Sindikat traži bolji položaj žena na radnom mjestu

Savez sindikata Republike Srpske predstavio je incijativu za izmjene seta zakona iz oblasti rada i zdravstva u cilju zaštite žena – radnica, majki i budućih majki. Incijativu su već uputili u kabinet predsjednika i vladi Srpske, kao i Uniji udruženja poslodavaca i očekuju punu podršku.

Republika Srpska 07.03.2020 | 14:30
Sindikat traži bolji položaj žena na radnom mjestu

Položaj žena radnica u Republici Srpskoj odavno je loš. Zato je Sindikat odlučio da pokuša da popravi stanje i iznio četiri problema sa kojim se žene radnice, majke i buduće majke susreću. Prvi problem je taj što žena koja je na bolovanju u toku trudnoće prima samo 70% plate. Sindikat traži da taj iznos bude puni iznos plate, odnosno 100%.

"Drugi problem je pitanje žena koje rade na određeno vrijeme i zadnjeg mjeseca ugovora o radu odlazi na bolovanje jer je trudna ona će dobiti samo 405 maraka kao i druge žene koje nisu radile. Naš zahtjev je da žena koja je radila na određeno vrijeme u tom periodu kad ode na bolovanje da narednih 12 mjeseci ima puni iznos plate kao da je radila kod tog poslodavca“, kaže Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS.

Sindikat zahtijeva i da majke koje otvaraju bolovanje radi njege djeteta za vrijeme bolesti primaju puni iznos plate, a ne kao što je sada slučaj, umanjenu platu. Takođe, smatraju da žene koje su na porodiljskom odustvu mogu biti oštećene ukoliko u toku trajanja porodiljskog dođe do povećanja plate po bilo kom osnovu te da bi i tu stavku trebalo izmijeniti.

"Smatramo da će ove četir stvari sigurno doprinijeti boljem i kvalitetnijoj zaštiti žena i na taj način konkretno možemo pomoći, dosta je priče kako možemo voditi računa o svemu vrijeme je da nešto konkretno i uradimo ralizacijom ove naše incijative ćemo sigurno to i postići“, smatra Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata RS.

Opšte je poznato da skoro svuda u svijetu, prosječne plate muškaraca su i dalje više nego prosječne plate žena. Tako je i u BiH. Povodom međunarodnog dana žena, vršena su istraživanja o platama žena i muškaraca u BiH. Rezultati su pokazali da je samo 6% od svih zaposlenih žena među najbolje plaćenim zaposlenicima, u odnosu na 13 odsto muškaraca.

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

neso bl

07.03.2020 14:42

Ma sindikat treba ukinuti,budale samo placaju ove lopine,svaki predsjednik granskog sindikata ima sluzbeno auto na raspolaganju i platu od par hiljada,a lijepa Ranka i vozaca,degenerika onog!!!

ODGOVORITE
Name

Mila

07.03.2020 15:54

Sve sindikate i sve Ranke treba ukinuti, oni rade isključivo za sebe, ništa za nas nisu uradili, na primjer u ukcrs plaćeni su sindikalci i njima slični za vrijeme vjerskih i državnih praznika i to duplo.

ODGOVORITE
Name

Aaaa

07.03.2020 15:57

Sindikat, čemu služi, uzimaju od nas pare, i kroje zakon kako njima odgovara, imaju klizno radno vrijeme, sve benefite i nikad nisu tu, kad ih trebamo, od njihovih pregovora, ne dobismo ništa.

ODGOVORITE
Name

Grga

07.03.2020 16:10

Sindikat je bio 1930 god..sve poslije toga je ..

ODGOVORITE
Name

madam

09.03.2020 12:41

Podhitno ukinut sindikat ništa ne služe radnicima samo svojoj guzici.Ranka lupunda živa radnici rade kako im poslodavac zahtjeva nema slobodnog nema se kome žaliti nagoni radnike da rade subote sve u zamjenu za dan slobodan u toku sedmice to nema nigdje u pravilniku.Ako se pobuniš kaže aj gde boje ćuti i radi dok možeš.Sindikat ništa sebi skupljaju poene za izbore.