I dalje nema novih imenovanja na pozicijama BiH

- Kadrovska rješenja koja su bila vezana za završetak procesa imenovanja direktora nisu završena, kazao je Tegeltija, navodeći da se to odnosi na Sipu, RAK....

Bosna i Hercegovina 21.05.2020 | 16:13
I dalje nema novih imenovanja na pozicijama BiH

-Tokom iduće sedmice trebao bi biti uasglašen stav za ulazak državljana iz susjednih zemalja u BiH i to će biti prvi korak ka otvaranju granica. Tako je zaključeno na sjednici Savjeta ministara BiH, potvrdio je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Prema onome što je ispričao vidljivo je da se o svim važnijim pitanjima nije dogvoralao niti konačno donijelo rješenje. 

Kako je istakao čeka se riječ stručnjaka i da će zdravstvo odlučivati o uslovima za ulazak u BiH.

"Ali kako sad stvari stoje taj ulazak će biti dosta rigorozan", istakao je Tegeltija.

Govoreći o Priejdlogu budžetu za finansiranje institucija BiH za 2020. godinu, Tegeltija je kazao da je budžet trenutno u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

"Onog trenutka kada ga usvoji Savjet ministara pustićemo ga u proceduru prema Predsjedništvu BiH. Biće sljedeće sedmice na sjednici Savjeta ministara BiH i u roku ćemo ga dostaviti Predsjedništvu BiH, a oni Parlamentarnoj skupštini – rekao je Tegeltija.

 Na pitanje da li je imenovan direktor SIPA-e, Tegeltija je odgovorio da sva kadrovska rješenja koja su bila vezena za završetak procesa imenovanja direktora nisu završena.

"Nije bilo spremnosti predstavnika Bošnjaka da glasaju za te odluke. Tako da nije imenovan ni direktor SIPA-e, kao ni direktori RAK-a, Službenog glasnika, Agencije za školovanje policijskih kadrova... Izvršili smo samo imenovanje vršioca dužnosti direktora određenih institucija na mandatni period od tri mjeseca do završetka konkursne procedure jer su tim ljudima istekli mandati – pojasnio je Tegeltija.

Ni na današnjoj sjednici Savjeta ministara BiH nije donesena potrebna odluka o raspodjeli sredstava od MMF-a 641 milion KM koji su prije skoro mjesec uplaćena na račun Centralne banke BiH. 

Iako su nakon jučerašnjih sastanaka glavni akteri predsjednici SDA, HDZ BiH i SNSD-a Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik istakli da je potreban dogovor u Savjetu ministara kako bi se sredstva rasporedila, danas od predsjedavajućeg potpuno suprotna izjava.

“Savjet ministara nema potrebu da razmatra raspodjelu sredstava MMF-a i Savjet ministara završilo je sve što je bilo potrebno u vezi s tim”, kazao je Tegeltija. 

No, Tegeltiju demantuje Odluka koju je potpisao 23. aprila i koja je objavljena u Službenom listu broj 26/20. 

U članu 2. Odluke navodi se da će sredstva od MMF-a biti povučena na osnovu Promisorne note posebnom odlukom Savjeta ministara BiH shodno potpisanom Pismu namjere. 

(Patria)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Bec

21.05.2020 14:30

Migranti ulaze kako zele njima nista ne trazite

ODGOVORITE
Name

drina

21.05.2020 15:27

najgora vlast od postojanja republike srpske.

ODGOVORITE
Name

Rambo

21.05.2020 15:28

Ha,ha sta vam bakir i sebija rade,nemozete nikog imenovati dok vam oni ne aminuju!Mektic,Crnadak a pogotovo Sarovic su doktori nauka za ovu reprezentaciju srpsku!

ODGOVORITE
Name

RAA

21.05.2020 16:39

Cuj polupismeni poltron Milinovic da dodje na celo RAK-a.!?

ODGOVORITE