Alarm: Ne prestaju napadi na novinare

Novinari u Republici Srpskoj ponovo su na meti napada zvaničnika i političara. Poslednji slučajevi verbalnog napada na novinare upućene su od zvaničnika redakciji portala Kapital i novinarima BN televizije.

Republika Srpska 01.03.2020 | 19:57
Alarm: Ne prestaju napadi na novinare

Nakon što je portal Capital objavio priču da je Vlada Republike Srpske dozvolila kompaniji Comsar Energy da poveća snagu planirane Termoelektrane „Ugljevik 3“ na 700 megavata suprotno Strategiji razvoja energetike Republike Srpske ne poštujući na taj način Ugovor o koncesiji, redakciju portala Capital nazvao je šef predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović.

Peroviću je bio problem što je u tekstu pomenut ruski investitor Rašid Serdarov pa je iznio niz uvreda i prijetnji na račun redakcije i glavnog i odgovornog urednika Capitala Siniše Vukelića. 

Urednik portala Capital kaže da ovo nije ni prvi ni posljednji napad na novinare ovog portala, i da se to s sjedne strane može gledati kao dokaz da rade svoj posao kako treba. S druge strane, stalni napadi i prijetnje pokazuju stvarno stanje u kakvom ambijentu novinari rade i u Republici Srpskoj i u BiH. 

"Ovo je direktno potkopavanje medijskih sloboda, ugrožavanje sigurnosti novinara, koji u interesu javnosti rade teme ovo je nažalost loša poruka svim ostalim koji tako rade ", kaže Siniša Vukelić, urednik portala Capital 

Vukelić kaže da su ovaj slučaj prijavili  MUP-u Srpske i da je sada na potezu i Tužilaštvo da zakonski sankcionišu, u konkretnom slučaju, šefa predstavništva Republike Srpske u Rusiji, Duška Perovića. Dodatni problem je i to što je izostala reakcija resornog ministarstva i Vlade Srpske koji su u svom saopštenju poručili da osuđuju napad ali da neće biti sankcija prema Peroviću.

Verbalni napad od strane člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika nedavno je doživio i novinar BN televizije Vladimir Kovačević. Naime, tokom konferencije za medije, poslije sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, Kovačević je postavio pitanje Dodiku kojim ga je podsjetio na višegodišnje prijetnje da će blokirati rad institucija BiH i dodajući pitanje da li će ostati dosljedan u svojim namjerama. Na legitimno novinarsko pitanje Dodik nije odgovorio već je krenuo sa uvredama na račun i Kovačevića ali i svih novinara BN televizije. 

Posebno zabrinjava činjenica da se u ovom slučaju radi o višegodišnjem političkom nasilju SNSD-a i njegovih lidera nad novinarima BN televizije. 2014.godine,Milorad Dodik, tada predsjednik Republike Srpske, zabranio je ulazak novinarima BN-a u Palatu predsjednika uz objašnjenje da nisu obnovljene akreditacije. Vladimira Kovačevića su u avgustu 2018.godine dvije, tada nepoznate osobe, brutalno pretukle ispred zgrade u kojoj živi. U sudskom postupku koji se vodio u ovom slučaju, samo jedan od napadača je osuđen, dok se drugi nalazi u zatvoru, a nalogodavci ovog krivičnog djela nikada nisu otkriveni. Novi verbalni napad na Kovačevića od strane Milorada Dodika samo je još jedan dokaz da režimu smetaju pitanja koja bi više otkrila nego sakrila. 

"Nedavno sam rekao da smo mi nažalost navikli na to od Dodika da on s vremena na vrijeme ima izlive bijesa upućene neistomišljenicima i kritički nastrojenim novinarima i ono što je porazno je da je nekoliko minuta prije tog pozvao neistomišjenike na saradnju i odmah nakon tog je imao taj verbalni napad na mene", kaže novinar BN TV Vladimir Kovačević.

Provokacija nije pošteđen još jedan novinar BN televizije Ljiljana Faladžić Jekić, koju je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić verbalno napao kada ga je pitala da li je bio na  sastanku sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom kao i da li će biti kandidat SNSD-a za gradonačelnika na lokalnim izborima u oktobru ove godine. 

