Izolacija najbolji sistem zaštite od virusa korona

- Izolacija je najadekvatniji sistem zaštite od virusa korona, rekla je infektolog, doktor Aleksandra Radojčić u emisiji "Puls" BN televizije. Ona je istakla da postoji veliki broj zdravih kliconoša koji bi mogli da prenesu zarazu.

Republika Srpska 09.04.2020 | 23:01
Izolacija najbolji sistem zaštite od virusa korona

Iako je situacija u Srpskoj povoljnija nego u zemljama regiona to ne znači da bi građani trebalo da se opuste, jasna je doktor infektolog Aleksandra Radojčić.

“Nama je od velike pomoći jače UV zračenje koje će djelovati na virus i nećemo mu dati šansu da pretjerano mutira tražeći nove domaćine i tražeći nove domaćine. Zašto da nepotrebno rizikujemo kada ne moramo. Ipak moramo da ostanemo kod kuće. Niko vem ne kaže da morate da budete 24 sata zatvoreni, nego da ne izlazite bespotrebno. Potrebno je da se zaštitite kada izađete, da operete ruke, da stavite masku. Potrebno je da zaštitite i druge ljude. Možete da budete i zdrav kliconoša, da zarazite starije ljude sa komorbiditetima.“

Razlog više za samozaštitu je i to što je virus korona nepoznat.

“Sva terapija je terapija koju su ljudi smatrali da može da pomogne i ona pomaže, ali ona nije zvaničan stav.”

Najveći problem kod virusa korona je mutacija, navodi Radojčićeva.

“Svakim prolaskom kroz domaćina on djelimično mutira. To je razlog što je veoma teško naći adekvatnu terapiju za njega tj. napraviti vakcinu. To je inače virus koji mutira, a takvi virusi su inače problem u svijetu. Takvi virusi su još i hepatitis C, HIV i za takve viruse ne postoji vakcina niti adekvatna terapija koja će da dovede do izlječenja”, rekla je infektolog Aleksandra Radojčić.

Ona je dodala da virus korona ne bi trebalo da podcjenjujemo ni kada sve prođe.

“Ovo je jedan jako dobar podsjetnik da uopšte nismo shvatali koliku slobodu smo imali, koliko mogućnosti, kako smo bezbrižno putovali. Svima nam to sada nedostaje. Ipak, trebalo je da budemo odgovorniji i prema sebi i prema drugima.”

Doktorka Radojčić je najavila da će od sljedeće nedjelje Bolnica "Sveti Vračevi" imati sopstveni PCR aparat, što će omogućiti testiranje pacijenata na virus korona.

“Sve bude i prođe. I ovo će da prođe”, rekla je doktor Aleksandra Radojčić, infektolog u Bolnici “Sveti Vračevi” u Bijeljini.

 

BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Dragas

10.04.2020 01:17

Ovde kao da niko i ne želi napraviti vakcinu ili lijek. Svi se uhvatili za izolaciju. Šta ako nam ovaj virus postane životni saputnik kao recimo sezonski grip? Hoćemo li čitav život biti u izolaciji? Ne mogu da shvatim,jedni umiru ,drugi su opet kliconoše i nemaju nikakve simptome,osjećaju se zdravim. Radili iko na tom pitanju? Može li se utvrditi na osnovu parametara krvi,mokraće,stolice ili pregleda od rendgenskih pa do magnetne rezonance šta je ta razlika između ova dva pacijenta. Šta to ima ovaj kliconoša a osjeća se zdrav a nema onaj koji umire od istog. Nisam medicinske struke,no čini mi se da tu treba tražiti rješenje.

ODGOVORITE
Name

BLuka

10.04.2020 10:11

Da li si ti poslušao šta priča ova Doktorica?

Name

Jela

10.04.2020 04:46

Jel ova dr u toku da su se tri pacijenta od Hiva obolela, izlijecila? Najavili su to nekad taman kad je počelo ovo s koronom

ODGOVORITE
Name

BANJALUKA69

10.04.2020 05:59

Izolacija izolacija neznam jel trebamo ostatak života provesti u stanu i samo otrčati do prodavnice. Šta je reći posle mjesec dva , mani te se šuplje priče i imali još nešto sem virusa,smrti,pomoći mislim na druge teme u životu

ODGOVORITE
Name

Npr

10.04.2020 07:00

Ti ocigledno trebas

Name

za npr

10.04.2020 07:21

Izgleda da jedino tebi ne smeta izolacija pa za takve nije problem i kad se ukine ti ostani u samoizolaciji i dalje ako je to za tebe problem.

Name

BLuka

10.04.2020 10:15

Hvala BNu za ovo.

ODGOVORITE
Name

SVETAC

11.04.2020 13:10

Zašto se epidemija zaraze virusima sama od sebe ugasi ? Imam jednostavno i logično promišljanje . Nakon što se prvi čovjek zarazi organizam aktivira odbrambene mehanizme koji ga odmah napadaju i tako ga nakon desetek dana eliminišu . (Nažalost zbog manjka imuniteta to se KOD NEKIH tragično završi). KOD PRVOZARAŽENOG, KOJI SE USPJEŠNO BORI ,VIRUSI SU ,U VRIJEME KAD ON POSTANE VIROZAN ,,VEĆ ZNATNO OŠTEĆENI (NAUKA KAŽE DA SU MUTIRALI) , ALI SU JOŠ UVIJEK SPOSOBNI ZARAZITI DRUGU OSOBU . DRUGOZARAŽENI ĆE SE BORITI SA OSLABLJENIM VRUSOM I JOŠ GA DODATNO OSLABITI . NA TAJ NAČIN SVAKI SLIJEDEĆI ZARAŽENI ĆE DODATNO UTICATI NA SLABLJENJE VIRUSA itd.itd. NA KRAJU n—ti ZARAŽENI ĆE GA DOKRAJČITI I ON VIŠE NEMA SNAGU DA ZARAZI n+1—u OSOBU. U MASI TO ZNAČI DA JE POTREBNO NEKO VRIJEME ZA OVE PROCESE NAKON ČEGA EPIDEMIJA JENOSTAVNO NESTAJE.