Brčko: Volonteri u borbi protiv virusa korona

Crveni krst Brčko distrikta u toku dana primi oko 30 poziva  građana kojima je potrebna njihova pomoć. U početku su radili na dezinfekciji a potom se pojavila potreba za dostavom hrane za osobe preko 65 godina.

Republika Srpska 16.04.2020 | 17:16
Brčko: Volonteri u borbi protiv virusa korona

Crveni krst  Brčko distrikta trenutno radi sa donatosrkim sredstvima I sredstvima iz vlastitih rezervi. Za sada sve postižu ali se nadaju da će to  Vrlo brzo biti uređeno I kroz sistem vladinih institucija, kaže Denis Šehanović - sekretar Crvenog krsta Brčko distrikta.

„ Sve je fokusiramo na oboljele od virusa ali ne zaboravljamo ni naše stalne korisnike. Prioritet su ljudi koji su u izolaciji I rizične grupe „ .

U okviru CK funkcioniše od 16 do 20 volontera koji rade svaki dan.

 U mom timu je 15 volontera. Počeli smo sa dezinfekscijom, potom sa nabavkom lijekova I higijene za stanovnike koje je u stanju potrebe. Radimo transport potencijalno zaraženih osoba . To radi tim pod punom zaštitiom , kaže volonter Sanja Ignjić.

Odjeljenje Civilne zaštite od prvog dana proglašenja vanrednog stanja stavilo se na u punom kapacitetu na raspolaganje. Jedan volonterski tim angažovan je u karantinu Peškiri . Jedan tim radi na transportu oboljelih . Svi volonteri su zaštićeni adekvatnom opremom tako da straha za sada nema.   

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar