Sindikat poručio: Pred radnicima su teški dani!

Predsjedništvo Saveza sindikata RS održalo je danas tradicionalno pretprazničnu sjednicu, a prvi put u istoriji radničkog organizovanja na ovim prostorima, sindikalci se nisu sastali uživo, nego onlajn, posredstvom ZOOM aplikacije.

Republika Srpska 30.04.2020 | 15:30
Sindikat poručio: Pred radnicima su teški dani!

Potvrđeno je da ove godine, zbog vanrednih okolnosti neće biti masovnijeg okupljanja niti protestnih šetnji, te da će sutra biti emitovan video materijal sa porukama radnika, koji su u doba korone, najizloženiji i zajednici najpotrebniji, poput medicinara i radnika u trgovinama.

Sa onlajn sjednice sindikalci su, uputili Prvomajski proglas, koji prenosimo u cjelini.

-Prvi maj, Međunarodni praznik rada, tačno 134 godine je simbol borbe radnika za ostvarivanje radničkih i sindikalnih prava, za rad i život dostojan čovjeka, za -slobodu i mir.

Dok smo prethodnih godina, radnički praznik obilježavali manifestacionim okupljanjima i protestnim šetnjama, ove godine, po prvi put ga obilježavamo u vanrednom stanju izazvanim virusom COVID-19, gdje  veliki broj radnika zatvoren u svojim kućama, razmišlja šta ih čeka sutra, da li će uspjeti sačuvati svoja radna mjesta, da li će im biti isplaćena plata, hoće li moći platiti režije i kredite, odnosno hoće li uspjeti obezbijediti egzistenciju za sebe i svoju porodicu.

Iza nas je izuzetno težak period.

Već dva mjeseca, naši heroji, radnici zaposleni u zdravstvenim ustanovama, proizvodnji, poštama, prosvjeti, policiji, komunalnim djelatnostima, inspektoratu, vatrogasnoj službi, trgovini, medijima i svi drugim djelatnostima, pod otežanim uslovima rada, pokazuju posebnu odgovornost prema institucijama i preduzećima u kojima rade na prvim linijama odbrane, ne štedeći sebe i svoje zdravlje, pokazujući koliko je njihov rad važan za cjelokupno društvo i zajednicu.

Još jednom je potvrđeno da su radnici ključna karika za opstanak ekonomije Republike Srpske i da se na radničkim plećima gradi strategija kako nakon svega naprijed.

Sada se vidi koliko je radnik važan.

Vidi se da ni razvoj tehnologije, ni nove mašine, niti društvene mreže ne mogu zamjeniti radnika.

U ovo vrijeme, posebno do izražaja dolaze i postignuti rezultati Saveza sindikata Republike Srpske, vidi se koliko je važan institut najniže plate, koliko je važno što smo početkom godine, najnižu platu povećali sa 450 KM na 520 KM, što smo kroz socijalni dijalog i sindikalnu borbu u skoro svim sektorima povećali plate u prosjeku za 10%, što smo povećali visinu i dužinu trajanja naknade za nezaposlenost na Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske.
Sve su to prava, koja svi radnici, u punom kapacitetu ostvaruju za vrijeme vanrednog stanja.

Pandemija izazvana virusom COVID-19 je pokazala koliko je važna i oblast zaštite i zdravlja na radu, koliko biološki rizici mogu uticati na život i zdravlje ljudi, te koliki uticaj mogu imati na cjelokupno društvo i ekonomiju.

Pokazala se i važnost ulaganja u javne zdravstvene ustanove, dobre uslove rada, te potrebu primjerene naknade plate za vrijeme bolovanja zbog izloženosti rizicima i zaštite plata na svim nivoima.

Pred nama su ponovo teški dani.

Dužni smo da nama i našoj djeci obezbijedimo siguran, zdrav i plaćen rad, prosparitet i perspektivu u našoj zemlji, a ne „mizerne“ plate, nezaposlenost i rad u drugim zemljama.

Pred radnicima je ponovo izazov da podignu posrnulu privredu, a pred Savezom sindikata Republike Srpske, da ih zaštiti od neodgovornih i nesavjesnih poslodavaca, koji bi i u ovoj situaciji htjeli da profitiraju.

Važno je održati radna mjesta i isplate plata u punom iznosu, jer će se na taj način, održati i potrošnja i krenuti naprijed.

Savez sindikata Republike Srpske, sa svojih 15 granskih sindikata, nastavlja borbu za povećanje najniže plate i sektorskih plata, bolje uslove rada, zaštitu na radu, unapređivanje radničkih prava kroz izmjene i dopune Zakona o radu i drugih zakonskih i podzakonskih propisa, te zaključivanje kolektivnih ugovora.

