Promjene u rijeci prouzrokovane cvjetanjem algi

- Promjene u akumulaciji Bočac prouzrokovane su cvjetanjem algi, a laboratorijski rezultati su pokazali da je voda za piće na vodozahvatu Novoselija zdravstveno bezbjedna, saopštio je banjalučki "Vodovod".

Vijesti 09.05.2020 | 17:14
Promjene u rijeci prouzrokovane cvjetanjem algi

"Cvjetanje" algi se povremeno javlja i nikada do sada nije uticalo na kvalitet vode rijeke Vrbas na vodozahvatu Novoselija. Tako i ovoga puta nisu registrovane nikakve promjene u kvalitetu sirove vode, a nema uticaja ni na kvalitet vode za piće, navode iz "Vodovoda".

Laboratorijski rezultati su pokazali da je voda za piće zdravstveno bezbjedna i odgovara normama Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode namijenjene za ljudsku potrošnju.

Svi analizirani parametri u sirovoj vodi odgovaraju prvoj i drugoj klasi voda prema Uredbi o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka, u koju spada i voda rijeke Vrbas na vodozahvatu Novoselija.

Vodozahvat Novoselija, sa kojeg se zahvata sirova voda rijeke Vrbas za prečišćavanje u vodu za piće, nalazi se nizvodno, na velikoj udaljenosti od akumulacije Bočac.

Na postrojenju je zastupljena tehnologija koja je projektovana da uspješno savladava i prerađuje sirovu vodu u vodu za piće kvaliteta zahtijevanog Pravilnikom.

Iz "Vodovoda" su poručili da će se stanje i eventualne promjene pratiti ispitivanjima uzoraka vode u laboratorijama, te da će o bilo kakvim promjenama, javnost biti blagovremeno obavještena.

Rijeka Vrbas nizvodno od akumulacije poprima brdskoplaninski tok koji karakteriše velika moć autopurifikacije, pri čemu dolazi do oksidacije eventualno prisutnih organskih i neorganskih supstanci u kontaktu sa kiseonikom iz vazduha, tj. dolazi do procesa samoprečišćavanja, što značajno poboljšava kvalitet vode koja izlazi iz akumulacije, pojašnjeno je u saopštenju banjalučkog "Vodovoda". 

BN je jutros objavio fotografije, koje nam je poslao naš čitalac izražavajući sumnju da je rijeka zagađena, jer se pojavila plavo modra mrlja u rijeci Vrbac kod Bočca  

(BN/Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

izbjeglica

10.05.2020 05:43

Jesu, ali da li su alge nastale zbog RS silikon u Bjelajcima i Zeljezare u Jajcu?

ODGOVORITE