Kiša simbolično ublažila sušu

Posljednje padavine nedovoljno su povećle vlagu u zemljištu jer je za tri dana u Semberiji palo svega trinaest litara kiše po kvadratnom metru, što je simbolično smanjenje suše koja je ozbiljno zaprijetila usjevima, rekao za BN televiziju Dragan Zarić iz Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske.

Republika Srpska 04.05.2020 | 13:34
Kiša simbolično ublažila sušu

Prema njegovim riječima samo je nakvašen površinski sloj zemljišta koji će pomoći da isklija sjeme u nedavno završenoj sjetvi, ali i mladim usjevima kukuruza i drugih jarih kultura. 

– I dalje nedostaje prosječno oko šezdeset litara vlage u dubljim slojevima zemljišta, jer je tokom aprila palo izuzetno malo kiše, svega oko 13 litara po kvadratnom metru, što je neuobičajeno za ovo doba godine, ali i nedovoljno za sve vrste usjeva, ističe Dragan Zarić.

Uprkos ovakvom stanjem sa režimom vlage poljoprivrednici ovih dana obavljaju korektivno prskanje usjeva kukuruza i primjenjuju njihovu zaštitu kada biljka ima dva do tri lista.

Doktor Zarić savjetuje ratarima da češće obilaze pšenična polja kako bi blagovremeno primijetili eventualne promjene na usjevima, posebno na listu zbog pojave fuzarijoza kako bi blagovremeno mogli obaviti neophodnu zaštitu prskanjem.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar