Hitno da se usvoje ekonomske mjere na nivou BiH!

U BiH, regionu, EU i čitavom svijetu došlo je do zabrinjavajućeg usporavanja i zastoja privrednih aktivnosti

Bosna i Hercegovina 20.03.2020 | 16:20
Hitno da se usvoje ekonomske mjere na nivou BiH!

Iako je evidentno da je širenje korona virusa u BiH, regionu, EU i čitavom svijetu dovelo do zabrinjavajućeg usporavanja i zastoja privrednih aktivnosti i jasno detektovanih i mjerljivih posljedica za brojne sektore bh. ekonomije, teško je shvatiti zašto Savjet ministara BiH još nije donijelo niti jednu konkretnu mjeru za ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom - upozorio je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

"A upravo se u ovakvoj epidemiološkoj, zdravstvenoj i ekonomskoj krizi, koja nije pojedinačno pogodila bh. entitete, nego BiH u cjelini, očekivala vodeća uloga Savjeta ministara koje je moralo biti ključni koordinator urgentnih preventivnih, zdravstvenih i ekonomskih mjera kojima bi Bosna i Hercegovina bila posmatrana kao jedinstven prostor zaštite javnog zdravlja svih građana i ukupne bh. ekonomije", rekao je Zvizdić za Fenu.

Po njegovim riječima, to se nažalost nije dogodilo, iako je Savjet ministara BiH imalo dobar primjer u radu Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća koje je, sa ministrom bezbjednosti Fahrudinom Radončićem na čelu uradilo, te radi kvalitetan i odgovoran posao.

- Zbog toga nije jasno zašto na nivou Savjeta ministara BiH ne postoji i Koordinaciono tijelo za ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom, zašto još uvijek nije usvojen set ekonomskih mjera iz nadležnosti institucija BiH i zašto se ne harmoniziraju mjere koje usvajaju niži nivoi vlasti? - naveo je.

- Brojna su pitanja na koja još nemamo razumne odgovore pretočene u konkretne mjere:

Zašto SM BiH, odnosno Predsjedništvo BiH još nije usvojilo i u parlamentarnu proceduru uputilo Budžet institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu?

Zašto za minimalno naredna tri mjeseca nije prolongirano ili pomjereno plaćanje PDV-a za kraj mjeseca? Zašto se, u koordinaciji sa CBBiH i entitetskim agencijama za bankarstvo, nije spustila stopa obaveznih rezervi za banke i time povećala likvidnost banaka, a time i mogućnost urgentnog plasmana neophodnih finansijskih sredstava pod najpovoljnijim uvjetima?

Zašto nisu usvojene urgentne mjere carinske politike koje bi olakšale uvoz neophodnih medicinskih, farmaceutskih i prehrambenih proizvoda? - upitao je.

Zvizdić dalje postavlja pitanja da li je uspostavljen nesmetan protok roba i sirovina neophodnih za funkcionisanje ključnih privrednih grana u BiH, zašto umjesto tzv. entitetskih nabavki, nije uspostavljen državni model efikasnog preuzimanja i distribucije finansijskih sredstava i neophodne opreme koju ćemo dobiti od međunarodnih finansijskih institucija ili evropskih fondova.

- Dakle, čitav je niz pitanja, prijedloga, sugestija i očekivanja ugroženih sektora i privrednih subjekata, na koja nemamo nikakvu konkretnu reakciju sa nivoa Savjeta ministara BiH.

Zbog toga ponovo pozivam Savjet ministara BiH da u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, postupi odgovorno i odmah formira i Koordinaciono tjelo za otklanjanje ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, te da hitno usvoji i realizuje set ekonomskih mjera i aktivnosti koje bi primarno omogućile realizaciju usvojenih mjera u cilju zdravstvene zaštite građana, kao i prijeko potrebno očuvanje i postepenu normalizaciju privrednih tokova kako bi zaštitili bh. ekonomiju i sačuvali radna mjesta - zaključio je Zvizdić.

(Agencije)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Hut

20.03.2020 15:37

Pre 5 dana ste to trebali radit, veze nemate

ODGOVORITE
Name

Uhh

20.03.2020 15:49

Potpuno ste u pravu. Ovde nema razike u ovoj situaciji jel RS,Federacija ili Brcko distrikt. Svi moraju zajedno raditi. Nema pobednika ili gubitnika. Svi zajedno da se borimo sa ovim virusom. Ko nece da radi. Nemojte mu platu davati.

ODGOVORITE
Name

Simo

20.03.2020 15:54

Ne treba REPUBLICI SRPSOKOJ nista jaki smo 10 puta od federacija nemoze nam niko ništa jači smo od sudbine to brate Mile

ODGOVORITE
Name

Рв

20.03.2020 16:03

Ти као да до јуче ниси био предсједавајући СМ. Опште расуло а он пита зашто.

ODGOVORITE
Name

Nije bitno

20.03.2020 17:59

Simo brate nauci pisati pa onda reci nesto.

Name

M

21.03.2020 07:47

Tako je. Neka se drzi Federacije i da nama sjasu sa vrata jednom. Ovde nema srece dok se ne podijelimo jer njihovim podvalama nema kraja.

Name

Čupavko

20.03.2020 16:25

prva prava mjera bi bila makar prepoloviti plate politicarima pošto trenutno kao i obično nista ne rade

ODGOVORITE
Name

Trebalo

20.03.2020 17:04

Ali nije! Sta ste ocekivali od mafije?

ODGOVORITE