Slovenija skida Hrvatsku sa zelene liste zemalja

Slovenska vlada stavila je Hrvatsku na "žutu" listu epidemiološki manje sigurnih država zbog porasta dnevnog broja zaraza korona virusom, rekao je vladin potparol Jelko Kacin.

Region 02.07.2020 | 19:24
Slovenija skida Hrvatsku sa zelene liste zemalja

Mjere će stupiti na snagu u subotu u ponoć. Hrvatska je do sada bila na slovenskoj "zelenoj" listi epidemiološki sigurnih država, prenosi Fena.

S te liste u nižu kategoriju su spuštene još Češka i Francuska. Odluka za Slovence koji borave u Hrvatskoj znači da će pri povratku kući moći od granične policije očekivati pitanje gdje su tačno boravili, što će moći dokazivati hotelskim računom, ali im se neće određivati karantena.

Oni koji se vraćaju iz Hrvatske moraće na granici potkrijepiti i svoju rutu dokazima ili dati potvrdu da u Hrvatskoj imaju nekretninu, jer je pokušaja obmanjivanja u tom smislu bilo i previše", kazao je Kacin. 

Mjera je donesena i zato jer je bilo mnogo slučajeva u kojima su slovenski državljani i oni sa stalnim boravkom u Sloveniji, dolazeći preko Hrvatske ili Mađarske, navodili da su boravili u tim zemljama iako su bili u Srbiji ili Bosni i Hercegovini koje su na "crvenoj" listi epidemiološki nesigurnih država.

Na pitanje što stavljanje na "žutu" listu znači za hrvatske državljane, Kacin je kazao da će oni u Sloveniju slobodno moći dolaziti ako u njoj imaju nekretninu ili rezervisan smještaj.

(Avaz)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Mrkva

02.07.2020 19:07

Auuuuu, gluvo bilo, sad ce Burle odma VANREDNU sjednicu NSR Srpske HAHAHAHAHA, odma da OSUDIMO Sloveniju zašto dira VITALNI

ODGOVORITE
Name

Zoka

02.07.2020 21:30

Idu na žutu listu. I dalje nesmetano.

ODGOVORITE
Name

Mrki

03.07.2020 07:13

Ne zbog njih vec zbog nas da vide ko dolazi iz BiH i Srbije ko da dokaz da je bio u Hrvaskoj ide dalje ko nema dokaza ide u izolaciju.

Name

KIKI

03.07.2020 02:18

PA ŠTA JE OVO , NAS SRBE NIKO NIŠTA NE PITA .

ODGOVORITE