Spreman karantin na graničnom prelazu Šamac

Milićević kaže da je lokalna zajednica Šamac u potpunosti obezbijedila uslove za karantin na graničnom prelazu i da je on u funkciji danas od 15:00 časova.

Republika Srpska 25.03.2020 | 16:14
Spreman karantin na graničnom prelazu Šamac

Na graničnom prelazu Šamac danas je u objektu Uprave za indirektno oporezivanje uspostavljen karantin za lica koja ulaze u Republiku Srpsku, kapaciteta 50 kreveta.

Zajedno sa načelnikom Šamca Đorđem Milićevićem i sa predstavnicima opštinske Policijske stanice, Doma zdravlja i Civilne zaštite na graničnom prelazu prisustvovali su i dr Ljubica Jandrić, epidemiolog iz Instituta za javno zdravstvo RS, i načelnik Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović.

Jandrićeva je imala zadatak da provjeri minimum ispunjenosti uslova s obzirom na vanredne okolnosti.

"Naša je obaveza da poštujemo dostojanstvo svakog građanina, njegova prava i slobode, dužni smo obezbijediti minimum uslova za funkcionisanje karantina. Za građane RS na licu mjesta u prostorijama karantina radiće se brisevi koji će se slati Institutu za javno zdravstvo u Banja Luku, a u zavisnosti od rezultata nalaza pozitivni na korona virus idu u republički karantin, a lica čiji je test negativan idu u svoje lokalne zajednice te ih preuziumaju nadležni domovi zdravlja". rekao je Novitović.

Kada su u pitanju građani iz Federacije BiH koji se budu ovdje zatekli, kaže on, Ministarstvo unutrašnjih poslova će u roku 24 časa organizovati prevoza tih lica na teritoriju Federacije BiH.

Novitović podsjeća da je uređenost i pripremljenost objekta za funkciju karantina više nego dobra.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević ističe da je lokalna zajednica Šamac u poslednja dva dana obavila aktivnosti na pripremanju karantina u saradnji sa Republičkim štabom za vanredne situacije,  Republičkom upravom CZ i Domom zdravlja Šamac.

"Bitno je da je ovde uspostavljen karantin, jer ovo je jedan od ključnih graničnih prelaza između BiH i Hrvatske.Oni koji ne poštuju rješenja o obaveznoj zdravstvenoj izolaciji biće smješteni u karantn a već u toku sutrašnjeg dana počinju radovi na postavljanju šatora koji će takođe služiti kao karantin", kaže Milićević.

On naglašava da je lokalna zajednica Šamac u potpunosti obezbijedila uslove (prostor, struju, vodu, grijanje i hranua) kako bi ovaj karantitin zadovoljio potrebne uslove i bio u funkciji već od danas od 15:00 časova.

„Danas sam bio u komunikaciji  sa direktorom Republičke uprave za inspekcijske poslove. U nedostatku njihovih inspektora dva inspektora Opštinske uprave Šamac  će obavljati funkciju sanitarnih inspektora, a očekujem danas da nam u ispomoć dođu još dva inspektora iz opštine Modriča", kaže Milićević.

(BN) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ma Dajte

25.03.2020 15:43

I koliko treba cekati nalaz brisa iz BL?Sve ih zgurati zajedno dok ne budu nalazi.Mozda ja necu u karantin sa jos 50 osoba koje ne poznajem i koji su dosli ko zna odakle.Jedan zarazi sve.

ODGOVORITE
Name

kiki

25.03.2020 16:20

Upravo tako...indijanci. Pojma nemaju.Smjestaju ljude zajedno, da se tih 49 zarazi od jednog. Ovo je turbo infektivna ideja.

Name

Komso

25.03.2020 16:34

Pa nemoj onda ni dolaziti, oces da ti spreme hotel sa 5 zvjezdica

ODGOVORITE
Name

Petko

25.03.2020 21:15

Nije bitno hocu li dolaziti nego koja je svrha tog karantina? Da ne zarazim druge ljude a stavi me sa njih 50? Da li si realan