Šef instituta otkrio sve o porijeklu virusa korona

Šef instituta za virusologiju iz Vuhana razotkrila je američku teoriju o poreklu virusa, rekavši da Covid-19 nije mogao da “iscuri”, jer njena laboratorija nije imala prve uzorke virusa pre kraja 2019. godine.

Svijet 25.05.2020 | 21:18
Šef instituta otkrio sve o porijeklu virusa korona

Direktorka Vuhan Instituta za virusologiju Vang Janji opisala je teoriju – da je Covid-19 stvoren u njenoj laboratoriji – kao "čistu izmišljotinu“. Objasnila je da je institut uhvaćen nespreman kada je saznao za novootkrivenu zarazu.

„Naš institut je prvi put primio klinički uzorak nepoznate upale pluća 30. decembra prošle godine“, podsetila je ona.

Ubrzo nakon toga, Peking je upozorio Svetsku zdravstvenu organizaciju na virus, baš kad su počele da kruže vesti u medijima kako su prvi stanovnici Vuhana hospitalizovani sa groznicom i problemima sa plućima.

Pre toga, insistira Vang, institut nije imao saznanja o Covid-19, niti se susretao s tim, istraživao ili čuvao.

“U stvari, kao i svi drugi, nismo ni znali da virus postoji”, izjavila je ona.

„Kako je mogao da iscuri iz naše laboratorije kad ga nikada nismo imali?“

Njeni komentari su očigledno bili usmereni na teoriju „porekla iz laboratorije Vuhan“ koju je Trampova administracija agresivno nametnula. Neki od njenih članova, poput državnog sekretara Majka Pompea, nisu okljevali da navedu „ogromne dokaze“ koji su, kako je naveo, pokazivali da je virus stvorio čovek i verovatno potiče iz kineske laboratorije.

Vang je potvrdila da je institut radio na tri živa soja koronavirusa šišmiša, ali njihov genom je bio različit od gena Covid-19 – ili SARS-CoV-2, kao što je poznato naučnoj zajednici. Jedan takav soj ima 96-postotnu sličnost sa običnim SARS virusom, dok „njihova najveća sličnost sa SARS-CoV-2 dostiže samo 79,8 odsto“.

Ali prema standardima studija iz virologije, čak i najmanji jaz u procentima čini veliku razliku, objasnila je Vang.

“U prirodnom svetu, potrebno je dugo vremena da se virus prirodno razvija i mutira da bi postao SARS-CoV-2”, otkrila je Vang. Pozvala se na “trenutni konsenzus međunarodne akademske zajednice” da Covid-19 potiče od divljih životinja.

Sada je na istraživačima da dublje uđu u njegovo poreklo “na osnovu naučnih podataka i činjenica”.

Kina je sama dosledno odbacila američku teoriju kao “neutemeljene optužbe”, dok je SZO zaključila da svi dostupni dokazi ukazuju da ne potiče iz laboratorije. Ta se ocena poklapa sa viđenjem najbližih saveznika Vašingtona – osim sa obaveštajnom zajednicom Sedinjenih Država – koji su već isključili mogućnost da je Covid-19 stvoren od strane čoveka.

Peking je sa svoje strane izrazio spremnost da sarađuje u utvrđivanju porekla Covid-19, pod uslovom da takva međunarodna istraga bude "profesionalna“ i bez političke igre nametanja krivice, izjavio je u nedelju državni savetnik i kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

(Kurir)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Acim

25.05.2020 21:35

Gospodja ne govori istinu .

ODGOVORITE
Name

Re

25.05.2020 23:38

Govori ono sto joj napise SZO i druga bagra. U BiH ljudi koji su studirali medicinu prije skoro 50 godina na fakultetu se dobrovoljno inficirali uz nadzor profesora upravo virusom korona i virusom influence tipa A, a u Kini da ne znaju ni da postoji. Stvarno bezobrazno i sramno ophodjenje prema javnosti. Sta misli ta balavica koju je izrodilo ovo novo doba, doba neznanja i prevare?

Name

Skojevac

26.05.2020 01:27

Kaze; ubrzo nakon toga, Peking je upozorio svjetsku zdravstvenu organizaciju. Sto su onda onog doktora pozvali u policiju i ukorili ga sto je upozoravao na virus, taj doktor je umro, nazalost. Klasicno skrivanje istine! Prema tome, ovo je totalna neistina i obmana javnosti. Moje licno misljenje, Kina je najopasnija za svijet.

ODGOVORITE
Name

Dule

26.05.2020 09:26

Ameri su cvijeće, ništa ne lažu

ODGOVORITE
Name

Mrki

26.05.2020 09:41

Kinezi se bave necim cemu nisu dorasli bolj da se i dalje lijece travama u tome lijecenju su naj bolj.

ODGOVORITE
Name

Hi hi

26.05.2020 12:27

Da nije smesno ,bilo bi zalosno..