Žestoke sankcije: Tramp na crnu listu stavlja Kurtija!

Igranje vatrom Svako ko je ignorisao zahteve iz vrha Bele kuće trpeo je snažne posledice, poput sankcija, crnih lista, pa čak i vojnih akcija, kažu sagovornici Kurira

Region 13.03.2020 | 07:18
Žestoke sankcije: Tramp na crnu listu stavlja Kurtija!

Priština je otvoreno ušla u politički rat s Amerikom, i to zbog nezrelog ponašanja i suludih poteza kosovskog političkog vrha.

Potpuno razjedinjeni i dezorijentisani albanski lideri navukli su gnev američkog predsednika Donalda Trampa, koji je više nego jasno zahtevao od premijera Aljbina Kurtija da ekspresno ukine takse na srpsku robu.

Niko se od 1945. nije usudio da ovako ignoriše zahteve SAD, a da nije trpeo ogromne posledice, poput sankcija, crnih lista, pa čak i vojnih akcija, upozoravaju sagovornici Kurira.

Presedan od 1945.

Zbog ultimatuma iz Bele kuće da će Amerika, posle zamrzavanja 200 miliona dolara pomoći, povući i svoje trupe s KiM ukoliko Kurti ne skine takse, u Prištini je i dalje vanredna politička situacija: posle ekspresno zakazane sednice parlamenta na zahtev opozicije, juče je u večernjim satima premijer sazvao hitnu sednicu vlade. Međutim, do zaključenja ovog izdanja Kurira nije saopšteno kakvu je odluku Kurti doneo.

Novinar i politički komentator Milovan Jovanović podseća na to kako su prolazili oni koji su se oglušavali o zahteve SAD.

- Prosto je neverovatno, a za mene i neobjašnjivo, da se zahtevi najviših američkih zvaničnika ignorišu na ovako drzak način. One države koje nisu htele da prihvate zahteve Vašingtona trpele su velike posledice - SAD su ih kažnjavale najtežim sankcijama, stavljanjem na crnu listu svih koji vrše vlast u tim zemljama, čak i njihovih porodica, i na kraju, preduzimali su i vojne akcije protiv njih.

Ugled i kredibilitet Trampove administracije je narušen. Nikada nijedna američka administracija od 1945. do danas nije bila ovako ignorisana, pa čak i ponižena - naglašava Jovanović za naš list.

Odmeravanje snaga

Bivši diplomata Vladislav Jovanović smatra da je trenutna igra Kurtija na Kosovu samo paradigma odmeravanja snaga Amerike i EU.

- Kurti je u svemu tome samo instrument Evrope kojom ona želi da se odbrani od uticaja SAD. Amerika želi da pasivizira i ponizi EU i pokaže da nije sposobna da za sedam godina reši kosovsko pitanje. Tramp zato ide bržim koracima ka smirivanju, ali ne i sređivanju odnosa Srba i Albanaca.

Ova igra će morati da se privede kraju tako što će se osmisliti zajednička uloga Amerike i EU u rešavanju kosovskog problema - ocenio je naš sagovornik.

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo bi da u nedelju putuje za Berlin gde će ga dočekati Angela Merkel. Glavna tema razgovora bi trebalo da bude Kosovo i takse na robu iz centralne Srbije i BiH.

(Kurir)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

ISTINA

13.03.2020 07:50

NIJE KURTI LUKAV KAO NAS DIDIK. DODIK NAMA JEDNO PRICA A RADI KAKO ONI KAZU.

ODGOVORITE
Name

bosanko

13.03.2020 09:12

rijesit ce se Ameri i dodika i kurtija

ODGOVORITE
Name

Kosovo

13.03.2020 09:20

Je srce Srbije.

ODGOVORITE
Name

Srbija je Srbija

13.03.2020 09:28

Valjda jasno sta ko moze.

ODGOVORITE