UIO zbog zastare otpisala 15 miliona KM duga

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u ovoj i prošloj godini otpisala je skoro 15 miliona maraka duga poreskih obveznika zbog zastare.

Republika Srpska 16.06.2020 | 10:00
UIO zbog zastare otpisala 15 miliona KM duga

Načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević rekao je "Glasu Srpske" da su grupe za prinudnu naplatu u regionalnim centrima u 2019. godini donijele 98 rješenja za otpis duga usljed zastare u ukupnom iznosu od 403.917 maraka. Međutim, za prvih pet mjeseci ove godine iznos otpisanog duga je mnogo veći.

"U ovoj godini, odnosno do 31. maja, doneseno je 1.639 rješenja za otpis duga usljed zastare u ukupnom iznosu od 14,32 miliona maraka", kazao je Kovačević.

Dug koji je otpisan uglavnom se odnosio na potraživanja po osnovu prekršaja iz carinskih postupaka, koji su nastali još u vrijeme bivših carinskih uprava, prije nego što je UIO i bila uspostavljena, jer su iscrpljene sve zakonske mogućnosti da se ti dugovi naplate.

Ekonomisti ističu da UIO pristupa otpisu dugovanja tek kada iscrpi sve opcije da naplati novac od poreskih obveznika.

"Pored tih dužnika iz ranijeg perioda imamo definitivno i sada one od kojih je naplata dugovanja krajnje upitna. Jedan od takvih primjera je i derventska fabrika cijevi 'Unis', kao i mnoge druge fabrike koje duguju pozamašan iznos novca za porez. Najbolje bi bilo za UIO da sagleda situaciju te da ono što je u usporu i što se nastoji naplatiti izdvoji kao nešto što je posebna kategorija potraživanja. Ona dugovanja za koje su iscrpljene sve opcije po pitanju naplate definitivno treba isknjižiti", rekao je ekonomski analitičar Zoran Pavlović i pojasnio da je pravilo da, dok god postoji privredni subjekat, od njega se pokuša naplatiti dug koji ima prema nadležnoj instituciji.

"Ovo što sada radi UIO je efikasan posao i oni su praktično postavili jedan standard koji vrijedi", kazao je Pavlović.

(Glas Srpske)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Hapis

16.06.2020 08:03

Otpisuju povlascenim firmama dug,tako se posalje gazda a radnici sirotinja.

ODGOVORITE
Name

Re

16.06.2020 17:43

Tako je, povlastenima. Ajde da vidimo taj spisak

Name

SULUDA ZEMLJA

16.06.2020 08:08

NEMA NI JEDNE OZBILJNE DRŽAVE GDJE VAM NEKO MOŽE OTPISATI DUG. IMA DA GA VRATITE KAD TAD. IL DAJ IMOVINU. U OPŠTOJ PROPASTI I OVO JE JEDAN OD BISERA. SULUDA DRŽAVA. ČUJ OTPISAO IM NEKO DUG.

ODGOVORITE
Name

Re

16.06.2020 09:16

Nije drzava donosila zakon, pa je nazivas suludom. Suludi su tvoji i moji predstavnici u drzavi, koji donose zakone u svoju korist, a ne u korist drzave i tebe i mene. Dakle, mi smo suludi zato sto smo ih birali. A drzava je ite kako jaka i dobra, kad sve ove kriminale i suludosti moze da izdrzi.

