Da li će nam virus korona trajno promijeniti život?

Mere uvedene zbog korone uveliko popuštaju, ali strah i nove navike na koje nas je prisilila kriza neće nestati preko noći. To potvrđuju i ankete sprovedene u Nemačkoj. Da li ćemo ubuduće živeti i putovati „s troseda“?

Svijet 20.05.2020 | 16:59
Da li će nam virus korona trajno promijeniti život?

Da vam kažu da sutra u vašem gradu nastupa vaš najdraži bend i da ćete dobiti besplatnu ulaznicu – da li biste otišli na koncert? Na pravi koncert, u nekom klubu, dvorani ili na stadionu, ne u nekom pozorištu u kojem će dva mesta levo i desno od vas biti prazna?

Trećina Nemaca verovatno ne bi. To se može zaključiti iz ankete koju je na reprezentativnom uzorku sprovela agencija za ispitivanje javnog mnjenja „Mekinsi“. Preko 30 odsto ispitanika namerava da izbegava koncerte, posete pozorištima i bioskopima, i nakon što se smiri kriza izazvana koronom i popuste mere ograničenja javnog života. A 26 odsto ljudi čak uopšte više ne želi da ide na takva mesta.

Dok se ne pronađe vakcina protiv koronavirisua, 40 procenata ispitanika namerava da izbegava i sredstva javnog prevoza – autobuse, vozove, avione… Radije će da sednu na bicikl nego da se ukrcaju u autobus. Ili će se voziti automobilom umesto da idu vozom.

Skoro 30 odsto ispitanika navelo je da će, nakon ovog iskustva sa koronom, manje da putuju – i poslovno i privatno.

Virtuelni turizam – putovanje bez rizika?

Ovih dana svi se bave pitanjem: kako će izgledati letnji odmor? Kuda će smeti da se putuje i s kojim ograničenjima? Nemački mediji neumorno objavljuju liste evropskih zemalja u kojima Nemci inače rado provode godišnji odmor, s pregledima restrikcija za putovanje u njih (ili iz njih). Nemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas se dogovora s predstavnicima turistički atraktivnih članica Evropske unije oko toga kako „spasiti letnji odmor“. Jedino ostaje pitanje: kome je trenutno zaista do putovanja?

Turistička zajednica Vele Luke u Hrvatskoj objavljuje na svojoj Fejsbuk-stranici gotovo svakodnevno predivne fotografije mora, sunca i prirode. Fotografije zbog kojih se istog sekunda osećate kao da ste na odmoru. Da li je korona zapravo otvorila jedan novi sektor turizma – virtuelni turizam? Da li ćemo ubuduće „konzumirati“ putovanja na egzotične destinacije iz dnevne sobe, s troseda, preko ekrana?

Turistički savez Grčke napravio je platformu koja tako funkcioniše – Greece from home. Ali sigurno ne s ciljem da virtuelni turizam jednoga dana zameni pravi. U Grčkoj su istorijske znamenitosti na otvorenom ponovo dostupne za posetioce. Turistima iz inostranstva to doduše trenutno nije od velike koristi, jer još uvek moraju u 14-dnevni karantin nakon što uđu u Grčku. Grci, međutim, računaju da će od 1. jula turizam u njihovoj zemlji ponovo biti „skoro pa kao onaj stari“. Da li će stvarno? Ili je možda opcija da počnu da se naplaćuju virtualne posete Grčkoj koje se sada nude besplatno – kao što to već čine neki drugi ponuđači i internet-portali?

Virtuelne ordinacije i tribine s likovima navijača

Prošlog vikenda ponovno su počele da se igraju utakmice nemačke Bundeslige. Pred praznim tribinama. Zvučna kulisa je izgledala kao na utakmici juniorske ekipe nekog seoskog kluba. Bilo je to, naravno, totalno čudno – jer navikli smo na drugačiju atmosferu. Šta će biti kada se naviknemo na ovu – novu stvarnost? A jasno je da će se vremenom i naše uši i naš mozak navići na nju. Pitanje je da li će se i igrači navići da na tribinama, umesto navijača, imaju takozvanu „mrtvu stražu“ – kao što reče naša sagovornica Melani?

Razvoj situacije oko epidemije korona-virusa i dalje će određivati naš život i naše navike – barem dok se ne nađe vakcina. Pogledajte kako će se to odraziti na naše posete lekarskim ordinacijama, kako se sve verni navijači fudbalskih klubova dovijaju da bi kako-tako bili prisutni na tribinama fudbalskih stadiona, kako se i sa kauča može posetiti Mars i šta se sve može održavati u auto-bioskopima… Sve to u novom izdanju našeg magazina „Europeo“.

(DW)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Крко

20.05.2020 15:31

Коначно би живот могао да се врати у неке границе нормале. Сви набројани "проблеми" око туризма, концерата, спорта, којекаквих окупљања, итд., су продукти беспотребног хедонизма, угађања себи по сваку цијену и свега што није реални живот, него бјежање од њега. Такви људи ће морати постати нормални, задовољни нормалним животом или ће морати да полуде у вјечитом личном незадовољству.

ODGOVORITE
Name

re Krko

20.05.2020 16:17

Izadji iz svojih "Bakinaca" i upoznaj svijet! Pogledaj neku tekmu sa tribina, cuj svog omiljenog muzicara na koncertu,pa makar to bila Ceca,"zalutaj" na pozorisnu predstavu...Pocni da zivis.

Name

Svaka ti cast druze

20.05.2020 16:32

još kada bi zatvorili noćne klubove, kladionice zauvek i vratili ljude na selo, tada bi imali Božiji blagoslov.

Name

Re Krko

20.05.2020 17:24

Malo si naporan sa tvojim komentarima na clanke u kojima se pominju putovanja, druzenja, zabava... Kakav si ti to covjek, pobogu? Kad citam tvoje komentare pomislim da si clan neke sulude sekte... Zivi malo, covjece, a pusti i nas normalne da zivimo! Za tvoju informaciju, ta tvoja "normalnost" je apsolutno nenormalna!

Name

Re svaka ti cast druze

20.05.2020 17:25

Druze, jedino se slazem da vas sve treba vratiti na selo! Nikad vas nije ni trebalo pustiti u gradove!

Name

Upravo tako

20.05.2020 20:10

sam ovozemaljski zivot je u sustini neka iluzija nedostizna.

Name

Skeptik

20.05.2020 16:12

Kako to da je ukinuto sve što duhovno ispunjava jednog čovjeka, sport, putovanja, koncerti, pozorište,bioskopi...a nije ukinuto kulučenje po fabrikama i građevinama!!!???

ODGOVORITE
Name

Andric

20.05.2020 17:22

Bravo,odlican komentar

Name

Re Skeptik

20.05.2020 19:26

Uvjek se slazem sa Skeptikom

Name

123

20.05.2020 16:45

NECE NECE??DOK JE BUDALA NA VLASTI???

ODGOVORITE
Name

Re skeptik

20.05.2020 17:18

Svaka ti je na mjestu?