U Srpskoj 15 novih slučajeva virusa korona

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa,u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske izvršeno je testiranje 562 laboratorijska uzorka iz 38 opština u Republici Srpskoj, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 15 osoba u Republici Srpskoj.

Republika Srpska 26.04.2020 | 09:51
U Srpskoj 15 novih slučajeva virusa korona

Prema mjestu prebivališta, šest osoba je iz Banjaluke, po dvije iz Kalinovika, Oštre Luke i Prijedora i po jedna osoba je iz Kozarske Dubice, Trebinja i Zvornika.

Riječ je o devet osoba ženskog i šestmuškog pola. Јedna žena je starije životne dobi, šest žena srednje životne dobi i dvije mlađe životne dobi. Tri muškarca su srednje životne dobi i tri starije. Većina osoba imala je kontakt sa ranije potvrđenim slučajevima.

Među potvrđenim slučajevima su ijedna medicinska sestra i jedan medicinski tehničar (Dom zdravlja Banjaluka i Univerzitetski klinički centar Republike Srpske). U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 časa testirano je i još 94 zdravstvena radnika iz Banjaluke, Bijeljine, Šamca, Ugljevika, Doboja, Istočne Ilidže, Prijedora, Teslića, Dervente, Kalinovika i Laktaša i ovi nalazi su negativni. 

Testirano je i ukupno 39 osoba koje rade i borave u domovima za starija lica. Testirana su 43 vatrogasca iz Banjaluke i svi su negativni na test virusa korona. 

Testirano je i osaminspektora koji rade na graničnim prelazima, čiji su nalazi negativni. Testirano je ukupno 69 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju i ti nalazi su takođe negativni.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđen 671 slučaj virusa korona, od posljedica COVID 19 preminulo je 25 osoba, a oporavilo se 357 osoba.

U Republici Srpskoj do sada je na novi virus korona (SARS-CoV-2)izvršeno ukupno 10.965 testiranja.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 105 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovana su 42 pacijenta teže kliničke slike, dok je u izolaciji šest pacijenata.

Kod pet pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a tri osobe su na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je 14 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 35 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici"Sveti Apostol Luka"u Doboju zbrinuto je pet pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje osam osoba, u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu pet, u Bolnici "Doktor Mladen Stojanović" u Prijedoru pet pacijenta, u Bolnici Zvornik je jedan pacijent i u Univerzitetskoj bolnici u Foči dva pacijenta. 

Kada su u pitanju objekti za izolacijuu kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru „Nikola Tesla“ u Banjaluci nalazi se 66 osoba, u Studentskom domu u Trebinju 32,u Domu učenika Bijeljini jedna osoba, u Studentskom domu u Istočnom Sarajevu jedna osoba i u Studentskom centru Zvornik dvije osobe.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutnoje3.505 osoba, a nadzor je završen kod 21.584 osobe.

Na sedam graničnih prelaza u Republiku Srpsku je tokom 24 časa ušlo ukupno je ukupno 112 osoba, 101 osoba je izašla iz karatina i upućena u lokalne karantine u opštinama, a trenutno se u karatinima na sedam graničnih prelaza nalaze ukupno 24 osobe.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske izražava duboko žaljenje zbog smrti uvaženog prim. dr Dragana Vojvodića, koji je bio veliki profesionalac i humanista, omiljen među kolegama i pacijentima. Ostaje vječno poštovanje za njegov doprinos za unapređenje zdravstvenog sistema Republike Srpske.

(BN)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Zasto samo korona?

26.04.2020 07:58

Ima li druge gripe osim virusa korone? Niko ove godine nije umro od gripe?

ODGOVORITE
Name

Skeptik

26.04.2020 10:11

Pitanje je na mjestu. Stvarno, da li je iko čuo u poslednjih mjesec dana da je neko bio prehlađen ili da je makar kihnuo? Svi smo zdravi ko dren, nikad nismo bili zdraviji!

Name

Re:

26.04.2020 11:48

Од почетка године, до краја марта је од последица сезонске грипе помрло 78. Након марта се престаје водити сезонска евиденција, јер се сматра да је кривуља у паду. То је тако, у просјеку, сваке године и не диже се никаква посебна халабука.

Name

Darko

26.04.2020 08:11

Auu ovo Skeptiku i slicnim nije dobra vijest

ODGOVORITE
Name

Re:

26.04.2020 11:52

Човјек из К. Дубице заражен на УКЦ-у на интерном, отпуштен кући, други дан добио јаке симптоме, па га тестирали и одмах на инфективну. Провјерено, знам му породицу и њега.

