Obilježena 28. g. od nastanka Prve posavske brigade VRS

U Brčkom je obilježena 28. godišnjica od formiranja Prve posavske brigade Vojske Republike Srpske. Tokom odbrambeno-otadžbinskog rata, Prva posavska u Brčkom branila je živote Srba i "koridor života".

Republika Srpska 20.05.2020 | 17:21
Obilježena 28. g. od nastanka Prve posavske brigade VRS

Prva posavska brigada formirana je 20. maja 1992. godine sa samo jedinim zadatkom, a to je odbrana života i slobode srpskog naroda sa područja Brčkog. Svoje živote u temelje Republike Srpske ugradio je 441 pripadnik ove brigade, kroz koju je prošlo oko 7.000 boraca, od kojih je ranjeno više od 2000.

“Prioritet Prve posavske brigade bila je odbrana Brčkog, ali je brigada podnijela i dosta žrtava na stvaranju Republike Srpske, na različitim ratištima od Bihaća, Grahova i Šipova preko Sanskog Mosta, Krupe i Semizovca te drugih ratišta. Kad god je bilo potrebno, na teritoriji cijele Republike Srpske, Prva posavska brigada slala je jedan dio ljudstva koji je išao u pomoć ostalim brigadama, gdje god je trebalo”, rekao je Cvjetko Simić, predsjednik Boračke organizacije u Brčkom.



Najveća nagrada i ono što je pokazalo da životi nisu izgubljeni uzalud, jeste stvaranje Republike Srpske, ističe Jovan Pudić, predsjednik Udruženja porodica poginulih boraca Republike Srpske u Brčkom.

“Nije bilo uzalud, to je sigurno. Jeste da je žalost velika za svakim poginulim čovjekom a kamoli za 400 i nešto, koliko je izginulo na ovom prostoru. Mi smo dobili Republiku Srpsku, kojom se u svakom slučaju ponosimo. Porodice poginulih boraca su danas uglavnom stambeno zbrinute a one koje nisu, biće zbrinute uskoro”, poručio je Pudić.

Prva posavska brigada, koja je bila okosnica odbrane tzv. Koridora života, za svoja postignuća odlikovana je ordenom Nemanjića.

BN TV