"Najviše me bilo strah da li sam na nekog prenio virus"

Prvi slučaj korona virusa zabilježen je u Banjaluci početkom marta, a nakon dvije sedmice potvrđeno je da je to žarište širenja virusa tzv. nulti klaster ugašen, a prvi oboljeli pacijent izliječen.

Republika Srpska 21.03.2020 | 11:01
"Najviše me bilo strah da li sam na nekog prenio virus"

Prva osoba izliječena od korona virusa za Glas Amerike govorila je o svom traumatičnom iskustvu. Radi se o prvom slučaju virusa zabilježenom u Bosni i Hercegovini.

Prvi slučaj korona virusa zabilježen je u Banjaluci početkom marta, a nakon dvije sedmice potvrđeno je da je to žarište širenja virusa tzv. nulti klaster ugašen, a prvi oboljeli pacijent izliječen.

U razgovoru za Glas Amerike on objašnjava kako je zloglasni virus stigao u Republiku Srpsku

Kaže da krajem februara kada je iz Italije stigao u Banjaluku nije mogao ni da zamisli ovakav razvoj situacije.

“Kad sam došao iz Italije situacija nije bila ni blizu dramatična kao sad, pričalo se o širenju virusa, ali svi smo normalno putovali i išli na posao. Niko nije mogao ni pretpostaviti da će se ovo desiti”, kaže ovaj Banjalučanin, koji nije želio da mu navodimo ime i prezime.

Ističe da su simptomi bili skoro zanemarivi, jedan dan je imao blago povišenu temperaturu i ništa drugo.

Građanima savjetuje da se pridržavaju mjera i preporuka nadležnih epidemiologa, svih zdravstvenih radnika i drugih nadležnih organa. Kako kaže on je na prvom mjestu zahvalan ljekarima i medicinskim radnicima koji su od samog početka bili na visini zadatka.

"Nisam imao nikakvu terapiju jer nisam imao ozbiljne simptome. Samo po neki paracetamol. U bolnici sam bio osam dana u potpunoj izolaciji i 10 dana u kućnoj izolaciji. Pušten sam u kućnu izolaciju kad je nakon dva pozitivna testa treći test bio negativan." priča za Glas Amerike prvi pacijent od koronavirusa.

“Iako je bilo teško biti prvi pošteno i savjesno sam se javio i odradio što je bilo do mene, a to vam potvrđuje i činjenica da je nulti klaster (žarište) zatvoren. Ostanite u kući, sačuvajte sebe i druge i ispoštujte sve što vam nadležni organi kažu, oni znaju šta rade”, naglašava naš sagovornik, koji u Italiji radi skoro 20 godina, a sada je svakodnevno u telefonskom kontaktu sa prijateljima koji tamo žive.

“Tamo je situacija dramatična i nadam se da kod nas to neće da se desi. Vjerujem u naš zdravstveni sistem i da imamo stručne, sposobne i odgovorne ljude, ali moramo da im pomognemo i uradimo što je do nas, ovo je borba svih nas i neophodno je da svi damo svoj doprinos”, poručuje u razgovoru za Glas Amerike prvi izliječeni pacijent u BiH od korona virusa.

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Doktor

21.03.2020 10:16

Napisite lijepo žarište a ne klaster..Sta se šicate izrazima ko Radojičić..pozz

ODGOVORITE
Name

bravo doktore

21.03.2020 12:40

ne znaju da pricaju a kamoli nesto drugo..valjaju izraze sa tvitera jer samo to i rade

Name

Klaster

21.03.2020 12:51

Klaster se kaže

Name

Savs

22.03.2020 06:05

Cccc...

Name

Telebrak

21.03.2020 12:32

Te nove rijeci brzo naucimo,,Klaster,izazovi poslovni ambijent.,MMF.hartije od vrijednosti.

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

21.03.2020 14:59

Štaće nam srpski jezik kad ga ne poštujemo mi koristimo strane izraze to je po novom kul .Išto bi to morali znati ovi stariji građani.

Name

IQ

21.03.2020 19:12

Kakav narod takvi politicari, ne znaju ni svoj jezik

ODGOVORITE
Name

Glosar

21.03.2020 22:37

Klaster je stara autonomna, autohtona i autentična srpska riječ. Pominjala se još na dvoru cara Dušana i ostalijeh stpskijeh vladara, pa je onda kaluđeri sačuvaše i u amanet dadoše voždu Karađorđu i knjazu Milošu. I tako se održi do dana današnjega.

ODGOVORITE