Koronavirus „spasio“ krijumčara jegulja od zatvora!?

Krijumčaru morskom hranom, koji je osuđen na šest godina zbog krijumčarenja ugrožene vrste jegulja u vrednosti od 60 miliona evra, sada je suspendovana zatvorska kazna zato što je utvrđeno da spada u kategoriju koja ima povećani rizik od oboljevanja od koronavirusa.

Zanimljivosti 08.03.2020 | 16:30
Koronavirus „spasio“ krijumčara jegulja od zatvora!?

Gilbert Ku (67) pokušao je iz Londona u Hongkong da transportuje jegulje sakrivene ispod paketa zamrznute ribe. Graničari su u njegovoj pošiljci otkrili 200 kilograma „staklenih jegulja“ na aerodromu Hitrou 2017. godine.

Bila je to prva zaplena te vrste u Velikoj Britaniji.

Ku je osuđen na 24 meseca zatvora po svakoj od tri tačke optužnice za pokušaj izvoza zabranjene robe.

Tužilaštvo je navelo da je Ku pokušao da prokrijumčari „staklene jegulje“ u vrednosti od 60 miliona evra i da je krajnja destinacija bilo ilegalno azijsko tržište.

„Staklena jegulja“ se odnosi na deo životnog veka jegulje – između leptocephalus i faze mladice. Ilegalno se krijumčare u Aziju gde ih uzgajaju i smatraju delikatesom.

Takođe je utvrđeno da je kriv što nije obavestio nadležne o transportovanju životinja.

Međutim, sada su sve tri zatvorske kazne suspendovane na period od dve godine. Njegovi advokati su tražili da ne ide u zatvor zbog straha od moguće zaraze koronavirusom.

Jegulje je Ku doneo iz zemalja EU i držao ih u štali u Gločesteru, pre nego što ih je prepakovao i spremio za transport.

„Vi ste imali ključnu ulogu u u velikoj komercijalnoj operaciji, koja je uključivala angažovanje drugih lica, kupovinu u inostranstvu i ugovaranje prodaje na tržištu gde je potražnja za staklenim jeguljama velika“, naveo je sudija Džefri Pedžen, koji je takođe naredio okrivljenom da mora da obavi 240 sati neplaćenog komunalnog posla.

Ne postoje nikakve sumnje, rekao je sudija, da je kriminalna operacija imala veoma negativni uticaj na evropsku jegulju.

Izvor:RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar