Nema evidencije o zaraženim radnicima u preduzećima

Institut za javno zdravstvo RS upozorio je prije neki dan da je trenutno najveći problem u određenim preduzećima kada je riječ o širenju novog virusa korona u Srpskoj, a kao razlog navode nepridržavanje mjera. U jednom trenutku oko 300 radnika jedne fabrike iz Kotor Varoša bilo je u izolaciji.

Republika Srpska 03.07.2020 | 19:33
Nema evidencije o zaraženim radnicima u preduzećima

– Tamo gdje nije bilo pridržavanja mjera, došlo je do širenja zaraze – upozorio je vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Uprkos ovom upozorenju, nijedna institucija nema podatak koliko je radnika u Srpskoj trenutno zaraženo korona virusom i koliko njih se nalazi u izolaciji. Jedino Savez sindikata RS ima informacije da je u ovom trenutku između 50 i 70 radnika, članova ovog Sindikata, kod kojih je potvrđen novi virus korona ili su u izolaciji po rješenju inspektora.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da se zaraženim radnicima i onima koji su u izolaciji, iako nisu testirani, otvara bolovanje kao i u slučaju drugih bolesti. Uglavnom su to bolovanja do 30 dana, koja idu na teret poslodavca.

Plata

Prema Pravilniku o isplati plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad, predviđena je mogućnost bolovanja za osiguranika kojem su propisane mjere obavezne izolacije u slučaju da je kliconoša ili pojave zarazne bolesti u njegovoj blizini.

– Dakle, ako ima rješenje nadležnog inspektora o obaveznoj izolaciji, onda ima mogućnost bolovanja za taj period – kaže za Srpskainfo Darija Filipović-Ostojić, portparolka Fonda ZO.

Inače, za bolovanja do 30 dana, kako kaže, poslodavac isplaćuje platu, a Fond za bolovanja koja traju duže od toga.

Poslodavac je dužan, kako kaže, da isplaćuje platu za vrijeme bolovanja do 30 dana u rasponu od 70 do 90 odsto, u skladu sa opštim aktima poslodavca. Za bolovanja preko 30 dana neto platu isplaćuje Fond, i to 70 odsto neto plate, osim u slučajevima zaraznih bolesti i bolovanja prouzrokovana transplantacijom, kada se isplaćuje 90 odsto neto plate.

Traže oštrije kontrole

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, potvrđuje upozorenja iz Instituta za javno zdravstvo.

– U firmama gdje je došlo do masovnog širenja zaraze nisu poštovana pravila, i to je do poslodavca. Ako se poštuju epidemiološke preporuke i mjere, mogući su samo sporadični slučajevi, a nikako masovno širenje zaraze u firmama – jasan je Trivić.

Navodi da je Unija poslodavaca tražila da se pooštre kontrole i da se poveća edukacija poslodavaca kako bi se nivo zaštite na radu podigao na veći nivo.

– Posljednjih mjesec dana problem nam predstavlja način na koji se određuje izolacija. Dovoljno je da zaraženi navede kontakte i na osnovu toga se ljudi šalju kući iako nisu testirani. Tražili smo od Vlade da jasnije definišu uslove pod kojima neko treba da ide u izolaciju – navodi Trivić.

Tako je u jednom trenutku, kako kaže, oko 300 radnika jedne fabrike iz Kotor Varoša bilo u izolaciji.

(Srpskainfo/Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Мрачајски прото

03.07.2020 18:58

Отидите вечерас у другу смјену у фабрику кекеса и вафла у Приједору па видитите како се израбљује женска радничка класа и прочитајте на огласним таблама гдје пише да су све суботе у три смјене у јулу радне, као и 90% субота од јануара мјесеца. А плате минималме.

ODGOVORITE
Name

Pd

03.07.2020 22:35

Daj otkaz I boli te uvo

Name

re

04.07.2020 14:03

Po mjeri Sase Trivica. Taj lik ima viziju od radnika napraviti roblje, Uz ovakvu vlast i sindikat, uspjece.

Name

Dea

03.07.2020 19:51

Hladnjaca zvornik zatvorena

ODGOVORITE