Name

Ministar

16.06.2020 09:28

Lupas. U svim normalnim drzavama se radi otpis dugova. Cak i banke otpisuju dugove. Kada pravno lice propadne, imovina ide na dobos a poslije prodaje namiruju se dugovanja. Ako nakon prodaje cjelokupne imivine nije prikupljeno dovoljno novca da se namire dugovanja onda se ta dugovanja otpisuju. Jednostavno preduzece nema vise nikakvu imovinu i postoji samo fiktivno u knjigama. U toj situaciji nema sanse da se naplati bilo sta. Tada dug postaje samo formalnost. Vodio se on u knjigama ili ne nije bitno jer ga nema ko platiti. Takav dug se brise iz bilansa. U normalnim drzavama i drzava i banke otpisuju dugove nakon bankrota. Cak postoji i licni bankrot. Tj. kada obican gradjanin bankrotira i ne moze da vrati dug. Samo gradjanima ne mogu uzeti sve tj. moraju mu ostaviti nesto za glolo prezivljavanje. Otpis dugova je radjen i drzavama. Grckoj je otpisan dio duga da ne bi bankrotirala a mislim da je nesto otpisano i drzavama bivse jugoslavije.

Name

Re Re

16.06.2020 10:54

Suluda je drzava kad ima takve predstavnike. Pa oni su drzava nisam ni ja ni ti.

Name

Boris

16.06.2020 08:09

Gdje mogu ukrasti par miliona i sačekati zastaru??? Zašto meni niko ne otpisuje dugove kao ni mojim prijateljima. Kriminal je legalizovan akosi član vladajuće stranke

ODGOVORITE
Name

Kukac

16.06.2020 08:09

Efikasnost! Hahaha

ODGOVORITE
Name

re

16.06.2020 08:15

UIO je leglo korupcije i kriminala sve je trulo kao i sve u ovoj drzavi

ODGOVORITE
Name

Pa

16.06.2020 08:52

U Americi su dvje stvari sigurne porez i smrt.

ODGOVORITE
Name

Biljana

16.06.2020 09:02

Neka objave samo imena kome je dug zastario i sve će biti jasno.Iza njih je ogromna imovina, novac nije ispario a ima trag...

ODGOVORITE
Name

DD

16.06.2020 09:45

Ima se,moze im se!!#

ODGOVORITE
Name

Citaoc

16.06.2020 09:51

Jel otpisano Natalijinih 30 000 duga za porez? Ja sam se zarekao: Dok god ona ne plati taj dug za porez, i svi njeni drugovi partijasi ne izmire sve i pfening, ja ovoj zemlji ne placam nista i ovi neki supci privatnici sto na krajnje neustavan nacin utjeruju dug za drzavu, bolje da mi se ne pojavljuju na vratima, nece se dobro provesti. Ratnim zlocincima i lopovcicima klosarima je drzava dala na uvid moje licne podatke, tuzba je spremna i poslata na Ustavni Sud, cekam odluku, pa saljem za Strazbur. A necemo tako mamicu vam banditsku. Dosta vas je vise

ODGOVORITE
Name

Sos

16.06.2020 16:47

Ne postoji ni jedna vrsta kriminala na svijetu a da se ne primjenjuje u praksi od strane uposlenih od kako je Đakula na celu ove kriminogeno-korupcijske institucije.Kako uvoznici mogu biti duzni drzavi blizu milijardu maraka od kako je Đakula direktor.Čauševićev navodni kriminal nije ništa u odnosu na Đakulin.On je doveo UIO skroz na niske grane,a još jedna grozna stvar je sto provodi cist aparthejd nad uposlenima pogotovo u RC Mostar gdje mu je desna ruka Zovko koji ne moze smisliti nikoga ko ne pripada njegovom toru.Niko se ne smije oglasiti iz straha i prijetnji i zato kriminal i korupcija u ovom centru cvjetaju.

ODGOVORITE
Name

Imt

16.06.2020 16:51

Samo u ovoj drzavi na svijet mozes biti duzan za nepalacanje carinskih dazbina i to samo od 2012.godine kako je na celu UIO Đakula koji je razvalio ovu instituciju .

ODGOVORITE
Name

Mirkan

16.06.2020 18:06

I treba da otpiše sve dugove preko pet godina a ne da se zavaravamo da imamo taj novac a nema ga niti se može bilo kako naplatiti.Nigdje u svijet naplata nije 100%.

ODGOVORITE