Zabrinutost za zdravlje zbog opasnog otpada

U Karakaju kod Zvornika je u fazi priprema projekta za izradu postrojenja za termički tretman opasnog otpada. Upozorenje Centa za živitnu sredinu o potencijalnoj štetnosti ovog postrojenja  zabrinulo je građane Zvornika.

Republika Srpska 15.03.2020 | 19:55
Zabrinutost za zdravlje zbog opasnog otpada

Tomislav Gavrić iz Karakaja kod Zvornika živi dvije stotine metara od spalionice otpada u industrijskoj zoni, koja radi nekoliko godina. Kada je čuo da bi mogli dobiti dozvolu za spaljivanje opasnog medicinskog otpada uplašio se za svoje i zdravlje svojih ukućana. 

Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS poručuju -dozvolu ne smijete izdati. Nakon javne rasprave koju je resorno ministarstvo organizovalo, Gavrić je započeo akciju  potpisivanja peticije. 

Iz firme Medic –OTP koja je nosilac ovog projekta uvjeravaju da razloga za strah nema. Tvrde da je komplet projekat rađen prema  zakonima koji važe u Evropskoj Uniji. Razumiju strah građana, kažu za dvije i po godine pribavili su  18 potrebnih  dozvola. 

Iz resornog ministarstva potvrđuju priču iz Medic –OTP-a. Kažu do sada su sve su radili po zakonu. Napominji još i to da ako urade sve do kraja kako treba mogu čak i dobiti dozvolu za rad u naseljenom mjestu. 

Opasni medicinski otpad iz BiH  do sad se uglavnom skladištio kod nas  ili spaljivao u Beču. Tačnih podataka o količini opasnog otpada koji se godišnje proizvede u RS nema. Iz ministarstva zdravlja RS nismo dobili odgovor na ovo pitanje. 

Dok  iz Centra za životnu sredinu upozoravaju na štetnost spalionica, konkrentih odgovora na pitanje na čemu baziraju te tvrdnje nema. Nema ni prijedloga kako da se riješimo opasnog medicinskog otpada. 

Ipak Gradska uprava Zvornik preduzela je prve korake. Izvršili su mjerenje kvaliteta vazduha na području Zvornika. Jedna od lokacija je i Karakaj. Svi parametri pokazali su čist vazduh.

Dok u Beču i po drugim evropskim zemljama spaljuju opasni medicinski otpad, kod nas se u projekat prve spalionice u BiH  krenulo prije dvije ipo godine.

Ekološke dozvole još uvijek nema. Da li će je biti zavisi od samih investitora koji moraju uvažiti mišljenje javnosti. 
Do tada, građanima ostaje nada da će odgovorni za opasni medicinski otpad upravljati sa njim u skladu sa zakonom. 

(BN TV)

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mide

15.03.2020 22:32

Ma oguglačeš, malo smrdi al navičićeš se.

ODGOVORITE