Srbac kreditom krpi nove budžetske rupe

Odbornici Skupštine opštine Srbac na današnjoj 29. sjednici donijeli su odluku o kratkoročnom kreditnom zaduženju ove lokalne zajednice u iznosu od 350.000 konvertibilnih maraka. Kratkoročno zaduženje  je neophodno, kako je obrazloženo na sjednici, u cilju prevazilaženja trenutnih problema  zbog slabijeg punjenja opštinske kase usljed smanjene privredne aktivnosti u vrijeme  pandemije virusa korona.

Republika Srpska 09.06.2020 | 20:41
Srbac kreditom krpi nove budžetske rupe

Donesena je i odluka o isplati 20.000 KM zajednici etažnih vlasnika u stambenoj zgradi u ulici Mome Vidovića, za sanaciju šteta nastalih u požaru 4. marta, kada je 8 porodica ostalo bez krova nad glavom. Pedeset odsto sredstava obezbjedila je Republička uprava Civilne zaštite RS, a druga polovina je izdvojena iz sredstava budžetske rezerve. 

Postavlja se pitanje  da li će ova sredstva biti dovoljna kao pomoć u sanaciji krovne konstrukcije i nastalih oštećenja u stanovima koji već tri mjeseca nisu u funkciji.

Srbački odbornici su  usvojili i plan kapitalnih investicija za 2020. Godinu kojim je predvidjena realizacija 13 projekata ukupne vrijednosti   4,2  miliona konvertibilnih maraka. Opština će učestvovati sa 295.000 KM, dok će viši nivoi vlasti obezbjediti 3 miliona i 900 hiljada konvertibilnih maraka. 

Najviše sredstava, oko 2,3 miliona odnosi se na rekonstrukciju  vrbasko-savskog  nasipa koji se radi već dvije godine.

Zanimljivo je da je budžetom opštine Srbac za ovu godinu za podsticaj razvoja poljoprivrede, iako je riječ o izrazito agrarnoj opštini, planirano svega 60 hiljada maraka.

Pored ostalog, na današnjoj sjednici bez veće rasprave usvojeni su izvještaji o radu javnih preduzeća, ustanova i organizacija. Ipak, najviše pažnje odbornici opozicije su posvetili Domu zdravlja Srbac, koji posluje sa gubitkom, pa je zahtjevana smjena direktora ove zdravstvene ustanove dr. Mirka Stojića, koji je istovremeno i predsjednik skupštine opštine.

Svoj  prijedlog  odbornici PDP-a i SDS-a  su obrazložili činjenicom da je iz istih razloga smijenjen prethodni  direktor Doma zdravlja. SNSD-ova  skupštinska većina to nije  prihvatila.

Opozicija je ipak uspjela  da  ostvari  prijedlog da se  naredna zasjedanja opštinskog parlamenta  direktno prenose na lokalnom radiju , kako bi gradjani ove opštine imali  pravi uvid u rad odbornika i zastupanje njihovih interesa.

(BN/S.K.)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Mile

09.06.2020 19:14

U Srpcu se krade naučili od učitelja dodiga mali im je sto milijona imaju dobar apetit ma sirotinjdka para i suza gsdno.peče

ODGOVORITE
Name

bl

09.06.2020 19:26

Sta bi o novoj skupstinskoj vecini?Puko balon,a?

ODGOVORITE
Name

Nada

09.06.2020 21:51

zadnja umire. Riječ je riječ, vidjece se.

Name

prijedor

09.06.2020 19:59

Nema love prihodi stalno padajuSad če sve lokalne zajednice samo dizati kredite da isplačuju plate..Tonemo ko olovo..nema spasa Niko ne razmišlja o smanjen ju administracije p lata u administraciji..parlamentima vladi.....

ODGOVORITE
Name

NEĐO ILIĆ

09.06.2020 21:50

Naučili su oni od mene, svašta sam radio, a nisam odgovarao. Zamislite samo napravio fudbalski stadion i FK Crvena zemlja, doveo ih u prvu ligu i da nisam smijenjen sa pozicije generalnog direktora Šuma RS, oni bi ušli u premier ligu. Svima je bilo dobro, postavio komšiju Vecu za vozača, dva nova auta marke Audi, A6 i Q7 pred mojom kućom, ujutru mu kažem kojim ćemo. Ko će to još u Srbcu imati i umijeti kao ja, mamu vam srbačku jebem?

ODGOVORITE
Name

Stari Srbačanin

10.06.2020 06:09

Kad vidim ko sjedi u prvom redu nije ni čudo što nam treba rebalans. Trebaće i rebalans rebalansovog rebalansa...

ODGOVORITE
Name

Srbac

10.06.2020 16:09

Na kojeg ciljas.

Name

Re Srbac

11.06.2020 15:30

Na tebe. Tačno znam ko si i gdje sjediš u prvom redu. Napisao si tri riječi i vidi se da si nepismen, to te je odalo. Džaba što si kupovao diplomu, mozak se još uvijek ne može kupiti kao ni poštenje. Ni društvo iz reda ti nije ništa bolje.