Zabranjen izlazak iz kuće starijima od 65 godina!

Predsednik Aleksandar Vučić na poziv premijerke Ane Brnabić prisustvovao je sednici Vlade Srbije povodom novih pooštrenih mera za suzbijanje širenja virusa korona, posle koje se obratio naciji.

Srbija 17.03.2020 | 20:10
Zabranjen izlazak iz kuće starijima od 65 godina!

Doneli smo odluke koje su nepopularne i nove pooštrene mere. Zabranjuje se izlazak osobama starijim od 65 godine.

Organizovaćemo mlade da pomađu penzionerima i otvoriti posebne prodavnice za njih.

Ranije danas, Brnabić je izjavila da ne isključuje mogućnost da država uvede drastičnije, "najteže" mere za sprečavanje širenja korona virusa. U svom večerašnjem obraćanju, Vučić i Brnabić  saopštiće dalje mere koje će biti preduzete.

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će od utorka, dakle od večeras, ukoliko to bude neophodno, uvesti policijski čas, zbog nepoštovanja upozorenja nadležnih o zabrani kretanja, u cilju sprečavanja širenja zaraze korona virusa.

Policijski čas se odnosi na vreme u kome se od građana zahteva da ostanu u svojim domovima i uvodi se kao mera zabrane kretanja građanima posle određenog vremena. Po pravilu se proglašava kao deo niza mera vanrednog stanja i reč je o meri koja se preduzima uglavnom kada je ratno stanje, kada su poplave, da se spreči pljačkanje domova.Ukoliko se osoba nađe na ulici u toku policijskog časa preti joj kazna zbog kršenja naredbe.

Premijerka je najavila da će kazne za nepoštovanje izolacije iznositi do 150.000 dinara, te da "ne žele da zatvaraju građane", ali nije pojasnila da li bi iste mere važile i nakon proglašenja policijskog časa ili bi izlazak na ulice posle određenog vremena značio pritvor.

U Srbiji je na snazi vanredno stanje od 15. marta zbog sprečavanja širenja korona virusa. Odluku je posle sastanaka sa službama bezbednosti i predstavnika državnih institucija saopštio predsednik Aleksandar Vučić.

Odluka je stupila na snagu pošto je saopštena, a od 16. marta u Srbiji je obustavljen rad predškolskih, školskih i visokoškolskih ustanova koje neće raditi do daljnjeg. Od juče je dodat i novi set mera pa je od danas stupila na snagu i odluka o zatvaranju šaltera Uprave za upravne poslove. Šalteri MUP-a neće raditi dok je u toku vanredno stanje, a sva istekla dokumenta biće važeća dok traje odluka.

Ministarstvo zdravlja objavilo je najnovije podatke o broju zaraženih od koronavirusa u Srbiji Do 18 sati zaraženo je još sedam osoba, što je ukupno 72 zaražene osobe u Srbiji od koronavirusa.

(Kurir.rs)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

brižan predsjednik

17.03.2020 19:24

Ti ćeš im sigurno ići u kupovinu,baciti smeće i nabaviti hranu i lijekove?

ODGOVORITE
Name

roko

17.03.2020 19:53

Ne laprdaj izrode,zdravlje prije svega. Živio Vučić.

Name

Mile

17.03.2020 19:30

jel to jos onaj smesni virus ili je sad neki drugi jos smesniji...

ODGOVORITE
Name

Rade

17.03.2020 19:55

Bravi Vucicu sami tako i nikako drugacije,da se stvar otme kontrili svi bi jedva docekali da te okrive zato istro

ODGOVORITE
Name

Odgovoran covjek

17.03.2020 20:31

Svaka cast gospodinu Vucicu. Nista netreba prepustiti slucaju.

ODGOVORITE
Name

Pitanje

17.03.2020 21:26

Da li ova zabrana vazi za beskucnike ?

ODGOVORITE
Name

Magistra vitae

18.03.2020 07:21

Taj stariji svijet, populacija preko 65 ljeta ima da mu zapamti ovo ponižavanje i podcjenjivanje. Ovu diskriminaciju posebno. Pa da mu vrate i uzvrate prema zaslugama. Kako i zaslužuje njegovo prenemaganje, drama i patetika, prosjačenje, pa zamjeranje onima koji mu ne udjeljuju milostinju, koji mu ne dotiraju i doniraju. Čitav narod izlaže neviđenoj bruki. Ovo mora da se zaustavi. Sačekati ga na izborima i pokazati mu mjesto koje zaslužuje. I on i ti trabanti uz njega.

ODGOVORITE
Name

Concordia patria firmat

18.03.2020 09:06

Izbori su lijek za sve nadobudne i bahate,iskompleksirane i lažljive političare