Istraživanje: Građani najviše vjeruju medijima

Prema istraživanju o medijskim slobodama u BiH, koje je urađeno povodom 3. maja Dana slobode medija, u 2020. godini, 77 % građana u BiH najviše vjeruju medijima i vjerskim institucijama dok najmanje povjerenja imaju u institucije vlasti, oko 55%. Poražavajući je podatak da čak 24% građana u Republici Srpskoj smatra da su napadi na novinare opravdani.

Vijesti 03.05.2020 | 16:30
Istraživanje: Građani najviše vjeruju medijima

U eri ekspanzije onlajn medija, koji su preuzeli primat u pružanju informacija, sloboda i odgovornost medija postaju teme o kojima se sve više debatuje, a razumijevanje ovih pojmova i primjena u praksi polako gube na važnosti. I tradicionalni mediji u svijetu suočavaju se sa problemima zbog kojih im nije garantovano potpuno uživanje medijskih sloboda. Ipak, o slobodi često ne možemo govoriti u smislu apsolutnosti. 

„Otuda političke organizacije, političari koriste tu priliku da ostvare uticaj na dio medija, na drugi dio na koji ne mogu direktno politički uticati i kontrolisati oni iscrpljuju raznim ekonomskim pritiscima“, kaže analitičar Tanja Topić.

Novinari, s druge strane, rade u jako lošim ekonomskim uslovima, honorarno ili na crno. S obzirom na takav socijalni status, novinari sami ne mogu imati preveliku moć. Zbog toga je diskutabilna tvrdnja da slobodu medija možemo staviti samo na novinarska pleća ili je tražiti u ekscesima novinarske hrabrosti, koja se, nerijetko, plati napadima na te iste novinare. 

„Više nije dovoljno da sami mediji reaguju i udruženja već bi trebali detaljinije da se pozabavimo time da se izrade medijski zakoni  i onda sami medijski radnici bili više zaštićeni“, kaže novinar Ljiljana Smiljanić.

Politikolozi smatraju da je najveći problem to što se građanima sviđa ono što određena politička stranka ili pojedinac nameće, što je pogubno za cijelo društvo.

„Možemo da vidimo da je to refleksija u političkom javnom mnjenju. Oni koji su u izvršnoj vlasti i nerijetko kažu da nije dobro šta neki novinari pišu, često ih znaju svrstavati u određene tabore, najčešće su to izdajnici ili strani plaćenici kako god ih kvalifkuju“, kaže politikolog Mladen Bubonjić.   

Ono što je donekle izmijenilo način rada novinara je i novonastala situacija izazvana virusom korona. Rad u mnogim redakcijama je redukovan, neki rade od kuće, neki u manjem kapacitetu, a nažalost, neki su ili na prinudnom godišnjem ili su već dobili otkaz. Problem je što vlast  ne tretira javnost jednako jer postoje mediji kojima se informacije serviraju kao na tacni i oni koji do tih istih informacija veoma teško dolaze. 

„Mislim da u ovakvim ekstrmenim situacija sloboda medija u posebnim uslovima trebalo bi da bude tretirana sa posebnom senzibilnošću. 
Svjedoci smo da će biti teško mnogim medijima da opstanu, dešavaju se otkazi i da  pojedini vlasnici pronalaze načine kako da se organizuje rad u vanrednim okolnostima“, kaže  Elvir Padalović, novinar portala „Buka“.

Situacija pod našim medijskim nebom trenutno nije ni blizu ideala. S ozbzirom da su mediji, oduvijek i svagdje, ogledalo društva, oni nam pokazuju da naše društvo nije zrelo. Potpuno je nesvjesno važnosti medijskih sloboda, pluralizma informacija, slobode interneta, društvenog dobra i odgovornosti. Stoga je danas, više nego ikada prije, potrebno otvarati debate o stanju medijskih sloboda, edukovati mlade i podržavati one koji se bore za napredak. 

(BN TV)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Ajte

03.05.2020 14:43

Dajte bogati kome pa mediji su najveci izvori dezinformacije. Zato sto objave neprovjerene informacije

ODGOVORITE
Name

nekorektno

03.05.2020 16:32

slazem se da ima dosta dezinformacija na internetu, ali to treba da bude sankcionisano po zakonu a ne na ulici.. ali posto u BiH zakon ne postoji...

Name

IGRE GLADI NAJBOGATIJIH

03.05.2020 14:45

https://www.youtube.com/watch?v=LNX-WPLVyAA KORONA NE POSTOJI! Progledajte!

ODGOVORITE
Name

Hvala

03.05.2020 14:55

Pa naravno. Samo sto su glupi, pa misli da to tako i moze....

Name

Prastara filozofija

03.05.2020 15:03

Nema hljeba, bez motike.

Name

Mihajlo

03.05.2020 15:28

Samo BN je zaista realan,a ostalo je u službi Burle i sekte.

Name

@Prastara filozofija

03.05.2020 15:31

U pravu si, ali film je o necemu drugom! Necete vjerovati svojim usima kad cujete koja je ovo podvala! P.S. Ima prevod na nas! Cim prije skinuti ga, brisu ga stalno sa tube...

Name

Realan

03.05.2020 14:53

Jos iz 19 vijeka je izreka ko ne cita novine on je neinformisam, a ko cita novine on je dezinformisan.

ODGOVORITE
Name

Samo provjerene

03.05.2020 15:02

Koji ne iskrivljuju stvarnost.

Name

Laki

03.05.2020 15:27

E ja ne verujem novinarima jer su plaćenici i pišu sve i svašta tj ko bolje plati, a crkvi još manje uglavnom zbog Irineja koji je sluga režima u Srbiji i RS...

ODGOVORITE
Name

paja patak

03.05.2020 15:30

ne vjerujem nikome, samo sopstvenim ocima i usima

ODGOVORITE
Name

Proato receno

03.05.2020 15:35

Pazljivo se (vremenom) uvjerim i samo tim vjerujem, ostalim ne.

ODGOVORITE
Name

???

03.05.2020 16:43

Cuj vecina vjeruje VJERSKIM institucijama ( pored medija) -.-. Pa kako su oni bolji od vlasti ( mislim na vjerske institucije)? Jes' narod zaglupljen...

ODGOVORITE
Name

Ha ha

03.05.2020 18:58

Oni s političarima, ruku pod ruku izludjuju narod.

ODGOVORITE
Name

Banjalučanin

03.05.2020 20:20

6 porodica posjeduje 90% ukupnih medijskih kapaciteta u svijetu. Baš im vjerujem. 1 porodica posjeduje 90% ukupnih medijskih kapaciteta u RS. Baš im vjerujem.

ODGOVORITE
Name

Ja

03.05.2020 20:24

Zna li se na čemu su ti građani koji vjeruju medijima i popovima? Na metu, na travi ili na rakiji?

ODGOVORITE