Banjaluka: Dio privatnih vrtića nije počeo sa radom

Centar za predškolsko vaspitanje Banjaluka počeo je sa radom u osam objekata. Od ukupno 202 djece koji inače idu u javne vrtiće, roditelji su doveli 74 u dežurne predškolske ustanove. Iz Centra su poručili da su svi radnici testirani i negativni na virus korona.

Republika Srpska 11.05.2020 | 16:41
Banjaluka: Dio privatnih vrtića nije počeo sa radom

"Ukoliko se ukaže potreba, otvorićemo i sve ostale objekte, naravno, sve u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske", kaže Jelena Kurtinović, direktor Centra za predškolsko vaspitanje RS. 

Ipak, dio privatnih vrtića u Banjaluci nije počeo s radom zbog kasne i naprasne odluke nadležnih organa da bi trebalo testirati sve zaposlene iz predškolskih ustanova. Testiranja su obavljena tek tokom vikenda, iako je otvaranje bilo već zakazano za 11. maj.

"Naši radnici su testirani juče, tako da očekujemo da ćemo sutra početi s radom, nakon što budu gotovi rezultati testova", poručuje Kristina Šarac, vlasnica jedne privatne predškolske ustanove u Banjaluci. 

Prema preporukama Instituta za javno zdravstvo RS, djeca će biti raspoređena u grupe po najviše 10 -oro u jednoj.

Primopredaja djece se obavlja na ulazima u predškolsku ustanovu, a roditelji, odnosno jedan koji ih dovodi mora da potpiše izjavu da oba roditelja rade zbog čega su primorani da dovedu dijete na čuvanje u vrtić.

Pored toga, neophodno je da roditelji potpišu pisanu izjavu da članovi domaćinstva nisu pozitivni na COVID-19, niti su u bilo kojoj vrsti izolacije ili karantina.

"Biće obavezna trijaža djece na samom ulazu, svima ćemo mjeriti temperaturu, takođe dezinfekcija barem dvaput dnevno, nekad i češće", poručuje Kristina Šarac.

Nakon što budu gotovi rezultati testiranja zaposlenih na COVID -19, sa radom bi trebalo da počnu sve predškolske ustanove u Banjaluci. 

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

XXL

11.05.2020 15:04

I METREBAJU RADIT...CUJ PRIVATNI VRTICI...XAXA

ODGOVORITE
Name

Re

11.05.2020 18:57

Kakav glup komentar! Pa ne mogu svi upisati djecu u drzavni vrtic, nema mjesta. Da nam nije privatnih vrtica propali bismo nacisto

Name

Re xxl

11.05.2020 19:10

Ti si baš XXL primjer budale

Name

Mislim

11.05.2020 16:48

Sad možete imati grupe kako bi trebale da budu inače, da se može normalno raditi sa djecom. Niko se ne zalaže za takav način rada, a još i ne pomišljaju da zaposle medicinsku sestru u vrtiću, pa vaspitač preuzima i tu ulogu pored svoje osnovne. Kakvi su to proračuni, a kada vrtić nema medicinsku sestru, sobu za izolaciju, dvorište sa TRAVOM, DRVEĆEM, a među najskupljim vrtićima se ubrajaju. Državni vrtić u Sremskoj Mitrovici je bio oko 50 KM, a u Beogradu oko 90, pa vi vidite. Djeca idu na spavanje prije ručka, a ručaju kada ustanu. A ko je kriv? Kriv je roditelj, mi koji pristajemo na sve ovo ludo, zaostalo, pa i djeca tako odrastaju kao što smo mi. Jako tužno.

ODGOVORITE
Name

Hm

11.05.2020 21:56

Pogledajte izjavu direktorice vrtica od pre par dana , kaze nnapravili smo plan “ nekakve grupe “ tuga, zalost , jad ! Veceras ne zna progovoriti dve prosto prosirene recenice a raskopcala dva dugmeta sakoa “ zalosno je to “ . Zna po gradu i po kafanama tracati posten svet sa svojim Partijskim drugovima i iznositi neistine ! Gradonacelnik je kriv jer je dozvolio ovaj cirkus u gradu !

ODGOVORITE
Name

Re hm

12.05.2020 09:53

Pošaljite link da pogledamo