Uvijek spremni da kroz socijalni dijalog, predložimo kvalitetne mjere koje su za dobrobit svih radnika i građana Republike Srpske, ali isto tako spremni i na odlučnu sindikalnu borbu  za zaštitu prava i interesa svih naših članova.

Radnici i radnice Republike Srpske, naša radnička prava i interese  jedino možemo zaštititi i unaprijediti, kada se aktiviramo i sindikalno organizujemo.

Svim članovima sindikata, radnicima i građanima Republike SrpskeČ Srećan 1. Maj, Međunarodni praznik rada – navodi se.

(Srpskainfo)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Džo

30.04.2020 15:43

A kad su pred radnicima bili laki dani ?

ODGOVORITE
Name

Milojko

30.04.2020 15:46

Al ovaj sindikalista iz reda penzionera, katastrofa, stid me je sto sam penzioner !

ODGOVORITE
Name

Gradiska

30.04.2020 15:47

Skup parazita na jednom mjestu, nista ne rade samo gledaju svoj interes i dzepice. Fuj!!!

ODGOVORITE
Name

Re

30.04.2020 16:09

Kako ih nije sramota? Šta su preduzeli da zaštite radnike? Kriti se iza pandemije? Prvo, znaju li kako se proglašava pandemija? Važan radnik? Kad je važan, pomozite mu. Koliko je ljudi ostalo bez posla?

Name

Re

30.04.2020 16:51

Tacno tako!

Name

Pzd

30.04.2020 18:49

Sve sami uhljebi i sami sebi dovoljni .Samo štite vladaju¢e .

Name

Miki

30.04.2020 16:01

Ona vrljava, zrela za penzije...

ODGOVORITE
Name

Za Mikija

30.04.2020 16:39

ZDRELA ili ne ona živi od naši para. Sluša pomno baju i izvršava njegova naređenja. A ostali lideri poslušnici od poslodavaca. I rezultat sve jednako vlast i režim.

Name

profesionalac

30.04.2020 16:29

Sta se zalite,na ulice I mjenjajte ovu gamad pocev od Ranke sindikalke pa redom sve !!!!!

ODGOVORITE
Name

komentar

30.04.2020 16:35

Sa ovakvim kvazi sindikatom, radnicima su sve teži i teži dani.Ranka je vječiti predsjednik, kao da je drug Tito, žali Bože članarine što dajemo neradnici poput nje. Za vrijeme njenih mandata zatvoreno je bezbroj firmi, a da ona nije prstom mrdnula. Debeli Gnjatić samo sanja kakvu funkciju u Ministarstvu prosvjete i kulture i tako dalje. Sve lezilebovići , koji se samo na konferencijama za štampu deklarativno zalažu za radnička prava.

ODGOVORITE
Name

No

30.04.2020 17:23

Napušite se svi sindikalno kardana! Na čelu sa krivoustom. Sindikat državne uprave i uhljeba

ODGOVORITE
Name

Sistem te laze

30.04.2020 17:27

Jedino priznajem Beogradski sindikat.Ovo ostalo su sluge rezima.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

30.04.2020 18:22

I ja vjerujem samo u taj Beogradski sindikat i Boru Djordjevica i njegova himna ,Pogledaj dom svoj andjele;

Name

Nostradamus

30.04.2020 18:19

Bravo za nas sindikat.Ma sta vas briga za radnike vidis ja se brinem za Vas sindikalce.Kako ce Misicka i drugi razni sindikalci sa platom od 4000 maraka da se naviknu na 3.800.Ako boga znate izborite se da vam bude plata barem 3900

ODGOVORITE
Name

Borac

30.04.2020 19:49

Kada cutite ljude normalno da ce biti teski. Bahati politicari pljackaju a vi cutite male plate zaposljavaju polu pismene premijere i ustasju unuku neka van he sve ovako.

ODGOVORITE
Name

Otkazi

30.04.2020 21:09

Danas je firma u kojoj radim podijelila otkaze i čekanja. Kada se nađete pred tim ljudima osjećate njihovu nemoć i strah. Vrijedni ljudi, dobri ljudi, pošteni. I onda pročitam onaj dobio namještene milione. Osjetim bijes prema tim, ma ne znam kako više da ih nazovem. . Zar nemaju ni zrno ljudskosti. Kao da žive u nekom drugom svijetu. Kao sekta su. Ali kao svaka sekta nestaće. Daće bog,... Ako ga ima..

ODGOVORITE
Name

Radnici porucuju

30.04.2020 21:42

Kao 100 000 nezaposlenih,da su i pred vama poltroni i vasom kriminalnom sektom.

ODGOVORITE