Protest doktorke zbog nedostatka zaštitne opreme

Britanska doktorka Minal Viz protestvovala je danas ispred kancelarije britanskog premijera Borisa Džonsona, kako bi istakla problem manjka zaštitne opreme za zdravstvene radnike koji se bore protiv novog korona virusa.

Svijet 19.04.2020 | 22:52
Protest doktorke zbog nedostatka zaštitne opreme

Viz je sama stajala ispred kabineta u Dauning stritu sa maskom za lice i transparentom na kome je pisalo "Zaštitite zdravstvene radnike", prenosi AP.

Prema njenim rečima, protestvovala je zbog ranjivosti zdravstvenih radnika, jer je u toj zemlji najmanje 50 radnika preminulo nakon što su se zarazili virusom, uključujući i trudnu medicinsku sestru.

Viz, koja je i sama trudna, rekla je da su zdravstveni radnici u poziciji da preklinju za zaštitnu opremu, kao i da, kada bi imalo dovoljno opreme, ne bi "njihove bake morale da šiju maske, a penzioneri doniraju novac Nacionalnoj zdravstvenoj službi".

"Vlada je trebalo ranije da se pripremi i zbog toga smo u ovoj poziciji", rekla je Viz.

Britanski zvaničnici rekli su da se trude da nabave opremu, kao i da su 84 tone opreme na putu ka Velikoj Britaniji.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Alf

20.04.2020 04:06

Politicarima smanjiti plate doktorima i sestrama povecati pod hitno , smanjiti nabavke skupih limuzina i upotrebu istih a ta sredstva preusmjeriti u kupovinu medicinske opreme i razvoj javnog zdravstva . Nadam se da smo sada shvatili da narodu u Republici Srpskoj vise treba vrhumski obucen ljekar i medicinska sestra nego recimo Cicko Bjeica i da plata ljekara treba biti veca od Cickove . Takodje valjda smo naucili iz corone da nam vise trebaju respiratori i medicinska oprema nego nacelnicima opstina limuzine . Bolje je da placamo zdravstvene radnike nego hiljade savjetnika po javnoj upravi . Takodje ovim komentarom pozivam javno bilo kog od narodnih poslanika da kada se parlament vrati po ukidanju vandrednog stanja u parlamentu predlozi sljedeci zakon . Najime u ovoj borbi protiv virusa na poslu je zarazeno i umrlo nekoliko ljekara i medicinskih tehnicara te ne bi bilo lose usvojiti neki zakon koji bi njihovim porodicama dao neka odredjena prava slicna porodicama poginulih boraca iz rata . Tipa suprugama i djeci penzije da se oslobode djeca im skolarine stipendije oslobadjanje od placanja participacije prednost pri zaposljavanju njihovoj djeci da im se plate troskovi sahrane i slicno. Ipak su oni polozili zivote za zdravlje svoga naroda . Dr Lazo iz Nisa zar on nije heroj . Takivh je bilo i kod nas . Ipak njihove porodice treba obezbjediti i to kroz donosenje zakona . Oni to sigurno zaskuzuju . Nema takvih puno ali ih ima pa sam siguran da se u budjetu mogu naci sredstva za obezbjedjenje njihovih porodica . Porodica nasih heroja u bjelom zarazenih na poslu preminulih od ovoga virusa . Hajde Drasko Vukane pozicijo opozicijo predlozite izglasajte .

ODGOVORITE
Name

Igre bez granica

20.04.2020 08:13

Vukan, Drasko, Jelena, Vidic I jos poneki opozicionar, u vise navrata su predlagali odredjena zakonska rjesenja, za poboljsanje zivota, rada u RS, uvijek za narod, sve posteno I transparentno. Medjutim, sta god pametno, pravedno, realno I humano za sve, Oni predloze, zaarlauce nakaradna pozicija, njihovim zaduzenim bukacima, bruka ovog naroda, sprdaju SE sa nasim nezavidnim stanjem. Najtragicnije u svemu, sto probrana rezimska, placenicka I poltronska vecina, ojacana dokazanim I takodje "masno placenim" papcima, sve glatko odbiju. Dok je ovakvog koncepta sistema vlasti, dok je ovakvog nepostenog izbornog zakona, sa otvorenim manipulacijama glasanja a podrzanih Cik-om, dok je ovoliko supljih tzv. fakulteta, koji stampaju/kopiraju diplome raznim intelektualnim degenericima, nema naprijed. Citajuci Vase prijedloge, shvatili ste stanje, prozivate casne ljude, medjutim ne uzimate u obzir sastav glasackog skupstinskog skupa, koji sve rade bezmozgaski, iskljucivo po naredjenju, da bi nadalje vegetiranjem I statiranjem u Skupstini primali nezasluzene I ogromne plate. Sve na politickoj sceni je cista farsa, ali je osnovni problem, sto je njenim nusproduktima posut narod, da se gusi I bori za elementarnu opstanak.

Name

Xy

20.04.2020 13:12

Konacno. Sazrijeva i u narodu. Godinama zdravstveni radnici ukazuju na probleme u zdravstvu, odlazak strucnog kadra, visak nemedicinskog osoblja, dugovanja u zdravstvu, nesposobnost direktora zdravstvenih ustanova koji se imenuju po politickoj pripadnosti...... nepriznavanje strukovnih sindikata doktora i medicinskih sestara koji vec godinama pokusavaju da okazu na sve te probleme i nude rjesanja......Vazno je da su nam politicari svi zadovoljni i svi na broju, niko ne odustaje i ne odlazi u Njemacku. Svi oni i njihovi savjetnici mogu u karantin, bez njih se moze, a sad znamo bez koga se ne moze.

ODGOVORITE