Name

Dado

26.04.2020 08:45

Ne popustajte sa testiranjem! Bilo 700-800 sad pada na 500. Treba dizati na 1000 da to suzbijemo do Djurdjevdana. Samo gas. Testiraj svu Hercegovinu jace pa vidi gdje ima najvise ako ima. Zatvori par dana I pretresi sve. Tako Semberiju pa tako Krajinu. BL moze posebno. Vidi Ostru Luku sta se desava.

ODGOVORITE
Name

deda Peja

26.04.2020 09:01

Odakle im testovi toliki koji su svakako nepouzdani!?

Name

re

26.04.2020 09:09

Bitno je si ti pouzdan.

Name

Ma daj

26.04.2020 09:52

Ti testovi su nepouzdani i ne sluze nicemu....vise stranih strucnjaka je istaklo svoje sumnje u pogledu tog testiranja....da ne kazem da je bilo i opreme za testiranje zarazene virusom i u SAD i u Britaniji...to sveukupno je pranje para zajedno sa rukavicama i maskama

Name

@re

26.04.2020 10:03

Reci faco, koliko testova imaju? Nemamo ni maske gdje da uzmemo! Ti mora da si neki medicinar, dobio milju, pa te zaboli.... Testirate te li mozda na obicnu gripu ili samo trazite "koronu"!?

Name

Jablan

26.04.2020 08:49

Sreća je pa se većina građana prdržava propisanih mjera koje se odnose na obavezno nošenje maski i rukavica na javnim mjestima, zabranu kretanja u određenim periodima itd.Međutim, svakog dana čitamo da pojedinci krše te mjere iako znaju da to ne smiju da čine.E takve neodgovrne građane, koji ugrožavaju ne samo sebe, već i druge građane, treba debelo udariti po džepu tako da im više ne padne na pamet da se tako ponašaju.

ODGOVORITE
Name

Mladen

26.04.2020 08:56

Ja ne bih rekao da se gradjani bas pridrzavaju. Ja sam iz Prijedora i nevjerovatno koliki broj gradjana je na ulicama, djece sa majkama i malo ko da nosi rukavice i maske, a o preporucenoj distanci i da ne pricam. Gledao sam policija patrokira sve to gleda niti da ih opomene. Ali evo Prijedor vec nekoliko dana biljezi rast zarazenih, i postaje zariste sa Ostrom Lukom.

Name

Narod

26.04.2020 08:59

A šta vi mislite, da maske i rukavice padaju sa neba, nemaju svi ljudi priliku da dođu do toga, svi spominju milione maski i rukavica koje su stigle kao humanitarna pomoć, zašto svaki čovjek nije dobio po masku i rukavice, lako je udarati po džepu, ali džepovi naroda su već odavno prazni, ako neko sada kaže "treba udariti po džepu", zašto do sada nije govorio "državo i vlasti, napunite džepove građana novcem, platite im adekvatno njihov rad".

Name

Poslednji kineski car

26.04.2020 09:04

@Jablan: Slažem se sa Vama, ali prije nego se počnu kažnjavati "obični građani" treba za primjer kazniti Stevandića i njegova 4 poltrona iz stranke, Igora Radojičića i sve one ljude na "svečanom otvaranju" u BL, suprugu Igora Radojičića i njezine "drugarice" sa fotografije. To je nekih 80 osoba x 500 KM = 40 000 KM koje uplatiti na račun Javnih kuhinja. Na žalost ima njih još, ovo su samo tri primjera koje je vidjela cijela Republika Srpska. E, kada se to obavi onda treba krenuti sa mjerama prema "običnom čovjeku". Garantujem da se ne bi imao ko više ni kazniti kada bi se vlast odnosila jednako prema svima.

Name

Re Narod

26.04.2020 11:49

Sta mislis dal su zavrsile u privatnim apotekama? Zuja je obecala svim penzionerima maske,samo nikako da stignu. Mora da su se u putu izgubile ili nasle novog vlasnika.

Name

Dodo

26.04.2020 09:43

To je sigurno Bakirovo maslo???

ODGOVORITE
Name

Viktor

26.04.2020 10:45

Drže vas kao životinje pod kontrolom zato što nemate dovoljno testova.

ODGOVORITE