Najviše ugrožene zemlje koje zavise od turizma

Međunarodni monetarni fond objavio je globalne procene BDP-a po državama i manje-više ceo svet je u minusu. Prosečno će na svetskom nivou BDP pasti za tri odsto, dok će rast da zabeleži svega nekoliko zemalja, poput Indije i Kine.

Region 29.04.2020 | 21:51
Najviše ugrožene zemlje koje zavise od turizma

Međutim, ni njihov rast neće biti onakav na kakav su navikli, nego daleko manji – između jedan i dva odsto, prenosi hrvatski portal Indeks.

Evropa pada dvostruko više od svetskog proseka

Zbog pandemije korone BDP će u Grčkoj da padne 10 odsto, Italiji 9,1 odsto, Hrvatskoj i Crnoj Gori devet odsto, Sloveniji osam odsto, Francuskoj 7,2 odsto, Austriji i Nemačkoj sedam odsto, Bosni i Hercegovini i Rumuniji pet odsto, Severnoj Makedoniji i Bugarskoj četiri odsto, Mađarskoj 3,1 odsto, a Srbiji tri odsto. 

Ekonomski analitičar: Moglo je da bude i mnogo lošije

Ekonomski analitičar Damir Novotni konstatovao je za hrvatski portal da je predviđeni pad "još najbolji scenario" i da je moglo da bude "puno, puno lošije".

Govoreći o privredi Hrvatske, on je konstatovao da je ta država veoma zavisna od turizma i da će vezanim granama industrije biti izuzetan udarac.

- Zemlje koje manje od Hrvatske zavise od kretanja ljudi, a više od kretanja i proizvodnje robe osetiće manji pad, iako niko u Evropi neće proći neokrznuto - rekao je Novotni.

On je dodao i da je slušao vodećeg nemačkog epidemiologa koji je svojim sugrađanima preporučio da ovog leta ne putuju.

- Turizam i vezane industrije čine četvrtinu hrvatske ekonomske aktivnosti, a biće još dobro ako ostvarimo i deset odsto onoga što smo imali lani- rekao je Novotni.

Pad poput Hrvatske imaće i Crna Gora, koja takođe zavisi od turizma, dok će nešto manji udarac da oseti Slovenija s padom BDP-a od osam odsto.

Manji priliv deviza od iseljenika

Za Hrvate je posebno zabrinjavajuć pad u Austriji i Nemačkoj, jer je u njima predviđen pad od sedam odsto BDP-a, pa će Nemci i Austrijanci manje da putuju i zbog manjka novca.

Drugi razlog je da će građani Hrvatske ostajati bez posla u tim zemljama u koje tradicionalno odlaze na rad i možda će početi da se vraćaju u domovinu. Zbog toga će se smanjiti i količina deviznih doznaka u Hrvatsku od kojih zavisi veliki broj građana.

Novotni: Navijam za veći pad

- Možda će zvučati paradoksalno, ali ja navijam za još veći pad. Nakon velikih padova sledi relativno brz i strm oporavak. Dugotrajni, postupni padovi su najgori za ekonomiju - smatra Novotni koji ne misli da će pad od devet odsto biti katastrofa za Hrvatsku.

On je rekao da bi to značilo da će Hrvatska da doživi krizu kao pre desetak godina, ali ovog puta s jačom ekonomijom.

- Od pada od devet odsto možemo se oporaviti za godinu ili dve ako vlada ne napravi iste greške koje su se radile za vreme prošle krize i još je više produbljivale. Ne smeju povećavati poreze kao što je napravljeno tokom prošle krize. Nadam se da su nešto naučili - rekao je Novotni koji predviđa da bi ukupna ekonomska aktivnost ove godine mogla pasti za 15 odsto.

Šteta što nismo u evrozoni

- Da smo već u evrozoni, mogli bismo računati na novac iz fondova za ekstremne šokove, ovako će puno manje novca doći do nas. Srećom, HNB je dobro, iako nekonzervativno, reagovao povećavši likvidnost banaka, a ima i dosta deviznih rezervi. Uz to može smanjiti bankama obvezne pričuve sa 17 na deest odsto, koliko je uobičajeni prosek, i to bi moglo imati veliki uticaj na privredu", zaključio je Novotni.

(Blic)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

ekonomista

29.04.2020 20:19

Hrvatska kao i ostale zemlje iz regiona sluze samo za guljenje (banana)! Jos malo pa smo svi bankrot!

ODGOVORITE
Name

izraelac

29.04.2020 21:57

lupetaš bezveze.. mora da si konobar.. balkanske zemlje imaju razorenu poljoprivredu zbog uvoza i politike.. a takođe i privredu. mada smo tehnološki zaostali što je dobro jer nismo zagađeni. al svi se trebaju vratiti poljoprivredi na čemu počiva realna ekonomija i život.. od preprodaje se dugo zarađivalo a ništa ne radilo sem zagađivalo.

Name

ma jok

29.04.2020 22:56

Kockasti su sve izlečili, kažu najsigurnija su zemlja na svijetu, samo dođite kod njih. Nema više ni jedan slučaj ... Tako fingiraju a ustvari gori su i od raspale Federacije. I Srbija je bolja od njih., a o RS i Sloveniji da ne pričam.

Name

Jašim Teodozgorović

29.04.2020 20:21

Eto da nemamo onaj Neum imali bi med i mlijeko ovako propadosmo ko Grčka.

ODGOVORITE
Name

Tiito

29.04.2020 20:22

Kad imate pet šest njiva jednu pored druge,u dvije njive žito rodi dobro a u ostale tri četiri slabo...naravučenije,dobra priprema i dobra sjetva i kvalitetno sjeme.

ODGOVORITE
Name

Antala

29.04.2020 20:29

Mi nemamo tih problema imamo sektu i Mmf i bas nas briga....ni brige a o pameti da ne pisem

ODGOVORITE
Name

Turizam ce se kad-tad vratiti

29.04.2020 23:15

Mozemo mi pricati sta hocemo, ali granice drzava se radi korone nece mjenjati, Jadranskoi more i dalje ostaje u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Hrvatska je pregurala i rat, a da joj teritorija nije taknuta. Hrvati nakon rata naprasvise cak i dva auto puta do mora (jedan do Rijeke a drugi do Zadra, Splita, Metkovica)

ODGOVORITE
Name

Dujmic

30.04.2020 03:07

Nikad kao prije covida. Nema vise opuštanja sve se mijenja. O granicama drugi put.