Jourova: Previše smo zavisni od azijske opreme

Potpredsjednica Evropske komisije za pravosuđe Vera Jourova upozorila je na „morbidnu zavisnost” Evrope prema Kini i Indiji u vezi snabdjevanja sa lijekovima i medicinskom opremom tokom krize izazvane koronavirusom.

Svijet 19.04.2020 | 22:03
Jourova: Previše smo zavisni od azijske opreme

„Ova kriza je otkrila našu morbidnu zavisnost prema Kini i Indiji u vezi nabavke lijekova”, rekla je Jourova tokom rasprave na češkoj državnoj televiziji. „To nas čini ranjivima i moramo odgovoriti radikalnom promjenom”, dodala je češka poverenica zadužena za vrijednosti i transparentnost u EK.

„Analiziraćemo lance snabdjevanja i pokušaćemo da se oslonimo na evropske proizvode. Naučili smo veliku lekciju”, izjavila je Jourova.

Evropska komisija do kraja mjeseca treba da razradi strateški plan u vezi tog pitanja, a zatim da ga preda Evropskom parlametu i čelnicima država članica EU, objasnila je Jourova.

Češka, kao i brojne države članice EU, zavisi od isporuke zaštitnih maski iz Kine.

Češka, koja je u ponedjeljak počela da ublažava ograničenja u borbi protiv koronavirusa, ima 6.701 potvrđen slučaj zaraze od kojih je širom zemlje umrlo 186 oboljelih.

(Politika)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Put Svile

19.04.2020 20:24

Sad te poljuljane i posrnule fabrike koje su zbog korone pred bankrotom ima sve da vam Kinezi pokupuju.Prvo sacuvajte to sto imate pa za dve tri godine kad se oporavite onda gledajte sta da radite.

ODGOVORITE
Name

ma

19.04.2020 22:16

Zavisniste vi od zlobe. Kako moze Poljska krasti opremu namijenjenu Italiji. Tjerate ove nase baustelce i njegovatelje vasih baba nama nazad kad se razbole, a dok rintaju tamo i dusu im vadite onda su vam dobri. Debili jedni. Ljudi vratite se vi svojoj kuci. Kakav Zapad, sad ste vidjeli sta je Zapad, samo trka za prokletom parom

Name

Propala Evropa

20.04.2020 01:09

Propala Evropa. Pa to je vec napisao Varufakis. Arogancija i bezobrazluk. To je sve od te Evrope. Gdje je sad pijani pajaco Junker sa svojim deri sistemom. Da nas izlijeci. Profit kao kralj medjuljudskih odnosa. Kraj civilizacije. Bas.

Name

Sve

19.04.2020 20:30

Isplanirali šišmiši.Lova do krova samo ima jedna stara narodna..Ko jamu drugom kopa sam u nju padne!!

ODGOVORITE
Name

Svi

19.04.2020 22:21

Znamo da ste vi zapadnjaci svu produkciju selili u Kinu jer je bila jeftina radna snaga.A sad vam krivo kad zavisite od nje, a trebala je sada ne dati vam ništa. To bi bilo najbolje da su uradili.

ODGOVORITE