Kolektivni ugovori biće produženi za radnike u zdravstvu

Vlada Republike Srpske je na današnjoj 78. sjednici u Banjaluci prihvatila Informaciju o zahtjevu Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske o produženju roka važenja Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti zdravstva.

Republika Srpska 02.07.2020 | 17:03
Kolektivni ugovori biće produženi za radnike u zdravstvu

Vlada je ovlastila ministra zdravlja i socijalne zaštite, da u njeno ime, potpiše Sporazum o produženju roka važenja Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti zdravstva. Vlada će ugovor zaključiti sa Sindikatom zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske.

Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske obratio se Sindikat zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske sa zahtjevom za produženje važenja Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti zdravstva, čije je važenje na snazi do 2. septembra 2020. godine. Sindikat navodi da je vanredna situacija u Republici Srpskoj na snazi te da se epidemiološka situacija pogoršava i da u ovoj situaciji nije realno pregovorima doći do novog kolektivnog ugovora.

“S obzirom da je potrebno obezbijediti važenje akta kojim se između ostalog reguliše radno pravni status radnika zaposlenih u zdravstvu, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite predlaže, da se u skladu sa članom 252. stav. 2 Zakona o radu i člana 35. stav 3. Zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske produži rok važenja Posebnog kolektivnog ugovora do 02.09.2021. godine”, saopšteno je iz Vlade RS.

Zadužuje se Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske da nakon donošenja Odluke o prestanku važenja vanredne situacije u Republici Srpskoj, a u skladu sa Zaključkom od 26. septembra prošle godine, kroz imenovanu Radnu grupu za analizu i usaglašavanje izmjena i dopuna Zakona o platama zaposlenih lica u javnim zdravstvenim ustanovama u oblasti zdravstva i odredbi Posebnog kolektivnog ugovora kojim se regulišu plate i naknade u oblasti zdravstva, nastavi usaglašavanje na izmjenama zakonskog propisa i kolektivnog ugovora kojim se regulišu plate i naknade za zaposlene u oblasti zdravstva.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar