Šta je ostalo od najavljene sječe kadrova?

Premijer RS Radovan Višković najavio je u martu prošle godine smjene direktora u javnim preduzećima koja posluju s gubitkom, a kasnije je još nekoliko puta ponovio da se nijedan gubitaš neće zadržati u fotelji. Ispostavilo se da je to samo još jedna prazna priča.

Republika Srpska 02.03.2020 | 22:05
Šta je ostalo od najavljene sječe kadrova?

Godina dana je prošla, a bilans pompezno nanavljivane sječe kadrova prilično je mršav. Sve se svelo na smjenu 6 direktora šumskih gazdinstava u “Šumama RS”, mada je, prema bilansu iz prošlog polugodišta, čak 18 šumarija bilo u minusu. I dok su se mnogi šumari gubitaši izvukli, na listi za odstrel među prvima se našao direktor ŠG “Vučevica” Čajniče Čedo Dačević, jedan od najuspješnijih rukovodilaca u “Šumama RS”!

Nedavno se pojavila priča o navodnoj smjeni još jedne uspješne direktorke, Tanje Nikolić, koja vodi Šumsko gazdinstvo “Vlasenica”. Ova šumarija je, po tvrdnjama direktorke, prošlu godinu završila u plusu od 800.000 KM.  Nakon što je premijer Višković na sjednici Narodne skupštine RS rekao da nije tačno da će Nikolićeva biti smijenjena, za Srpskainfo to potvrđuje i direktor “Šuma RS” Slaven Gojković.

– To su bila samo neka nagađanja. Niti je Nikolićeva smjenjena, niti će biti smenjena, jer za to nema razloga – tvrdi Gojković.

Direktor “Šuma RS” dodaje da će uskoro biti “nekih kadrovskih promjena”, ali ne otkriva detalje, jer u ovom preduzeću još zbrajaju rezultate poslovanja za prošlu godinu.

– Očekujemo da će kompletan izvještaj o poslovanju sredinom marta usvojiti Nadzorni odbor preduzeća. Nakon toga će uslijediti konkretni potezi, pa i kadrovske promjene – najavljuje Gojković.

U “Šumama RS” i sindikalci čekaju izveštaje o poslovanju. Nadaju se pozitivnim rezultatima, kako bi mogli tražiti povećanje plata i izmirenje dugova prema radnicima, kojih u ovom preduzeću ima oko 3.000.

– Mi se ne miješamo u kadrovsku politiku, naravno, pod uslovom da se poštuju prava radnika – kaže Slavica Elez, potpredsjednica Jedinstvene udružene sindikalne organizacije JP “Šume RS”.

I dok su “Šume RS” ipak pod lupom javnosti, zdravstvene ustanove, koje su najveći gubitaši u Srpskoj, niko ni ne spominje u kontekstu smjene direktora. Ipak, vodeća zdravstvna ustanova RS, Univerzitetski klinički centar, prema podacima iz prošle godine, samo za poreze i doprinose duguje više od 67 miliona KM, dok su ukupni dugovi UKC RS daleko veći. Na listi poreskih dužnika slijede bolnice u Istočnom Sarajevu,  Doboju, Gradiški i Bijeljini, koje duguju od 12,8 do 35,5 miliona KM poreza.

U nevladinom sektoru ocjenjuju da, u partokratskom duštvu kakavo je naše, niko nije ozbiljno shvatio priču o smjenama direktora gubitaša. U Transperensi internešnelu BiH podsjećaju da javna preduzeća decenijama gomilaju milionske minuse, pod rukovodstvom direktora koji se biraju isključivo po stranačkom ključu i koji često nemaju čak ni elementarne stručne kompetencije, a kamoli menadžerske sposobnosti. Čak i kad bi ti direktori bili smjenjeni, ništa se bitno ne bi promijenilo, ako se ne promijeni model djelovanja, kaže izvršna direktorka TI BIH Ivana Korajlić.

– Niko ne radi na unapređenju poslovanja javnih preduzeća, pa se godinama gomila višak radnika, a restrukturiranje, čak i kada stigne na dnevni red, lomi se preko leđa građana. Tako će građani RS, kao poreski obveznici, platiti i kredit od 100 miliona KM za restrukturiranje “Željeznica RS”, preduzeća koje su neodgovorni direktori doveli do ivice stečaja – objašnjava Korajlićeva.

Sve će to narod platiti

Da samo smjene direktora, bez suštinske promjene odnosa prema javnim preduzećima i javnim resursima, ne mogu donijeti pomak, svjedoče brojni slučajevi iz prakse, podsjeća Ivana Korajlić.

– Zvuči paradoksalno, ali dešava se da smijenjeni direktori, koji su doveli preduzeće do propasti, ukoliko pri smjeni nije ispoštovana zakonska procedura, tuže javno preduzeće i na sudu dobiju velike odštete, što u krajnjoj liniji plate poreski obveznici – zaključuje Korajlićeva.

(Srpskainfo)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

rodjo

02.03.2020 21:09

Umjesto kadrova isjekli su sumu i ostali su panjevi RS.

