Slovenija: Veliko otvaranje zemlje nakon 1. maja

Slovenski premijer Janez Janša najavio je u utorak mogućnost otvaranja ekonomije i obnovu društvenog života za dvije sedmice uz uvjet nastavka pada epidemije i uspostavljanja mehanizma za nadzor kretanja osoba u karanteni, odnosno samoizolaciji

Svijet 22.04.2020 | 13:00
Slovenija: Veliko otvaranje zemlje nakon 1. maja

"Na prijelomnici smo jer smo epidemiju većinom obuzdali iako je virus još među nama i broj mrtvih na žalost raste. No. dosadašnji uspjesi nam omogućuju postupno olakšavanje nekih restrikcija", naveo je Janša u svojoj video-poruci koju je objavila njegova vlada.

Otvaranje nekih dijelova ekonomije i druge smanjene restrikcije početkom ove sedmice predstavljaju razuman rizik, a ako se pokaže da se epidemija i dalje kontrolira ukidanje restriktivnih mjera moglo bi slijediti za dvije sedmice.

Razmjere ponovnog otvaranja ekonomije i društvenog života u Sloveniji Janša je najavio nakon analize kroz "10 do 14 dana". 

Temelj za takvu odluku biće serološka testiranje na nacionalnoj razini ove sedmice, ali i odluka o tome kako kontrolirati osobe u samoizolaciji, kako epidemije opet ne bi zauzela maha.

Iduće ublažavanje ograničenja treba očekivati "nakon prvomajskih praznika", pod uslovom da rezultati testiranja na Covid-19 na nacionalnom uzorku početi u ponedjeljak budu pozitivni, poručio je Janša.

U poruci građanima naglasio je da je Slovenija pod njegovom vladom opet postala primjer države "dobre prakse" u suočavanju sa zdravstvenim i ekonomskim posljedicama epidemije, javlja Hina.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Jaffa

22.04.2020 11:12

Na političkom nivou je slična situacija kao u ostatku ex-Yug. Podobni dobijaju poslove, subvencije...radnici su na dnu piramide...ipak je sistem (zdravstvo, obrazovanje, privreda, putevi) dosta zdraviji, pa se lakše gura. Ljudi su disciplinovani u odnosu na ostatak ex-Yug, i niko ne voli svoju zemlju i svoje selo kao Slovenci.

ODGOVORITE
Name

Re:

22.04.2020 14:00

Ма, захебали и Јапанце! Ајде, не брљезгај глупости!

Name

izraelac

22.04.2020 11:46

što bi rekli za dve sedmice biće bolje.. a imaćete platu od 1500 eu hehehe koja sprdnja

ODGOVORITE
Name

...

22.04.2020 13:10

Па, кад им онда нагрну ови наши, што су се овде већ 2 мјесеца ућутали, што позитивни, што негативни. Видјећеш циркуса!

ODGOVORITE