Cenić: BiH se jedino ne sprema za recesiju!?

- BiH se jedino ne sprema za recesiju, kazala je Cenić.

Republika Srpska 12.03.2020 | 21:12
Cenić: BiH se jedino ne sprema za recesiju!?

- Svijet je na početku nove ekonomske krize, poručila je večeras ekonomista Svetlana Cenić u emisiji "Puls" BN televizije.

Ona je kazala da se ozbiljan svijet priprema na ekonomske posljedice koje će nastupiti zbog pojave virusa korone.

"Federalne rezerve su već smanjile kamate što je prvi put nakon finansijske krize, Evropska banka takođe razmatra šta da radi, Evropska banka je donijala odluku o pomoći u iznosu od 25 milijardi evra za privredu zemalja članica EU. Hrvatska se priprema, a premijer te zemlje je najavio da očekuju svoj dio. Slovenija je sama spremila paket, a naravno da će tu biti i sredstava EU", rekla je Cenićeva.

Ona je podvukla da se za recesiju jedino ne sprema BiH.

"BiH će se naći u ozbiljnom problemu ukoliko se kao i druge države ne pripremi na ekonomske posljedice koje slijede", kazala je ona.

„Ne mogu da shvatim da neko ko se zaklinje u svoj narod i državu još uvijek drži blokadu institucija, da nema budžeta, da u ponedjeljak nije usvojena odluka o privremenom finansiranju uz stav da je na snazi prethodna odluka. Ako neko i hoće da pomogne BiH ne može jer nije usvojen budžet. Nema preko koga. Blokada je na snazi, a institucije ne rade. Nema nikakvih dogovora i sporazuma, a samim tim nema ni kredita. Sve je uslovljeno budžetom.“

Ekonosmita Cenić je upozorila da ekonomiju BiH od posljedica koje nastanu uticajem virusa korona može oporaviti jedino odgovorno ponašanje nosioca vlasti i preduzimanje hitnih koraka.

„Spas je u proizvodnji i to se pokazalo i dokazalo. U investicijama, istraživanju i stvaranju novog proizvoda.“

Odluke Narodne skupštine Republike Srpske o neučestvovanju srpskih predstavnika u donošenju odluka u zajedničkim institucija Cenićeva ne priznaje kao opravdanje u ovoj situaciji.

„Ovo je viša sila. Ovaj virus će da zahvati ekonomiju i mi sada treba da sjedino i da kažemo da je NS nešto odlučila. Pa Narodna skupština je odlučila da nema ANP-a, pa ga opet ima. Ta NS isto tako treba da zasjeda i da donese odluke da se pokrenu stvari ako ne zbog drugih onda zbog Srba u BiH kojih je jedna trećina. S druge strane, slijediti stav da je nešto završeno jer je neko rekao, onda tako možemo dok svi ne pocrkamo ili dok svi ne odemo.“

Hvalospjevi vlasti o uspješnoj ekonomiji u Srpskoj, povećanju plata i penzija, Cenićeva ocjenjuje kao, najblaže rečeno - neozbiljne, jer životni standard građana je, navodi ona, najbolji pokazatelj stanja ekonomije Republike Srpske.

 

BN TV 

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Hmm

12.03.2020 20:27

Mi smo odavno u recesiji samo niko da to glasno saopšti.

ODGOVORITE
Name

Dado

12.03.2020 21:22

Jedno znam. Da ce biti blokiranih racuna ko kise. Sto od poreske, sto od uprave za indirektno, sto od banaka. A vrlo vjerovatno da ce se sve poklopiti. Poplave su bile mila majka.

Name

Kuntakinte

12.03.2020 20:34

BiH je u recesiji od svog postanka.

ODGOVORITE
Name

Re

13.03.2020 09:45

Jeste BiH u recesiji ali trebaš i reci zbog čeg je u recesiji. Cenicku jako cijenim i zna uvek šta je problem a ovdje je jasno izvuci kontekst. Mile i njegova politika pokopava vlastiti narod. Mi smo talac Mileta a njegove politike i ostala dva naroda

Name

Oladi

12.03.2020 20:46

Mi smo non stop u recesiji. Nemamo potrebe za posebnim pripremama.

ODGOVORITE
Name

Приједор

12.03.2020 20:51

Фазон је што је Корона дупло заразнија од обичне грипе па да неби дошли у ситуацију да све капацитете кревета у болницама попунимо и да се не доведу у ситуацију кога да лијече а кога не онда су се одлучили за карантине. Вјероватно ће неко и да додатно профитира. Мање компаније ће пропасти (остаје простор за веће). На крају сконташ свијет је постао површан и будале су превладале. Свако има приступ да пласира информације (разлога милион) и ти сад мораш да ћутиш, гуташ и испашташ. Содома и Гомора такво је стање у цивилизацији. Зрели смо за потоп.

ODGOVORITE
Name

Ragib

12.03.2020 21:01

Pa mi smo već u recesiji

ODGOVORITE
Name

Esad

12.03.2020 21:16

Mislim da bi se tužilaštva trebalo pozabaviti sa ovim slučajem,jer je uvrijedila sve vjernike koji vjeruju u jednog Boga,a po gotovu govoriti da ja Dodik Bog.

ODGOVORITE
Name

Pazi sad

12.03.2020 21:24

Dolaskom toplijeg vremena i pojačanim UV zračenjem virus će nestati, a vladajući će prigrabiti uspjeh i pripisati sebi i mjerama koje su poduzeli pobjedu. A recesiju nećemo previše osjetiti, ionako je porez na dobit nizak, računovodstveno se prikazuje najmanja moguća a od PDV-a će grabiti kao i do sada jer nam je potrošnja niska da niža ne može, akcije se takođe ne smanjuju. Biće još dobro ako ne povećaju PDV

ODGOVORITE
Name

Аполо 11

13.03.2020 04:21

Каже Жељка да има мало луфта за кредитна задужења,нема мјеста сикирању ,то је као да је вода ушла у кућу али има још 20 см до плафона па глава је на сувом може се дисати. Људи ! Ударимо шаком о сто и хитне промене власти. Доста је! Сви за опозицију,никад није била јача и пуна паметних и поштених глава.Ја верујем у њих.

ODGOVORITE
Name

senberac

13.03.2020 06:06

ovabi gospodja jedini politicar kojibi mogo izvuci bih iz krize jedino daje podrze sva tri naroda bih ali onabi smetala bosnjama[muslimanima]zato stoje po nacijonalnosti srbkinja mozdaje nebi podrzali ni hrvati radi svoga cveca

ODGOVORITE
Name

senberac

13.03.2020 06:08

najskolovanija gospodja i najbolji politicar svetlana cenic zelimti puno zdravlja i srece u zivotu

ODGOVORITE
Name

cile

13.03.2020 08:04

Jel ova ikad ušla u firmu gdje se plata zarađuje?

Name

keš lova

13.03.2020 06:19

Dobro je ona iz SNSD burlina rekla, da je burle bog, jer drži naše živote 15 godina sa lošim životom u njegovom režimu i manjim primanjima nego u ratu za stvaranje RS.

ODGOVORITE