Žalosno je to što su ovakvi napadi i provokacije zvaničnika postale svakodnevnica i što novinari nemaju adekvatnu zaštitu. Zato je potrebno da među novinarima bude više solidarnosti.  

U svim slučajevima reagovala su novinarska udruženja osuđujući sve prijetnje i napade. Međutim, problem je to što saopštenja ne mogu uticati na smanjenje ili ukidanje prijetnji zvaničnika prema novinarima ali i to što ne postoji pravna država niti nezavisno pravosuđe koje bi kroz sudske procese sankcionisalo političara ili zvaničnika koji vrši napad na novinara. Iz banjalučkog Kluba novinara poručuju da kršenje prava na slobodu izražavanja mora biti oštro i efikasno sankcionisano. 

"Što se tiče novinarskih udruženja svaki put svi osude i reaguju ali to ne daje efekat nisam sigurna ni kad bi novinari bojkotovali što su neke kolege pominjale da bi bilo rješenje nisam sigurna da bi i to dalo neki rezultat zato što na tim konferencijama bi ostalli novnari medijskih kuća koji su tim zvaničnicima potrebni", navodi novinar i generalni sekretar Kluba novinara Banjaluka Ljiljana Smiljanić

Novinari u Republici Srpskoj gotovo devet godina čekaju da vlast usvoji njihovu inicijativu da se napad na njih tretira kao napad na službeno lice. Međutim, osim deklarativne podrške političara, ništa konkretno do sada nije urađeno da se tako nešto i desi. Upravo zato što nema zakonske zaštite novinara na terenu, napadi su postali sve učestaliji.

Sagovornici postavljaju isto pitanje, šta se može promijeniti? Možemo, naravno kao i do sada izražavati solidarnost i biti možda čak i kreativni u riječima osude napadača ali to ne mijenja ništa jer u Bosni i Hercegovini nažalost nije samo pitanje ko je napadnut nego i ko je napadač.

Ako je napadač neko ko nije u politici ili nekoj funkciji, onda policija reaguje i hapsi. Ako je napadač neko ko je vlast, blizak vlasti ili njihov dobar saradnik, onda policija gotovo da ne reaguje.

Zato, ako se ne vidi sličnost između svakog napada na novinare u BiH na svakom dijelu njene teritorije, ako kažnjivost napada na novinare zavisi od društvenog ugleda, partijskog statusa ili patriotizma, ako sudovi u slučaju napada na novinare ne presuđuju oštro, neselektivno i brzo, onda je odgovor na pitanje šta se može promijeniti - jedno veliko ništa. 

(BN televizija)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Čume

01.03.2020 19:41

Ovdašnji političari, istina ne svi, tapšu novinare kad o njima pišu pohvalno, a kada opravdano kritikuju njihov rad ili ukazuju na njihove grešeke, e onda je druga priča. Napadaju i vrijeđaju novinare, čak im i prijete, a da za to ne snose nikakve posljedice.Takvi političari, a zna se uglavnom koji, smatraju sebe nedodirljivim, a ustvari oni su neiskreni i pokvareni.To zna i narod pa više vjeruje novinarima nego pjedinim političarima.

ODGOVORITE
Name

sekta

02.03.2020 05:04

Kako baja tako i podanici za njim. Hoce samo aplauze

Name

Uhh

01.03.2020 20:46

Sta uciniti? Kada tuzite te nasilnike,oni donesu od lekara potvrdu i budu oslobodjeni. Samo ta lekarska dijagnoza se ne odnosi za posao koji obavljaju.

ODGOVORITE
Name

Mujo od doboja

02.03.2020 06:54

Tosu ti investitori sto ih dovede nepismeni milokrad braca Sa istoka dobar brat

ODGOVORITE
Name

Силеџије

02.03.2020 07:12

Њиховим методама

Name

Vito

02.03.2020 08:04

Sekta pokušava ućutkati novinare zbog kriminala.

ODGOVORITE