Komšijska pomoć u vrijeme pandemije virusa korone

Među brojnim primjerima ljudske solidarnosti u vrijeme pandemije virusa korone ubraja se i pomoć semberskih poljoprivrednika svom komšiji i rođaku koji je u Beogradu, jer nije mogao doći kući, pa su mu zasijali pet hektara kukuruzom i na isto tolikoj površini primijenili sve proljetnje agrotehničke mjere u njivama pod strnim žitima.

Republika Srpska 12.05.2020 | 10:41
Komšijska pomoć  u vrijeme pandemije virusa korone

Slobodan Stević, porijeklom iz semberskog sela Brodac aviomehaničar je na Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu, a u zavičaju obrađuje deset hektara oranica.

Uvođenje vanrednog stanja u Srbiji i u Srpskoj onemogućile su ga da dođe u sembersko selo Brodac, samo par kilometara udaljenog od Graničnog prelaza Rača, pa da obavi sjetvu sjetvu i ostale proljetnje ratarske poslove.

U pomoć su mu priskočili komšije Tojići iz Broca i rođaci Marjanovići iz Balatuna. Uporedo sa obavljanjem poslova na svojim imanjima komšije i rođaci Steviću sve uradili kvalitetno i na vrijeme. 

– Slobodan je mlad momak, ima dvadeset pet godina, ali se veoma uspješno bavi poljoprivredom. Postiže dobre prinose i ima svoju mehanizaciju. Upokojili su mu se djed i otac, pa je sve imanje palo njemu na teret. Da mu nismo sada pomogli njive bi urasle u korov, a jesenas zasijana pšenica bi propala - kaže Ljubo Tojić iz Broca koji je sa sinom Radom pritekao komšiji u pomoć.

Rođaci Marjanovići iz Balatuna su nabavili sav repromaterijal. Na vrijeme je sve zasijano, prihranjeno i poprskano protiv bolesti i štetočina.  

– Usjevi na njegovim njivama su u dobrom stanju, kao i na našim. Marjanovići i mi i dalje ćemo se brinuti o Slobodanovim usjevima, pa kada god dođe iz Beograda čekaće ga njegovi dobro odnjegovani usjevi, pa će moći sam da nastavi posao, ističe Ljubo Tojić.

Inače, Slobodan Stević je savladao sve ratarske tajne i svrstao se u red dobrih semberskih poljoprivrednika. Vrijedan je i na poslu na surčinskom aerodromu, ali i u svom zavičaju Brocu. Uprkos tome i on je poznat po pomoći svojim komšijama i rođacima, pa mu oni sada uzvraćaju.  

(BN/T.N.)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

777

12.05.2020 09:37

Svaka čast, pravi Srbin pomaže u nevolji, lako je biti dobar u dobru u muci se poznaju junaci,ovdje se nije umješala politika da sve pokvari.Pozz. Sembercima.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

12.05.2020 10:14

Nazalost malo je takvih primjera,ali lijepo je procitati da ih ipak jos uvijek ima.

Name

P

12.05.2020 12:15

Zar je i u ovakvim vijestima bitno jesu li ovi ljudi Srbi? Šta da recimo nisu, da li bi pisao i drugima Svaka čast? Pa mi smo stvarno "zaraženi".

Name

Бањалучанин

12.05.2020 09:53

Тако је Срби! Солидарност на дјелу. Свака вам част.

ODGOVORITE
Name

Neđo.12.5.2020

12.05.2020 10:53

Svaka čast,toje pravi ges ane samo mržnja.

ODGOVORITE
Name

LJUDINE

12.05.2020 11:00

BRAVOOOO!!!

ODGOVORITE
Name

Predrag

12.05.2020 12:05

Sve pohvale ?? lepo je kad imas prave prijatelje,dobre komsije dobre rodjake kao ovaj momak jer uz njih je sve lakse..

ODGOVORITE
Name

MM

12.05.2020 20:07

Svaka im cast.To su prave ljudine.