Pomoć za maj traži više od 2.600 firmi u Srpskoj

Poslodavci u Srpskoj zatražili su do sada od Vlade RS da isplati minimalnu platu te doprinose i poreze za maj za skoro 8.000 radnika, a za te namjene iz republičkog budžeta potrebno je oko 4,50 miliona maraka.

Republika Srpska 03.07.2020 | 09:44
Pomoć za maj traži više od 2.600 firmi u Srpskoj

Vlada Srpske donijela je odluku da pravna lica i preduzetnici kojima je bilo zabranjeno obavljanje djelatnosti do 11. maja imaju pravo na uplatu poreza i doprinosa na isplaćene plate iz sredstava Kompenzacionog fonda RS. Takođe, Vlada je odlučila da zaposlenima kod pravnih lica i preduzetnika kojima je bilo zabranjeno obavljanje djelatnosti u maju, a ta zabrana je trajala najmanje do 12. maja, isplatiti iznos najniže plate te doprinos na tu platu.

- Do 30. juna zaprimili smo 2.241 zahtjev za isplatu 2,02 miliona KM poreza i doprinosa na isplaćene plate za 4.613 radnika pravnih lica i preduzetnika kojima je zabrana rada trajala do 11. maja  - naveli su u Poreskoj upravi.

Kada su u pitanju ona pravna lica i preduzetnici kojima je odlukom štaba za vanredne situacije zabranjeno obavljanje djelatnosti u maju, odnosno najmanje do 12. maja, Poreska uprava je evidentirala 429 zahtjeva za isplatu najniže plate sa doprinosima u ukupnom iznosu od 2,35 milion KM i to za 3.278 radnika.

Rok za podnošenje pisane izjave sa zahtjevom za isplatu poreza i doprinosa, odnosno najniže plate za maj u zavisnosti od dužine trajanja zabrane obavljanja djelatnosti ističe 10. jula.

Ugostiteljski objekti u Srpskoj počeli su raditi 11. maja u Srpskoj i prema odluci Vlade Srpske radnici u ovoj djelatnosti imaju pravo na isplatu doprinosa iz budžeta.

- Vlada je obećala i da će svi oni radnici kojima je bio zabranjen rad u aprilu dobiti minimalnu platu. Međutim, sada je već jul, a neki nisu dobili ni tu pomoć. Najavljena je i uplata doprinosa za radnike u maju koji su počeli sa radom najkasnije 11. maja. Ne znam koliko sada da vjerujemo u to jer pojedini još nisu dobili pomoć za april. Ostaje nam a vidimo šta će biti - rekao je predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS Željko Tatić.

On je naglasio da je lako bilo obećati, ali je na kraju najvažnije šta je urađeno u vezi s tim pitanjem.

- Vlast je trebalo da nas oslobodi plaćanja fiskalnih i parafiskalnih nameta. Lokali nisu radili, a plaćali su odvoz smeća. Ali izborna je godina pa neka oni razmišljaju šta rade i kako pomažu - zaključio je Tatić.

Predaja zahtjeva

Pisane izjave sa zahtjevom, spisak radnika za isplatu najniže plate za maj i uputstvo za popunjavanje izjava te ostale informacije poreski obveznici mogu pronaći na internet stranici Poreske uprave. Potpisane i pečatom ovjerene pisane izjave sa zahtjevom poslovni subjekti treba da predaju neposredno ili putem pošte nadležnom područnom centru Poreske uprave.

April

U Poreskoj upravi RS ističu da su obradili sve pristigle potpune zahtjeve poreskih obveznika za isplatu najniže plate za april i doprinosa na tu platu. Odobreno je i proslijeđeno Ministarstvu finansija na izvršenje 10.348 zahtjeva na iznos od 30 miliona KM.

- Evidentirali smo i značajan broj nepotpunih i neadekvatnih zahtjeva od strane poreskih obveznika, što usporava i otežava obradu zahtjeva. Takođe, bilo je i slučajeva gdje su poreski obveznici koji su u aprilu odjavili radnike ili svoju preduzetničku djelatnost, podnosili zahtjeve za isplatu najniže plate za april i uplate doprinosa na tu najnižu platu, što nije u skladu sa Uredbom, a što dodatno usporava obradu zahtjeva - naveli su u Poreskoj upravi.

(Glas Srpske)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Ana

03.07.2020 08:24

Mrš lopovi ja nisam ni za april dobila ni marke a sve papiri uredno predati mrš upm...

ODGOVORITE
Name

Bravo

03.07.2020 10:03

U pravu si Ana i meni lopovska vlada nije ništa uplatila ni za april ni za juni lopovi...

Name

Podrska

03.07.2020 10:05

Ana za tebe ova lopovska vlada nikome ništa ne uplaćuje mafija lopovska...

Name

Bravo

03.07.2020 09:49

Bravo za Vladu i premijera Viskovica! Častan i pošten čovjek koji je pokazao svoju sposobnost i odgovornost prema radnicima i gradjanima Srpske!

ODGOVORITE
Name

Direkt

03.07.2020 10:35

Pomogao je ništa, ali zato pomoći će, juče. :)))

Name

Direkt

03.07.2020 10:40

Teško nama sa Viškovićem i njegovom Vladom takva kakva je. Taj nije umio išta da poboljša ni prije Korone, dok sada za vrijeme Korone i nema odgovor nizašta.

Name

Podrska

03.07.2020 09:52

Ponosna sam sto smo ovako reagovali i sto se spasilo ovoliko radnih mjesta u ovako teškoj situaciji, svako spašeno radno mjesto je uspjeh.

ODGOVORITE
Name

Direkt

03.07.2020 10:49

Koje svako radno mjesto je spašeno, s obzirom da je dosad na hiljade i hiljade ljudi ostalo bez posla, a po svemu sudeći, tek smo negdje otprilike u sredini talasa Korone, dok pune posljedice biće vidljive tek nakon završetka iste, kada granice (ponovo) u potpunosti budu ukinute i kada i otpušteni budu napustili zemlju i otišli u inostranstvo, zajedno sa onim koji i mimo Korone nemaju posao.

Name

Kako ce u opustosenom

03.07.2020 12:01

Biti posla, privrede i zaposlenosti.... Pa sve se opustosilo, pokralo i prije virusa, a za vrijeme virusa potpuno sve sto je na bilo koji nacin pristiglo u budjet....

Name

fikus u ćošku

03.07.2020 10:43

Možel pomoć u vaučerima, da naštancam, para nema

ODGOVORITE
Name

Sistem truo

03.07.2020 12:02

Ali bas....

ODGOVORITE
Name

NENAD NEŠIĆ

03.07.2020 12:45

Podržite mene da zamijenim Dodika u predsjedništvu, on neka zamijeni Viškovića i ja ću vam svima pomoći. Ja sam pokazao na ličnom primjeru šta je sposobnost, propale mi bile privatne firme ali sam svojom sposobnošću došao do velike imovine, istina da nisam republici platio poreze za moje privatne firme, ali jaka je Republika Srpska preživjet će ona i bez mojih poreza. Ja pomažem finansijski partiju svoju, ali boga mi i Milinu. Svima ću vam pomoći samo za izbore glasajte za moju stranku koju sam otkupio od Marka Pavića i poslao ga u političku penziju, moja stranka je Turbo DNS!

ODGOVORITE
Name

Luka Laban

03.07.2020 16:44

Žunić se javno hvalio kako su svim radnicima isplaceni minimalci, a radnici firme Veneto u njegovoj Derventi jos nisu dobili marke ni za april.

ODGOVORITE