ODGOVORITE
Name

realno

03.03.2020 08:15

Krajiška gazdinstva su u dubiozi a domovi zdravlja još gori!Pošteni i normalni radnici su ubijeni u pojam.

Name

Lolita

02.03.2020 21:35

Kada ode korumpirani kadar kako ce da radi biracka masinerija?

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

02.03.2020 21:44

Pa kad padnu na izborima a moraće kad tad kad obuku one prugaste uniforme motike u ruke i pošumljavanje .Prosječno po 10 godina robije pa koliko ih ima mogu cijelo Republiku pošumiti.

ODGOVORITE
Name

cups

02.03.2020 22:50

A gdje je moja suma sto mi je Karadzic obecao?

ODGOVORITE
Name

Re cups

02.03.2020 23:37

Sve su uzeli ovi crveni kmeri. Nece ostati ni panj na panju.

Name

Uhh

03.03.2020 06:25

Ko jos veruje dispeceru i njegovom nalogodavcu

Name

Profesionalac

02.03.2020 23:56

Višković smjestio Kraljeviću,da se zna ko je gazda,ko kosi a ko vodu nosi !!!!!

ODGOVORITE
Name

Salauka

03.03.2020 05:26

Kada prestanu direktori davat njemu i Dodiku reket onda ce biti smijenjeni a sve dok daju ostaju na vlasti

ODGOVORITE
Name

Putevi

03.03.2020 05:29

Najkriminalnije javno preduzece sada u Republici Srpskoj a direktor i dalje sjedi, sva javnost duže vrijeme ukazuje i dokazuje za kriminal , međutim ako nema kriminala ne možeš biti direktor

ODGOVORITE
Name

modricanin

03.03.2020 06:04

Koja je budala mogla povjerovat Sektinom Premijeru ???

ODGOVORITE
Name

Dajte da gledamo u bucnost

03.03.2020 06:47

Stalno neki problemi u Javnim preduzecima?Zasto se ministar Rajcevic neukljuci za naucno ~ tehnoloski razvoj? Ako postoje eksperti talentovani inzenjeri,npr.takav je dip.ing.gradj.Boris Pavkovic u JP Putevi RS,dokazao je da zna rukovoditi,pozitivno poslovao uz milionsu dobit u dva zav.rac.Rangiran pri zaposlenju kao najbolji kaditat i najobrazovaniji inzenjer za tu oblast od strane univerzitetskih profesora.Zemlja je u razvoju,iskoristime takve eksperte i talente!!!

ODGOVORITE
Name

Narod

03.03.2020 06:55

Mi cemo nastradati od "virusu zlobe i ljubomore" koji je pogubni o virusa korona koji se siri!!!

ODGOVORITE
Name

Sjeca je

03.03.2020 08:22

Vačjda jasno, samo onih kadrova koji posluju pozitivno.

ODGOVORITE
Name

Jok more

03.03.2020 11:03

Nema se čime sjeći i presijecati. Sjekira se istupila, nepoklepana, i još spala sa rasušene držalice.

ODGOVORITE
Name

SMIJEŠNO A I ŽALOSNO

03.03.2020 12:07

PA ZAR JE NEKO OČEKIVAO DA ĆE VIŠKOVIĆ SMIJENITI NEKOG GUBITAŠA. NISAM NAJPAMETNIJI ALI SLUŠAJUĆI IH TOLIKE GODINE GDJE JEDNO PRIČAJU A DUGO RADE JEDNOSTAVNO SAM DOŠAO DO ZAKLJUČKA DA OD TOGA NEMA NIŠTA. UVIJEK PRAZNA I ŠUPLJA PRIČA. ONI SMJENJUJU SAMO ONE KOJI NISU NJIMA PO VOLJI, KOJI IH NE SLUŠAJU, KOJI NISU ŽELJNI DA KAD SE SMIJENI VLAST LEŽE U ĆUZI, KOJI RADE POŠTENO I SL. TAKVIM NEMA NIGDJE MJESTA I TAKVI NISU PODOBNI. BRUKA I SRAMOTA ŠTA RADE ALI KAD TAD DOĐE MACA NA VRATANCA. MOGU KAKO HOĆE ALI NE DOKLE HOĆE.

ODGOVORITE
Name

SMIJEŠNO

03.03.2020 12:17

ISTO ŠTO I POVEĆANJE PLATA U LOKALNOJ UPRAVI. NE ZNA SE KO JE VIŠE IZGOVORIO TE RIJEČI POVEĆANJE PLATE I ŠTA BI NIŠTA. PIŠI KUKOM PO LEDU TAKO JE KOD NJIH. SVAKA IZGOVORENA LAŽ PO NEKOLIKO PUTA POSTAJE ISTINA. TAKO JE TO KOD NJIH ONI SAMI I SEBE LAŽU A NE SAMO OVAJ LUDI NAROD. TAKO JE I SA SMJENOM DIREKTORA. ČISTA LAŽ KAO I SVE OSTALO.

ODGOVORITE