolo!

Name

BL

04.07.2020 07:37

A ko kaze da nije bio zarazen par dana ranije i da je takav stigao u BiH ili Srbiju??

ODGOVORITE
Name

Andric

04.07.2020 09:42

Bas tako.A i da se nije on zarazio ovde,zarazi bi se neko treci u nekoj tamo zemlji pa dosao u Italiju.A jest im i borba protiv virusa,pa kakve su to nebuloze.Prestanite testirati,i neka se svako lijeci kao i do sada...

Name

Italia

04.07.2020 21:32

Ajde budalo srpska cuti, imate nesposobnu vlast epidemiologe zdravstveni sistem propao, organizavali ste utakmicu sa piblikom i sad pricas nesto, vise ima zarazenih na dnevnom nivou nego u Italiji!

Name

Rambo

04.07.2020 09:33

Ala ga tupite bez veze!Što je bitno odakle je došao virus,nemože se država hermetički zatvoriti!

ODGOVORITE