Predat optužni prijedlog protiv vladike Joanikija

Sveštenicima se stavlja na teret krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti za koje je predviđena novčana ili kazna zatvora do godinu

Region 16.05.2020 | 13:11
Predat optužni prijedlog protiv vladike Joanikija

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilštva (ODT) u Nikšiću, Stevo Šekarić kazao je da je nakon završenog izviđaja ODT podnijelo i predalo Osnovnom sudu u Nikšiću optužni predlog protiv devet sveštenika Eparhije budimljansko nikšićke jer su 12. maja u Nikšiću postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog obreda, litiju ulicama grada. 

Sveštenicima se stavlja na teret krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti za koje je predviđena novčana ili kazna zatvora do godinu. 

"Tužilaštvo je u toku izviđaja prikupilo dokaze neophodne za podizanje optužnog akta i to u roku 72 sata dok su se okrivljeni nalazili u pritvoru. Tužilastvo nije stavilo predlog za određivanje pritvora prema okrivljenim jer smatra da zato nema više zakonskog osnova s obzirom da je podignut optužni predlog", kazao je Šekarić na konferenciji za novinare.

Odluka o neprodužavanju pritvora donesena je sinoć oko ponoći i na pitanje novinara da li se ista mogla donijeti ranije Šekarić je kazao da su mogli ranije to da urade da bi i uradili.

"Tako su iziskivale procedure neophodne za kompletiranje dokaznog materijala na osnovu koga bi mogli da podignu optužni akt. Riječ je o pribavljanju i kompletiranju audio-vizuelne dokumentacije. Trebalo je da saslušamo dva svjedoka od kojih smo odustali smatrajući nakon analize cjelokupne tehničke dokumentacije da nije neophodno njihovo saslušanje da bi mogli podići optužni predlog", kazao je rukovodilac ODT u Nikšiću i dodao da su svjedoci bili policijski službenici. 

Odluka o zadržavanju sveštenika, kazao je Šekarić, je donesena zbog osnovane sumnje da bi mogli ponoviti krivično djelo koje im se stavlja na teret jer je poznato da su litije i ranije organizovali. Kazao je i da je prema sveštenicima pimjenjivan zakon kao prema svim ostalim građanima. 

Kako je "Vijestima" kazao predsjednik suda u Nikšiću, Vukota Vujačić, predmet je slučajnim odabirom dodijeljen sudiji koji će nakon prikupljene i pregledane dokumentacije odlučiti da li ima dovoljno materijala da podigne optužnicu i zakaže glavni pretres.

Nakon litije koja je u Nikšiću održana 12.maja episkopu budimljansko nikšićkom Joanikiju i sveštenicima Slobodanu Jokiću, Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću određeno je zadržavanje do 72 sata, a četiri dana su u Nikšiću, ali i drugim gradovima, održavani protesti u znak podrške episkopu i sveštenicima. 

Njihovo puštanje je sinoć ispred zgrade Tužilaštva u Nikšiću dočekalo nekoliko hiljada građana koji su se okupili u devet ujutro i razišli nakon obraćanja Joanikija.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Rade

16.05.2020 11:17

Nasli Antihrista koji je uzeo da radi taj predmet.

ODGOVORITE
Name

re

16.05.2020 12:33

Jel zakon isti za sve ili sveštenici trebaju biti izuzeti?

Name

Šta ovdje nije jasno

16.05.2020 12:34

Sveštenicima se stavlja na teret krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti za koje je predviđena novčana ili kazna zatvora do godinu.

ODGOVORITE
Name

re Šta ovdje nije jasno

16.05.2020 14:37

Ma koje nepostojanje crni TI?! Litija koja se svake godine održava u čast Svetog Vasilija čudotvorca neće nikome nauditi.Kod moštiju Svetog Vasilija dolaze i Srbi,Bošnjaci,Crnogorci,Hrvati.