Radnici će i bez doprinosa dobiti novčanu naknadu

Dok se neki od radnika koji su dobili otkaz za vrijeme pandemije žale da ne mogu da se prijave na Zavod za zapošljavanje, jer im nisu uplaćeni svi doprinosi od februara iz Zavoda odgovaraju da neće biti nikakvih problema čak i ako nisu uplaćeni doprinosi za mart i april. Iz Vlade i dalje tišina.

Republika Srpska 29.06.2020 | 19:44
Radnici će i bez doprinosa dobiti novčanu naknadu

Iz Vlade Republike Srpske neodgovovaraju ali su iz Zavoda za zapošljavanje donekle pojasnili situaciju sa nemogućnošću pojedinih radnika, koji su u jeku pandemije ostali bez posla da se prijave na zavod i tako ostvare prava koja im po zakonu pripadaju. Sva lica koja su bez posla ostala od 19. marta do kraja aprila ostvariće pravo na novčanu naknadu ukoliko ispunjavaju sve uslove.

Ostaje nejasno, ipak, šta je sa radnicima koji su otkaz dobili poslije 30 aprila. BN je prošle sedmice objavila da je pojedinim radnicima koji su dobili otkaz u Zavodu rečeno da se ne mogu prijaviti na zavod jer im nisu uplaćeni doprinosi od februara.

Iz opozicije upozoravaju da je Vlada trebala da se javnosti obrati sa zvaničnim pojašnjenjem situacije čak i ako problem nije u Vladi, odnosno ukoliko su doprinosi plaćeni kao što je i obećano. Nedopustivo je, kaže poslanik SDS u NSRS Davor Šešić da radnici koji su ostali bez posla zbog pandemije sada imaju bilo kakav problem oko ostvarivanja prava, ko god da je kriv.

Nezvanično, postojao je problem sa Integrisanim informacionim sistemom u Poreskoj upravi Republike Srpske koji određen period nije radio.

U Poreskoj upravi su nam odgovorili da je privrmen problem nastao zbog preseljenja sistema kao i da je otklonjen a demantovali su informacije da je došlo do havarije na sistemu uslijed preseljenja. 

BN TV 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Hojrat

29.06.2020 18:03

Songl lo, dingl lo...

ODGOVORITE
Name

Ipe

29.06.2020 18:53

sljedeća plata Mile u kufertama dijeli.

ODGOVORITE
Name

Ministar

29.06.2020 19:08

Radnici treba da se dignu u proteste zbog tretmana drzave. Radnik ne uplacuje doprinose. Poslodavac je taj koji vrsi uplatu u radnikovo ime. Prema tome drzava treba da ganja poslodavce. Zdravstveni radnici nisu mogli da ovjere knjizice. To je propust drzave i poslodavca. Nije radnokova odgovornost ako poslodavac kasni sa uplatama. Poslodavac ne uplati zdravstveno, radnik ne moze da se lijeci. Poslodavac ne uplati penziono radnik ne moze u penziju. Ispada da poslodavac potkrada radnika a onda drzava tog istog radnika kaznjava jer je pokraden.

ODGOVORITE
Name

Radnica

29.06.2020 20:03

Drugarica ostala bez posla u jeku pandemije, uredno se prijavila na biro, čak ostvaruje pravo i na mjesečnu pomoć. Samo onaj ko je to doživio može pričati, a oni će posvjedočiti ovome što ja pokušavam objasniti. Postoje jasna pravila i da za te bezobrazbe poslodavce koji su iskoristili pandemiju i radnicima podijelili otkaze od Vlade će dobiti 0. Tako i treba, dosta iživljavanja na radniku.

ODGOVORITE
Name

Apolo 11

30.06.2020 02:12

Sve može kad vladari nemaju para a narod za sitne dugove progone. Nemoj sad da mi pred izbore narod diže galamu! Milokrad.

ODGOVORITE