Stopa smrtnosti od virusa zavisi od stanja u zdravstvu

Broj oboljelih od virusa korona se u svijetu konstantno povećava, kao i broj umrlih.

Svijet 06.04.2020 | 17:20
Stopa smrtnosti od virusa zavisi od stanja u zdravstvu

Iako je COVID 19 prvi put registrovan u Kini, pojedine zemlje su vrlo brzo prestigle taj broj oboljelih, kao što je to slučaj u Sjedinjem Američkim Državama koje za svega nekoliko dana imaju skoro četiri puta veći broj registrovanih slučajeva zaraze. Ali SAD nemaju visoku stopu smrtnosti, poput Italije i Španije.

Stručnjaci objašnjavaju da su pojedine zemlje potpuno nespremno dočekale kompletnu situaciju sa COVID – om 19. Zdravstveni sistemi su im urušeni, što je rezultovalo visokom stopom smrtnosti, poručuje virusolog Miroslav Petković i dodaje:

"Mora se reći da stopa smrtnosti apsolutno ne zavisi od samog virusa, već od zdravstvenog sistema, odnosno kapaciteta intenzivne njege i već toliko pominjanih respiratora, odnosno koliko ih imaju na raspolaganju".

 Epidemija se javlja u žarištima, odnosno po klasterima.

- Tamo gdje odgovor institucija, ali i pojedinaca, nije bio odgovarajući došlo je do potpunog kolapsa, tvrdi Miroslav Petković.

 Te stope smrtnosti su kada se sve sumira, jako visoke.

- Karakteristično je da su zahvaćena gusta naselja. Na sve to je puno uticao i sam odgovor pojedinca, kulturološke i neke socijalne karakteristike, koliko se ozbiljno shvatila ta epidemija", kazao je Petković, navodeći da se nijedno društvo nije spremalo za ovakav vid katastrofe, i takve izvanredne prilike.

Svjetska zdravstvena organizacija objašnjava razliku u stopi smrtnosti nizom faktora. Važnu ulogu ima i to ko će biti testiran, ali i kakva je starosna struktura zemlje. Jako je bitno koja je brzina širenja epidemija, te medicinska njega u odnosu na širenje zaraze.

BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Konacno

06.04.2020 15:45

Bingo. Italijanski zdravstveni sistem je uvijek bio katastrofa. Plus zagadjenost. Plus staro stanovnistvo. Pustite Koronu.

ODGOVORITE
Name

Re

06.04.2020 16:59

Njemačko zdravstvo je jako, i opet dođoše do 100 hiljada zaraženih, širenje pandemije korona virusa zavisi od građana.

Name

Italijan

06.04.2020 17:03

Lupetaš zato se informiši Italijanski zdravstveni sistem je među prvih pet u svijetu Ali slaba vajda ako se uzme u obzir da je populacija dosta stara i žarišta su se stvorila u dva milionska grada na severu tako da nema sistema koji bi izdržao takav pritisak u vrlo kratkom vremenu podsećam da je prosek ležanja na intenzivnoj mesec dana

Name

Re re

06.04.2020 18:47

Druze, prica se o broju umrlih a ne zarazenih.

Name

Grga

06.04.2020 15:59

Naravno da se širi u velikim gradovima brže jel ljudi žive kao sardine u konzervi u gradovima.

ODGOVORITE
Name

AR

06.04.2020 17:06

Mi onda nemam oza sta da se brinemo Zdravstveni sistem uredjen stanovnistvo mlado nema matorih sve uglavnom ide u nasu korist Zivio baja I nasa ljepotica zeljkica

ODGOVORITE
Name

Dott

06.04.2020 19:49

Znači nema nam spasa.

ODGOVORITE