PDP prijeti SDA da će ih tužiti EPP-u zbog snimka

Generalni sekretar Partije demokratskog progresa Milko Grmuša izjavio je danas da će PDP preduzeti odgovarajuće procedure pred Evropskom narodnom partiji (EPP) ukoliko SDA iz svog rukovodstva pod hitno ne smijeni potpredsjednika Asima Sarajlića i time ne pokaže na djelu da se protivi korupciji na najvišem političkom nivou. 

Bosna i Hercegovina 01.03.2020 | 08:36
PDP prijeti SDA da će ih tužiti EPP-u zbog snimka

„Nakon objave audio snimka koji se pojavio u javnosti, a koji je prezentovao član SDA Semir Efendić i koji je optužio potpredsjednika te stranke Asima Sarajlića da trguje svojim uticajem i obećava radna mjesta u javnom sektoru u zamjenu za podršku na unutarstranačkim izborima, jasno proizilazi da vrh te partije u najskorijem mogućem roku mora jasno politički da se izrazi da li podržava korupciju u najvišim političkim krugovima ili ne.

Pored toga što u konkretnom slučaju postoji sumnja u postojanje nekoliko ozbiljnih krivičnih djela, ozbiljno su ugroženi i principi Evropske narodne partije sadržani u članu 2. Kodeksa ponašanja EPP-a.

Takođe, kompromitovana je i odredba sadržana u članu 3. tačka 1. Kodeksa ponašanja EPP-a koja nalaže strogu odvojenost partije i javne odgovornosti, kao i odredba sadržana u članu 4. Kodeksa ponašanja EPP-a koja zabranjuje funkcionerima partija koje su dio EPP-a da koriste javne funkcije radi ostvarivanja bilo kakve lične ili političke koristi“, izjavio je Grmuša. 

Kako je rekao, SDA će morati da bira između difamiranih visokih funkcionera te partije i evropskih vrijednosti sadržanih u Kodeksu ponašanja Evropske narodne partije. 

„Nakon sramnog priznanja predsjednika SDA da će da „trampi“ eliminaciju stranaca u Ustavnom sudu BiH za ukidanje entitetskog glasanja, a što je direktna potvrda političke agende stranih sudija u Ustavnom sudu i njihove veze sa liderom SDA, ovo je drugo snažno priznanje činjenice da dijelovi rukovodstva SDA prosto ne mogu da funkcionišu u skladu sa načelima vladavine prava.

Zbog toga PDP ne pristaje da mirno koegzistira u EPP sa takvom strankom i ako se SDA jasno ne odredi po ovom pitanju, PDP će u skladu sa članom 6. Kodeksa ponašanja EPP-a, kao i u skladu sa odredbama sadržanim u Internim pravilima Etičkog komiteta EPP-a, tražiti da se SDA oduzme status partije posmatrača u EPP“, naglasio je Grmuša.

(BN)                                                                  

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Pa

01.03.2020 08:47

Pa prijavite Asima Sarajlica kantonalnom tuzilastvu!?? Ali ono ne funkcionise kao ni jedno u Bosni i Hercegovini.Hiljadu mojih zalosti!!

ODGOVORITE
Name

bošnjak

01.03.2020 09:12

Ma nije problem tužiti samo ne čuh da je PDP tužio SNSD i Cvijanovičku za snimak papaka???????Bio ni red prvo pomesti svoje dvorište pa onda komšiji s obrazom prigovarati

ODGOVORITE
Name

re

01.03.2020 15:46

Bilo je nekakve galame zbog tih papaka al narod izgleda voli one koji love u mutnom pa jovo nanovo

Name

Navigator

01.03.2020 09:13

Baki je to dobro smjestio.. Tihi diktator a u sustini nista niti bolji niti gori od Milokrada.. Ovaj Asim je samo koletolarna steta...

ODGOVORITE
Name

Nestace velikog brata

01.03.2020 09:18

Nemora SDA nista oni su zasticeni kao međed u Bugojnu! Oni su navikli da im se udovoljava kao malom djetetu kad im uzmes zvecu kme kme kme i trci kod velikog brata da vaspitava sve ostale.

ODGOVORITE
Name

miloao

01.03.2020 09:32

Grmusa nije zavrsio pravo.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

01.03.2020 17:51

Onda ga treba postaviti za ministra pravosudja.Zasto bi on morao da zavrsi pravo kada fakultet nije zavrsilo 90% ministara Snsd i koalicije.

Name

Natalija

01.03.2020 19:50

Ko se plaši Milkove diplome pravnog DRŽAVNOG fakulteta???

Name

Remiloao

01.03.2020 19:53

Imate li vi bar školske drugove iz 4-razredne osnovne škole???

Name

1941

01.03.2020 19:56

Da sam na mjestu MG miloai, protiv vas bi bila podnesena tužba za narušavanje ugleda,...

Name

Svasta

01.03.2020 09:38

Gdje brat brata moze tuziti

ODGOVORITE
Name

kratkodlaka krezuba zaba

01.03.2020 09:56

cudno,a niste tako reagovali na burline preletace?da niste mozda malo nacio....?

ODGOVORITE
Name

Re

01.03.2020 10:08

Brkas loncice. Prelijetanje papaka je stvar pojedinca i izdaja biraca, a ovdje je ipak rijec o trgovini koja se tice promjene ustava.

Name

STOJAN MUTIKAŠA

01.03.2020 10:10

Izbori se toliko namjestaju i kupuju da je iluzorno o tome pricati. Sve stranke to pripisuju "onim drugim". Najmanji broj glasaca glasa po ubjedjenju,zato na svim listama najmanje glasova dobiju najbolji kandidati. Mozda, ako bi umjesto izbora, funkcijska mjesta se popunjavala konkursima, gdje bi kandidate primala strucna, nezavisna komisija, uticaj stranaka i potreba za njima bi se smanjila. Preko stranaka najveci lupezi i olosi, od kojih mozda i dvije trecine ne zavrse redovne skole, dolaze na funkcionerska mjesta. Zato najbolji ni obicnom konkursu ne mogu proci.

ODGOVORITE