Na računu javnih prihoda 11,6 mil. maraka više

Na račun javnih prihoda Srpske u junu je prikupljeno ukupno 217,23 miliona KM, što je za oko 11,6 miliona KM ili šest odsto više u odnosu na isti period prošle godine, koja je bila rekordna u naplati javnih prihoda od osnivanja Poreske uprave RS u ovom obliku organizovanja.

Republika Srpska 03.07.2020 | 07:42
Na računu javnih prihoda 11,6 mil. maraka više

U Poreskoj upravi navode da su u proteklom mjesecu direktni porezi naplaćeni u iznosu od 42,8 miliona KM, što je za 11 odsto više nego u istom periodu lani.

- Najveće smanjenje naplate bilo je kod poreza na nepokretnost, koji je naplaćen u iznosu od skoro 2,9 miliona KM ili 2,5 miliona manje u odnosu na isti period lani - istakao je direktor Poreske uprave Goran Maričić, pojasnivši da razlog manje naplate ovog prihoda leži u činjenici da je Uredbom sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed pojave virusa korona rok za plaćanje prvog dijela poreza na nepokretnost produžen do 30. septembra.

Maričić naglašava da ohrabruje podatak da porez na dobit u junu bilježi rast od 32 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, odnosno naplaćeno je 21,3 miliona KM.

Osim toga, dodao je, u proteklom mjesecu doprinosi su naplaćeni u iznosu od 141,1 milion KM, što je za devet odsto više nego u istom periodu lani.

- Za Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS naplaćeno je 80,7 miliona maraka ili 7,1 milion više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 50,7 miliona što je više za 4,2 miliona KM - rekao je Maričić. Dodao je da je kod ostalih javnih prihoda ostvarena naplata od 33,3 miliona KM, što je za pet odsto manje u odnosu na isti period lani.

- Očigledno je da se nakon pada naplate javnih prihoda u martu, aprilu i maju situacija stabilizuje, na šta su svakako uticale mjere Vlade RS - naglasio je Maričić.

Prema podacima Poreske uprave, od početka godine prikupljeno je 1,175 milijardi KM što je za pet odsto manje nego u istom periodu lani.

- Pozivamo sve poreske obveznike da posluju u skladu sa važećim propisima i da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, te da na taj način doprinesu jačanju Srpske i njene ekonomije - naglasio je Maričić.

(Glas Srpske)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Jaffa

03.07.2020 05:49

Ne radi im dobro softver...

ODGOVORITE
Name

Ana

03.07.2020 08:46

Ako jje tako dobro zasto onda dizete kredite i zasto niste isplatili obecane plate i doprinose za april svima mrš upm svi bando sektaška...

Name

Direkt

03.07.2020 10:54

Dižu kredite, zatošto su već zaduženi, pa da otplate već postojeće kredite. Grčki scenario.

Name

Andric

03.07.2020 06:06

Cuj doprinijele mjere vlade.Pa normalno,kad je vlada ta koja je donijela odluku o zatvaranju svega,i poslije donijela odluku o otvaranju.Pa ne moze biti moja zasluga,nisam ja taj koji odlucuje.Ali sto ne kazes Maricicu da vlada nije trebala ni zatvarati nikoga,da je ovako kako je sad moglo biti od pocetka.Jer u cemu je razlika,virus je i dalje tu,ako su nas zatvarali zbog virusa.Bar tako oni kazu,hahahaha...a znamo svi koji je stvsrni razlog.I jos nesto za ovog Maricica.Pa normalno da je povecan prihod od poreza na dobit,kad je 30.06.bio zadnji dan za uplatu poreza.Joj izjava,i debilizma,i mazanja ociju neukom narodu,fuj.A nisi los covjek Maricicu,bar iz prica koje ja znam,ali sto ti treba ova lopovska banda,i tebi i Seranicu,ima vas normalnih tamo...

ODGOVORITE
Name

DD

03.07.2020 06:07

Kod nas izgleda ruze cvjetaju I pandemija nam je dobro dosla, dok u cijelom svijetu pad prihoda je drasticno smanjen.Izgleda papir sve trpi, a bogami I narod.

ODGOVORITE
Name

Potrosnja

03.07.2020 09:06

Bio je smanjen u martu i aprilu, a mozda i maju. Sad su ljudi izasli da kupuju i trose sve ono sto prethodna 3 mjeseca nisu mogli kupovati.